Hyvinvointi

Aromaterapia – Tuoksu avaa tunteet

Teksti:
Riikka Hollo

Aromaterapia rentouttaa kehon ja tasapainottaa tunne-elämän. Aromaterapiassa käytetään kukista, lehdistä, hedelmistä, kuorista, pihkasta ja juurista saatavia haihtuvia öljyjä. Hoitoöljyjä valittaessa kartoitetaan aina ensin hoidettavan terveydentila. Hoidon tavoitteena on tasapainottaa, rentouttaa ja vähentää stressitasoa.

Tuoksu avaa tunteet

Aromaterapiassa käytettävä hieronta on sivelevää, pehmeästi painelevaa ja lymfakiertoa edistävää. Hierottaessa käytetään molempien käsien koko kämmeniä.

- Hoidossa pyritään löytämään aina yksi eteerinen öljy, joka hoitaa kaikkia vaivoja ja tueksi öljy, joka hoitaa mahdollista akuuttia vaivaa. Öljyn valinnassa on huomioitava öljyn vasta-aiheet, sopivuus asiakkaalle, tuoksun miellyttävyys, hoidon tavoite ja hoitomenetelmä, aromaterapiakouluttaja Sirpa Tuominen kertoo.

Paljon vaihtoehtoja

Eteeriset öljyt vaikuttavat sekä hajuaistiin että ihon kautta. Hajuaisti on yksi voimakkaimpia aistejamme. Tuoksu voi palauttaa mieleen muistoja ja herättää erilaisia tunteita. Haistaminen liittyy voimakkaasti tunne-elämäämme ja fysiologisesti tärkeään aivojen alueeseen. Tuoksuilla voi siis vaikuttaa kehoon ja mieleen.

Aromaterapeuttinen tuoksu voi rauhoittaa (laventeli ja santelipuu), ylentää mieltä (neroli ja bergamotti), helpottaa masennusta (ruusu ja greippi), lievittää ahdistusta (sitruunamelissa ja greippi), virkistää (piparminttu ja mustapippuri), aktivoida (rosmariini ja eukalyptus), lievittää kipuja ja särkyjä (meirami, kataja ja kamomilla) tai lisätä seksuaalista halua (ylang-ylang ja jasmiini).

Eteerisiä öljyjä käytetään kylvyissä, hauteissa, sivelyssä, höyryhengityksessä, tuoksulampuissa, kasvovoiteissa, hiuspohjanhoidossa, kodinpuhdistuksessa, ruuanlaitossa ja eläinten hoidossa.

Öljy imeytyy ihon kautta

Iho on enemmän eritys- kuin vastaanottava elin. Sen tärkein tehtävä on suojella elimistöä vieraiden aineiden tunkeutumiselta syvemmälle. Iho eli dermis on vajaan kahden millimetrin paksuinen ja koostuu suhteellisen harvakseen sijaitsevista soluista, verkkokudoksen muodostavista kollageeni- ja elastiinisäikeistä ja näitä ympäröivästä soluväliaineesta. Lisäksi dermiksen alueella on runsaasti hiussuonistoa, hermoja, ihokarvojen tupet, talirauhaset ja hikirauhaset, jotka kaikki omalta osaltaan vaikuttavat alueen kemiallisiin tapahtumiin.

- Aineiden imeytyminen ihoon riippuu ihon läpäisevyydestä. Eteeriset öljyt voidaan imeyttää kapillaareihin saakka kylmäpuristetun kasvisöljyn avulla, jolloin ne kulkeutuvat verenkiertoon ja lymfakiertoon. Eteeriset öljyt eivät imeydy iholla ilman kuljettaja-ainetta, Sirpa Tuominen kertoo.

Aromaterapiassa käytetään kuljettimina kasvisöljyjä eli perusöljyjä, kuten viinirypäleensiemenöljyä, manteliöljyä, avokadoöljyä, pähkinäöljyä, seesamiöljyä, jojobaöljyä ja auringonkukansiemenöljyä. Luonnonöljyt sisältävät runsaasti vitamiineja, tyydyttymättömiä rasvahappoja ja linoleenihappoja.

Kasvista hoitavaksi öljyksi

Aromaterapiassa käytettäviä eteerisiä öljyjä saadaan kasvien- ja puiden eri osista uuttamalla, vesihöyrytislauksella ja puristamalla. Menetelmä vaihtelee riippuen siitä, missä osassa kasvia öljy on.

- Esimerkiksi ruusun terälehdistä on mahdollista saada eteeristä öljyjä tislaamalla tai uuttamalla, jolloin saadaan erittäin laadukasta öljyä. Puristamalla saadaan eteeriset öljyt esimerkiksi sitrushedelmien kuorista. Kemiallisesti ne eivät kuitenkaan ole öljyjä, vaan erilaisia orgaanisia yhdisteitä, Sirpa Tuominen huomauttaa.

Lähde: Yvonne Holm: Aromaterapia tieteelliseltä kannalta, Aromaatikko 2-31/2002.
Asiantuntijana: Aromaterapiakouluttaja/ NLP-Trainer/Family Constellation ohjaaja Sirpa Tuominen.

X