Julkkikset

Baba Lybeck: ”Laitoin etusijalle kaiken muun kuin hyvinvointini”

Teksti:
Anna.fi

Baba Lybeck sai kiireisimpinä ruuhkavuosinaan lääkäriltä määräyksen: hänen on huolehdittava itsestään paremmin. Nyt 48-vuotiaana hän on vienyt läpi kaksi täyspitkää triathlonia ja 12 maratonia. Hoikkuuskin, josta nuorena kiusattiin, on kääntynyt vahvuudeksi.

Baba Lybeck

En koskaan pysty sellaiseen. Niin toimittaja, Uutisvuodon ylituomari ja Anna&Ellit-verkkosivuston bloggari Baba Lybeck, 48, ajatteli kaksi vuotta sitten, kun hänelle ensimmäisen kerran puhuttiin täyspitkän triathlonin suorittamisesta. Sen ajatuksen jälkeen Baba on vienyt loppuun kaksi täyspitkää triathlonia ja suunnittelee kolmatta. Takana on myös kaksitoista maratonia.

Miten sellaiseen kuntoon pääsee? Baba aloitti säännöllisen treenaamisen ruuhkavuosina, kun moni vain yrittää selviytyä työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisesta. Baballe liikunnasta tuli kiireisten vuosien pelastus. Nyt hän kertoo vartalonsa tarinan.

Lapsuus: Kulttuuriperheestä juoksuradalle

”Kulttuuriperheessämme ei harrastettu liikuntaa. Olin silti lapsena hyvin liikkuvainen, ’pellossa kasvanut’ neljäs lapsi. Viihdyin omissa oloissani ja tanssin kotona paljon. Sen vuoksi vanhempani veivät minut balettitunneille. Opettaja oli suomea venäläisittäin puhuva pelottava nainen, jolla oli keppi. Hän istui suurella valtaistuimella balettisalissa. Opettaja oli ankara, enkä saanut tanssia niin kuin olisin halunnut. Isot tytöt kertoivat, että jos tunneilla ei tee oikein, opettaja lyö kepillä jaloille tai näpeille. Olin niin kauhistunut, että balettitanssiurani tyssäsi siihen.

Meni vuosia ennen kuin kokeilin toista liikuntaharrastusta. Yläasteella huomasin yllätyksekseni, että pääsin juoksukilpailussa paljon lujempaa kuin muut. Luokkani kaksi poikaa pyysivät minua mukaansa harrastamaan juoksua. Treenasimme pikajuoksua, ja päämatkakseni tuli 400 metriä. Harrastin lajia koko lukioajan.

Baba Lybeck

Olen aina ollut pieni, laiha ja kapea. Oli kova paikka, kun teini-iässä kaikki ympärillä muuttuivat naisiksi ja olin itse edelleen poikamainen. Piilottauduin pitkään isojen vaatteiden alle. Ulkopuoliset epäilivät, etten syö tarpeeksi. Minulle tuputettiin ruokaa, ja yritin itsekin syödä kauheasti. Kiloja ei vain kertynyt. Niiltä ajoilta on jäänyt ajatus, että minun pitää todistella muille, että kyllä minä syön. Teen sitä edelleen.

Koulussa minua nimiteltiin laihuudesta. En pitänyt sitä varsinaisena kiusaamisena, mutta ei se ainakaan edistänyt asiaa. Aloin itsekin pitää itseäni erilaisena. Vie aikaa oppia ymmärtämään omaa kehoaan, etenkin teini-iässä.

Ensimmäistä kertaa tajusin, että kehostani voi olla hyötyä, kun aloin treenata juoksua. Että on ihan fine olla tällainen. En hävennyt vartaloani enää.

Juoksutreenit kasvattivat niinä vuosina kivunsietokykyäni. Kun pääsin juoksemaan piikkareilla kunnon radalla, se tuntui parhaimmillaan siltä kuin olisin lentänyt. Kunto koheni nopeasti ja tekniikka löytyi helposti. Sama juoksutekniikka on minulla edelleen. Kilpailemista en pitänyt niin tärkeänä asiana, että olisin sitoutunut siihen kunnolla. Kun olisi pitänyt alkaa kilpailla enemmän, pääsin Radio Cityyn töihin 18-vuotiaana, ja työ vei mennessään.”

Uravuodet: Kunto romahti

”Seuraava suuri oivallus vartalostani tuli, kun tulin raskaaksi 24-vuotiaana. Keholleni tuli jokin suurempi, luonnollinen tehtävä. Nautin paljon sekä raskausajoistani että synnytyksistäni. Imetin pitkään molempia lapsiani.

Liikuin silloinkin paljon, mutta epäsäännöllisemmin. Toisen synnytykseni jälkeen lähdin todella pian lenkille, ja naapuruston äidit olivat siitä kauhuissaan. Yritin juosta aina sellaista reittiä, etten mene ainakaan leikkipuiston ohi. En sopinut sen hetkiseen äitinormiin. Se nolotti minua.

Baba Lybeck

Kun olin 35-vuotias ja töissä Nelosella uutisankkurina, tein yksitoistatuntisia työpäiviä. Pienessä työyhteisössä oli minuuttiaikataulu eikä ruokatunteja. Silloin olin fyysisesti huonossa kunnossa ja usein flunssainen. Kun pyörryin kerran työpaikalla ja kerran kotona, jouduin tutkimuksiin. Minulla epäiltiin epilepsiaa, mutta mitään ei löytynyt.

Lääkäri sanoi, että minun pitää elää säännöllistä elämää: pitää syödä säännöllisesti parin tunnin välein terveellistä ruokaa, huolehtia kunnosta 3–5 kertaa viikossa ja nukkua vähintään 8 tuntia yössä. Olin syönyt silloin kun oli aikaa sitä mitä eteen sattui. Nukuin epämääräisesti, en kuntoillut, laitoin etusijalle kaiken muun kuin oman hyvinvointini.

Samoihin aikoihin olin työpaikkani luennolla, jolla kerrottiin pitkän matkan juoksemisesta. Ensin epäilin, sopiiko se pikamatkaan tottuneelle, mutta löysin netistä maratonohjelman ja aloin noudattaa sitä.

Päätin, että liikuntapäivät ovat tiistai, torstai, lauantai ja sunnuntai. Sovelsin ohjelmaa sen mukaan, mikä oli mahdollista. Jos tiistaisin oli pitkä työvuoro ja lapsetkin piti hoitaa, liikuin vain vartin.

Opiskelin, tein gradun, kävin töissä ja minulla oli kaksi pientä lasta samaan aikaan. Ilman kuntoiluharrastustani en olisi pystynyt siihen.

Lenkkeily oli minulle henkireikä, ainoaa omaa aikaani. Liikunnasta tuli kiireisten vuosien pelastus. Ymmärsin, että minun pitää priorisoida oikein. Jos lähdin lenkille ennen kuin laitoin tiskit koneeseen ja levitin pyykit, huomasin että energiaa jäi paljon muuhunkin. Mieli oli parempi ja jaksoin enemmän.”

Teksti: Riina-Maria Metso
Kuvat: Sampo Korhonen/Otavamedia

Anna 4/2015

Lue myös:

Baban haba -blogi

X