Terveys 13.4.2012

Unten mailla: Lämpötilan vaihtelu väsyttää

Teksti: Anna.fi

Muistelen jo ala-asteella kerrottaneen siitä, miten makuuhuoneen lämpötilan laskeminen ja toisaalta huoneen ja petivaatteiden tuulettaminen kuuluvat makuuhuone-etikettiin.

vuode auki

Viileässä ja raikkaassa ilmassa on parempi nukkua, ja tuulettaminen pitää lakanat siisteinä pidempään.

Kyse ei ole pelkästään perinteisten pedagogien juonesta opettaa menneisyyden lapsista säästäväisiä sähkönkuluttajia. Lämpötilavaihtelut nimittäin väsyttävät, ja useimmiten kyse on juuri viileästä. Kehon lämpötila vaihtelee vuorokaudenajan mukaan ja laskee yleensä iltapäivällä ja myöhään illalla: juuri silloin, kun kaipaamme päiväunille tai nukkumaan. Tämän vuoksi myös liikunnalla ja saunomisella katsotaan olevan vaikutusta nukahtamiseen. Suoritusten aikana kehon lämpötila tietysti nousee, mutta hieman myöhemmin se kääntyy laskuun. Ja sitten jo haukotuttaakin.

Samalla, kun viileiden makuutilojen puolesta liputetaan, unohtui oppikirjoihin kuitenkin lisätä, että liian kylmät raajat vaikeuttavat nukahtamista. Nimittäin siinä, missä kehon lämpötila nousee päivällä ja laskee illalla, käyttäytyvät raajat päinvastoin. Kädet ja jalat viilenevät päiväksi, mutta lämpenevät illaksi. On esitetty, että ihminen nukahtaa parhaiten silloin, kun raajojen lämpötila ylittää 33,5 astetta.

Jos siis luet tätä tekstiä samalla, kun viilennät itseäsi uniseksi, kipaisepa villasukkalaatikolle. Pehmeä neuvo kannattaa ottaa suhteellisen vakavasti, sillä on esitetty, että kylmistä raajoista kärsivillä henkilöillä on kaksinkertainen riski unihäiriöön.

villasukkapino

Samalla kun nyt muistellaan, olen yrittänyt kaivella mieleni syövereistä tietoa siitä, miten unimyssyt vaikuttavat nukahtamiseen. Muistan nimittäin lukeneeni, että unimyssyille on oikeasti tilausta epookkielokuvien ulkopuolellakin, eikä vain siksi, että papiljotit pysyisivät paremmin järjestyksessä. En nyt kuitenkaan löydä tietoa siitä, miten asian laita on. Ja ei, en viittaa tähän viimekesäiseen juttuun siitä, miten kylmä myssy voi unettaa. Pikemminkin ajatus liittyi siihen, miten kehon ääripäiden lämpötilaerot auttavat nukahtamaan.

Tiedätkö sinä lisää tästä?

Anne

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi