Hyvinvointi

Metsäjooga – Katso kuuden liikkeen helppo ohjelma!

Teksti:
Anna.fi

Kesällä ei tee mieli sulkeutua tunkkaiseen joogasaliin, mutta onneksi lajia voi harrastaa myös ulkona vaikka kesämökin lähimetsässä. Metsäjooga pohjautuu klassiseen joogaan ja palauttaa lajin sen alkulähteille, luontoon.

Metsään joogaamaan? Miksipä ei, sillä aikoinaan hathajoogaa harjoittivat tyypillisimmin luontoon vetäytyneet erakot. Metsäjooga syntyi Villa Mandalan joogaopettajan Mia Jokinivan ideasta. Liikkeitä voi käyttää myös mielenhallintaharjoituksina: hyväksy ympäristön häiriötekijät, kuten hyttyset tai tuulenpuuskat harjoituksen osaksi.

1. Tuulessa huojuva metsäkorte

Pidennä keskivartalo ja nosta kädet ylös. Taivuta uloshengityksellä sivulle ja nouse sisäänhengityksellä takaisin keskilinjaan. Vedä vatsaa kevyesti sisään, jotta alaselkä ei taivu notkolle. Huojuva metsäkorte on keskivartalon voimaliike, joka huoltaa selkärangan välilevyjä ja tuo lisää tilaa keuhkoille. Saat lisähaastetta, kun pysyt sivutaivutuksessa hetken hengitellen.

Metsäjooga

2. Metsäkana kivellä

Seiso selkäranka suorana, koukista samalla toista jalkaa ja taivuta toinen poikittain tukijalan päälle. Katso, että tukijalan varpaat ja polvi osoittavat suoraan eteenpäin. Kallistu selkä suorana alaspäin lonkkanivelistä taivuttaen. Tee suoralla selällä alas-ylös-liikettä rauhalliseen tahtiin kanan nokkimisliikettä jäljitellen. Liike kehittää yhden jalan voimaa, tasapainoa ja lonkan aukikiertoa sekä venyttää pakaralihasta.

Metsäjooga

3. Metsästäjätär

Ota askel eteenpäin ja pidä ylävartalo ryhdikkäästi auki. Avaa lantio, koukista etujalka ja pidä toinen jalka suorana. Varmista, että etujalan isovarvas ja polvi osoittavat samaan suuntaan. Imitoi käsillä jousen jännittämisen liikettä. Tämä on jalkojen voimaliike ja puunrungon päällä tehtynä myös tasapainoliike. Asento on dynaaminen, läsnäoleva ja voimakas, mutta metsästäjä ei ammu, hän vain tähtää. Pidä asento puolesta minuutista minuuttiin ja toista sitten se toisen jalan päällä.

Metsäjooga

4. Kääpä

Seiso puun vieressä haarassa niin, että varpaat osoittavat eteenpäin. Aseta kämmenet rungolle, pidä kädet suorina ja anna rinnan painua kohti maata. Liike avaa rintarankaa ja vaikuttaa hyvin energisoivasti. Venytys on kuitenkin passiivinen ja levollinen. Liike lisää myös verenkiertoa pään alueella ja niska-hartiaseudulla. Rauhoitu ja aisti ympäristöä, hengitä syvään raikasta ilmaa ja anna keuhkojen puhdistua.

Metsäjooga

5. Auringonsäteet puunrungolla

Seiso sivuttain puun vieressä. Kallistu yhden jalan varassa puuta kohti ja kohota toinen jalka suoraksi, vartalon jatkeeksi. Kohota toinen käsi suoraan ylös ja tartu kiinni runkoon. Tartu toisella kädellä kiinni alempaa rungosta. Etsi tarpeeksi pieni puu, jonka ympäri saat kädellä hyvän otteen. Liike harjoittaa keskivartalon lihaksia sekä kehittää tasapainoa ja koordinaatiota. Jos horjut, pidä katse maassa tai suoraan sivulla.

Metsäjooga

 

Lue lisää:

Selkä kuntoon joogalla: 6 + 1 liikettä
Joogaretriitit – Lomalta voimia arkeen
Joogalajit – Löydä oma suosikkisi
Joogan eri lajit – Joogaa joka lähtöön

Teksti: Saga Wiklund
Kuvat: Niclas Mäkelä/Otavamedia

Lähde: Metsähallituksen projektipäällikön Riikka Mansikkaviidan haastattelu. Tiedot pohjautuvat kotimaisiin ja kansainvälisiin tutkimuksiin metsän terveysvaikutuksista.Liikkeet esittelee ja on joogaliikkeistä varioinut sekä kehittänyt sisältöjohtaja, joogaopettaja Mia Jokiniva hyvinvointikeskus Villa Mandalasta.

Anna 29/2015

X