Hyvinvointi 19.10.2007

Iloa arkeen aromaterapiasta

Teksti: Anna.fi

Aromaterapiasta on tullut yksi kosmetiikkateollisuuden lempilapsista. Muotisana vilahtelee pullojen ja purnukoiden kyljissä niin halpahallien kuin luksusliikkeidenkin hyllyillä. Ellit selvitti erot markettituoksujen ja perinteisen aromaterapian välillä. Samalla mukaan tarttui vinkkejä siitä, miten jokainen voi tehdä aromaterapiasta osan arkipäivää.

Iloa arkeen aromaterapiasta

Aromaterapiassa käytetään eteerisiä öljyjä, jotka ovat esimerkiksi tislattu tai kylmäpuristettu kasveista tai kasvinosista. Haihtuvien öljyjen sanotaan vaikuttavan kolmea eri kautta. Ensinnäkin öljyjen tuoksut vaikuttavat hajuaistin kautta aivoihin ja siten muun muassa mielialaan. Toisaalta öljyjen hiukkaset kulkeutuvat myös hengityksen välityksellä kehoon. Hieronnassa eteeristen öljyjen sisältämät aineet puolestaan imeytyvät ihon läpi.

Aromaterapiassa on eri hoitomuotoja, kuten hieronta, kylvyt, hauteet ja höyryhengitys. Hierontaa pidetään näistä tehokkaimpana hoitomuotona. Hoidoilla pyritään muun muassa poistamaan turvotuksia, helpottamaan lihasjännityksiä, kipua tai stressiä, tasapainottamaan kehoa ja vilkastuttamaan aineenvaihduntaa.

AromaterapiaTuoksulamppu sopii aloittelijallekin

Aromaterapiaa on helppo kokeilla kotona. Kokenut aromaterapeutti ja -kouluttaja Ulla-Maija Grace toteaa tuoksulampun olevan hyvä väline aromaterapiaan tutustumiseen. Myös tuoksulyhdyiksi nimitettäviä lamppuja ja niihin laitettavia eteerisiä öljyjä myydään esimerkiksi tavarataloissa, joissakin lahjatavaraliikkeissä sekä luontaistuotekaupoissa.

Tuoksulamppuja on erimuotoisia ja -hintaisia. Perusideana on se, että lampussa on syvennys, johon laitetaan vettä sekä muutama tippa eteeristä öljyä. Lampun alaosassa on paikka tuikulle. Palava tuikku lämmittää yläpuolellaan olevaa seosta, jolloin öljy leviää huoneilmaan. Myös vesi haihtuu yllättävän nopeasti pois. Kannattaakin olla tarkkana, ettei kippo pääse tyhjenemään ja ala savuta.

Lamppuun laitettava eteerinen öljy valitaan oman mieltymyksen ja toivottujen vaikutusten perusteella.

”Tutuimpia öljyjä ovat esimerkiksi sitrusöljyt, kuten sitruuna tai greippi. Tuoksulamppuun ne ovat ihanan iloisia ja virkistäviä tuoksuja. Jos haluaa illalla nukkumaan mennessä uneen rauhoittavaa, niin laventeli on siihen tarkoitukseen perinteinen öljy”, Ulla-Maija Grace kertoo.

Hän kehottaa kiinnittämään huomiota öljyn laatuun. Öljyjä myydään kahdella nimikkeellä. Aromaattinen öljy on todennäköisesti valmistettu keinotekoisista aineista. Eteerisen öljyn nimeä voi puolestaan kantaa öljy, joka on joko synteettistä, luonnollista tai jotain siltä väliltä.

Aromaterapiassa eteerisen öljyn tulisi aina olla kasveista saatavaa, luonnollista ainetta. Keinotekoisilta öljyiltä ei Gracen mukaan voi odottaa samoja vaikutuksia kuin aidoilta eteerisiltä öljyiltä.

”Aina voi löytää tuoksun, joka tuntuu itsestään hyvältä, mutta jos se on synteettinen tai jollakin tavalla korjattu, se ei olekaan välttämättä hoitava, vaan siitä voi saada vaikka päänsärkyä”, Grace varoittaa.

Kosmetiikassa on harvoin aitoa aromaterapiaa

Aromaterapiasta on tullut trendi myös kosmetiikkateollisuudessa. Kauppojen hyllyille on ilmestynyt niin aromaterapia-sanalla myytävää saippuaa, sampoota, hiustenhoitoainetta, deodoranttia, vartalovoidetta kuin pyykinhuuhteluainettakin. Mistä tunnistaa aidosti aromaterapeuttisen tuotteen?

”Se auttaa, jos tuotteen voi jäljittää alkulähteeseensä, mikä on kaupassa vaikeaa. Jos tuotteessa on hirvittävä litania säilöntäaineita ja muita aineita, silloin aromaattisetkin aineet ovat todennäköisesti synteettisiä. Mitä vähemmän tuotteessa on aineiden nimiä, sitä todennäköisemmin se on aito aromaterapeuttinen tuote”, Grace neuvoo.

Hän ei usko suurimmalla osalla markettituotteista olevan varsinaista aromaterapeuttista, kehoon fyysisesti vaikuttavaa tehoa.

”Tunnetiloihin niillä voi olla vaikutusta: jos joku tuoksu miellyttää, silloin se tekee tietysti hyvän mielen ja sillä tavalla vaikuttaa. Kaupanhyllyiltä löytyy sellaisia kivoja hupijuttuja. Toki jos ne tuntuvat hyvältä, niitä voi käyttää, mutta terapiaksi en niitä nimittäisi.”

Aromaterapiaa voi harrastaa päivittäin

Ulla-Maija Gracen mukaan tuoksulamppua voi polttaa turvallisesti joka päivä, kunhan vaihtelee eri öljyjä ja annostelee öljyä oikean määrän.  

”Eteeristen öljyjen tippapullojen tippakoot ovat valtavan erilaisia. Jos on pieni tiputin, siitä voi laittaa maksimissaan neljä tippaa kerrallaan aikuisille normaalihuoneen kokoon. Tämä riittää neljän tunnin ajaksi. Isosta tiputtimesta voi hulahtaa yliannos yhdellä kertaa”, Grace toteaa.

Tuoksulamppua polttaessa kannattaa ottaa huomioon lapset ja kotieläimet, jotka reagoivat tuoksuihin aikuista voimakkaammin.

”Jos on pieniä lapsia kotona, en laittaisi tuoksulamppuun kuin yksi tai kaksi pientä tippaa öljyä. Lapset tykkäävät usein esimerkiksi mandariinin ja appelsiinin tuoksuista.”

Grace ei suosittele laittamaan eteeristä öljyä sisältävää tuotetta varsinkaan pienen lapsen iholle, ja sanoo annostelun olevan tarkkaa vanhemmillekin lapsille. Puolisoa tai aikuista ystävää voi kuitenkin halutessaan helliä aromaterapeuttisella hierontaöljyllä. Toisaalta aromaterapiasta voi nauttia myös saunan lämmössä. Esimerkiksi eksoottisen virkistävä eukalyptus on suosittu saunatuoksu, sillä se avaa hengitystä.  

”Saunassakin oikea annostelu on tärkeää: lyhyen saunomisen aikana öljyä voi käyttää maksimissaan kahdeksan pientä tippaa, eli korkeintaan kaksi tippaa kauhalliseen vettä”, Grace neuvoo.

Allergia on harvoin este aromaterapialle

Grace sanoo, että puhtaat, aidot eteeriset öljyt aiheuttavat harvoin allergisia reaktioita. Hän arveleekin allergisia reaktioita syntyvän lähinnä myrkyistä, joita luomukasvatetuista kasveista tehdyissä eteerisissä öljyissä ei ole.

”Jos öljyt on esimerkiksi puristettu tai tislattu sellaisesta sitrushedelmästä, jossa on suoja-aineita ja myrkkyjä hedelmän pinnalla, joku voi reagoida niihin myrkkyihin. Toki joku voi olla muutenkin allerginen.”

Esimerkiksi sitrushedelmille tai mykerökukkaisille allergisten kannattaakin kokeilla niistä saatuja eteerisiä öljyjä varoen nähdäkseen, sopivatko ne vai eivät.

Aromaterapia ei käy aivan jokaiselle. Esimerkiksi kuumeisen, tulehdukseen sairastuneen tai juuri rokotetun kannattaa jättää aromaterapia väliin. Vakavasti sairastuneen tulee kysyä lääkäriltä, käykö aromaterapia muun hoidon tueksi vai ei. Esimerkiksi diabetes pitää ottaa hoitoa suunnitellessa huomioon. Myös vahva lääkitys voi olla este aromaterapialle. Raskauden aikana hierontaa eteerisillä öljyillä tulee välttää, ja tuoksuöljyjäkin käyttää valikoiden.

Aitoa aromaterapiaa osaavalla aromaterapeutilla

Vaikka aromaterapiasta nauttiminen onnistuu kotikonsteinkin, voi itseään helliä myös aromaterapeutin luona. Aromaterapiahieronnassa pääsee noin tunniksi rentoutumaan ihanien tuoksujen ympäröimänä.

Koulutetun ja osaavan aromaterapeutin löytäminen saattaa kuitenkin olla vaikeaa, sillä ammattinimike ei ole suojattu. Täten kuka vain voi halutessaan väittää olevansa aromaterapeutti.

Ammattitaitoisia aromaterapetteja voi etsiä esimerkiksi Luonnonlääketieteen keskusliitto LKL:n verkkosivujen avulla. Ulla-Maija Gracen kouluttamista aromaterapeuteista on lista hänen Aromatica-sivustollaan.

Hoitomuotona aromaterapian vaikutuksista on varsin vähän tieteellistä näyttöä, vaikka eteerisiä öljyjä onkin tutkittu muun muassa yliopistojen farmakologian laitoksilla. Joissakin Euroopan maissa aromaterapiaa käytetään sairaaloissa yhtenä hoitomuotona. Ulla-Maija Grace mielellään kumoaisikin puheet aromaterapiasta pelkkänä uskomushoitona.

”Kouluttamieni aromaterapeuttien aromaterapia pohjautuu nykyaikaisiin eteeristen öljyjen tutkimuksiin ja tietouteen. Kaikissa hoitomuodoissa, niin koululääketieteessä kuin täydentävien hoitomuotojen vaikutuksissa, on aina mukana myös lumevaikutus”, hän sanoo ja lisää:

”Hajuaistin kautta toimiva hoito ei voi olla uskomusta: monet mielihyvää tuottavat asiat kuten ruoka valitaan osin hajuaistin avulla, samoin kuin esimerkiksi kumppani.”

Teksti: Meri Liukkonen

Oletko kokeillut aromaterapiaa?

Katso tilanne vastaamatta

Kommentit (2)

Aromaterapialla (aidolla) uskomattoman rentouttava ja stressiä laskeva vaikutus.
00

Aromaterapialla (aidolla) uskomattoman rentouttava ja stressiä laskeva vaikutus.
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi