Hyvinvointi

Joogaterapia - Paluu luonnollisuuteen

Teksti:
Anna.fi

Elämänilo takaisin. Kivut pois tai ainakin siedettäviksi. Ryhti kuntoon. Kiire seis. Joogaterapia on lempeä apu moneen vaivaan ja elämäntilanteeseen.

jooga

Jooga taipuu moneksi. Uusia joogalajeja tulee jatkuvasti lisää. Israelissa liikunnan huippuammattilaisia valmistavassa koulussa opiskellut Jutta Niala on tuonut Suomeen Vijnana joogan, jonka oppeihin hänen soveltamansa joogaterapia perustuu. Joogaterapia painottaa syvällistä itsensä ja kehonsa kuuntelua ja tietoista läsnäoloa, ei vain liikesarjojen suorittamista.

-Joogaterapiassa pyritään karsimaan pois kaikki turhat liikkeet tai yliliikkeet ja avaamaan hellävaraisesti jäykistyneet tai suppeat liikeradat. Tarkoituksena on ohjata takaisin luonnolliseen, vapaaseen olemiseen ja liikkumiseen, Jutta Niala tiivistää. 

Kun tavallisella joogatunnilla tehdään ryhmässä liikesarjoja, joogaterapiassa jokainen liike ja hengitys- tai rentoutusharjoitus räätälöidään tarkasti juuri tietyn ihmisen tarpeille sopivaksi.

Esimerkiksi lonkka- tai selkäkipuinen tarvitsee aivan eri asioita kuin ylistressaantunut ja ahdistunut henkilö. Jotkut voivat kokea, että hengittäminen tuntuu raskaalta, ja etsivät siihen muutosta.  On niitäkin, jotka haluaisivat joogata, mutta se ei ole aikaisemmin tuntunut sopivalta. 

-He ovat saattaneet tehdä jonkun liikkeen väärin tai herkkä selkä ei ole sietänyt jooga. Näihinkin ongelmiin voidaan löytää apua. Mitään vaivaa ei tarvitse olla. Joogaterapia sopii kenelle tahansa, joka haluaa lisätä itsetuntemustaan ja kehotietoisuuttaan tai haluaa oppia rentoutumaan.

Mielikuvat ja kosketus avuksi

Joogaterapia alkaa keskustelulla ja kunkin tilanteen kartoituksella. Mihin haetaan apua, onko tapahtunut jotakin, joka on johtanut vaivan syntyyn ja millainen on terapian hakeutuvan elämäntilanne ja terveydentila?

Jutta Niala on pitänyt kursseja useille erityisryhmille, kuten diabeetikoille, liikuntarajoitteisille, allergisille, syömishäiriöisille, näkövammaisille ja kipuja poteville.  Heitä opastaessaan hän on huomannut, että hengitys on yksi tärkeimpiä lenkkejä oman hyvinvoinnin rakentamisessa.

-Hengitystietoisuus on ydinasia. Se tarkoittaa, että hengitystä käytetään tietoisesti eri tavoin keskittymisen, rentoutumisen, hiljentymisen ja liikkeen tukena.  Hengittäminen voi auttaa jopa ryhdin parantamisessa. Joogaterapiaan tulija on saattanut suorittaa esimerkiksi istumista: ryhti on ollut ylityöstetty tai se on lysähtänyt kasaan. Kehoa tunnustellen ja hengitystä tukena käyttäen voidaan löytää kunkin ihmisen oikea, luonnollinen tapa olla. 

Visuaaliset ihmiset saavat lisäapua mielikuvista. Jos esimerkiksi rintakehän tai selän alueella on jännityksiä, sisään- ja uloshengitykseen sekä joogaliikkeeseen voidaan yhdistää mielikuvia mm. aalloista tai merestä. Mielikuvat parantavat keskittymistä ja rauhoittumista ja vähitellen jännitykset laukeavat.

Joissakin liikkeissä voidaan käyttää tukena myös apuvälineitä, kuten tuolia, joogatyynyjä, joogavöitä tai joogatiiliä.

Erittäin hyvä keino tehostaa joogan vaikutusta on kosketusohjaus. Samalla kun joogaaja tekee liikkeitä tai hengitysharjoituksia, terapeutti voi koskettaa kämmenellä esimerkiksi jalkaterää tai selän kipeää kohtaa ohjatakseen keskittymistä ja rentoutumista.
Joogaterapian tarkoituksena on, että ihminen auttaa itse itseään. Siksi harjoittelua kannattaa jatkaa kotona yksilöllisten ohjeiden mukaan.

Lue lisää: www.sofianova.fi , www.joogaolemus.fi

Asiantuntijana joogaopettaja Jutta Niala.

Teksti: Merja Perttula

X