Terveys

Unten mailla: Paljonko unta tarvitsee?

Teksti:
Anna.fi

Nukkuminen on päällisin puolin yksinkertaista: silmät kiinni ja aivot lepoasentoon. Ihan näin helppoa se ei kuitenkaan aina ole.

Nainen nukkumassa

Jopa joka viides suomalainen aikuinen kärsii toisinaan unettomuudesta. Meillä myös koululaiset nukkuvat vähemmän kuin koululaiset muissa EU-maissa. Kaiken kaikkiaan suomalaisten yöunet ovat kuluneen 20 vuoden aikana lyhentyneet kokonaiset puolitoista tuntia.

Siinä, missä riittävä uni vaikuttaa paitsi aivotoimintaan ja oppimiseen, myös vastustuskykyyn ja palautumiseen (ja niihin silmäpusseihin), on viralliseksi suositukseksi määritelty seitsemästä kahdeksaan tuntia unta.

Toisaalta virallinen suosituskin edustaa vain keskiarvoa. Kun unentarve riippuu geeneistä, riittävät lyhytunisille aikuisille yössä jopa neljän tunnin unet. Samaan aikaan pitkäuniset posottavat menemään jopa kolminkertaisen määrän.

Muutama viikko sitten omassa Facebook-piirissäni nousi keskustelua uutisesta, jonka mukaan kahdeksan tunnin yöunet ovat puppua, ja luontaista olisikin niiden sijaan nukkua kahdet neljän tunnin unet. Sittemmin suomalaiset tutkijat kehottivat pitämään kiinni totutusta suosituksesta, mutta vahvistivat myös, että itse asiassa unelle on tarvetta kahdesti vuorokaudessa.

Paitsi että päiväkahvit ovat epäterveellinen tapa selviytyä lounaan jälkeisestä koomasta, ne voivat myös aiheuttaa unettomuutta etenkin aamu-unisille. Nyt siis myös kaikilla tarhaiän ylittäneillä on vakavasti otettava syy nukkua päikkäreitä. Itselleni kuitenkin nimenomaan ne päiväunet aiheuttavat unettomuutta illalla. Tämä todettiin jo siellä tarhassa, terveiset vaan Tenavatien päiväkotiin ja kiitos, että sain leikkiä kaikki ne tunnit, jolloin kaikki muut nukkuivat!

Tiivistettynä siis itselle paras unen määrä ja keinot ovat yksilöllisiä. Enää kysymykseksi jääkin se, miten omat tarpeensa tunnistaa. Varsinkin kaltaisilleni aamu-unisille herääminen on aina hankalaa.

Jos oma luontainen unentarpeesi mietityttää, voisit kenties testata sen nyt tulevina pääsiäisenpyhinä. Tällä ohjeistuksella osviittaa saa jo kahden tai kolmen yön perusteella.

Oman unentarpeesi testaat näin:

Vältä alkoholia ja kofeiinipitoisia juomia varsinkin illalla. Jätä myös herätyskello pois, jos normaalisti käytät sellaista. Nuku ensimmäisenä yönä niin kauan, kuin nukuttaa. Tällöin nukut pois mahdollisia univelkojasi.

Nainen nukkuu pehmolelun kanssa

Mene toisena iltana nukkumaan heti, kun koet itsesi väsyneeksi. Nuku siihen asti, kunnes heräät ja tunnet olosi virkeäksi. Jatka samalla tavalla kolmantena iltana. Sopiva unen määrä löytyy itseään kuulostelemalla: kun nukut tarpeeksi yöllä, et ole unelias päivälläkään (ellet sitten ole yksi niistä päikkärityypeistä). Sopiva unen määrä hahmottuu siis itseään kuulostelemalla.

Kirjoitettuna asia on juuri niin yksinkertainen, kuin nukkuminen yleensäkin. Jälleen kerran todellisuus voi kuitenkin olla toista. Itselläni aktiivisuustaso vain nousee iltaa kohti mentäessä, ja viimeistään Frasierin uusintojen alkaessa peli on menetetty. Ei ole tavatonta, että havahdun puolen yön jälkeen tietokoneen ääreltä, vaikka en viimeiseen kolmeen tuntiin ole enää tehnyt mitään tärkeää. Niinpä nukkumaan menemistäkin voi vähän joutua harjoittelemaan.

Siihen liittyen kysyisinkin, onko sinulla rauhoittavia iltarutiineita tai muita tapoja, joilla valmistaudut tulevaan yöhön?

Anne
 

X