Hyvinvointi

Muista palautua!

Teksti:
Anna.fi

On yhtä tärkeää huolehtia riittävästä levosta ja palautumisesta, kuin aktiivisesta harjoittelusta.

Muista palautua!

Etenkin kilpa- ja huippu-urheilijoiden kohdalla levon täytyy kuulua viikoittaiseen ja päivittäiseen harjoitusohjelmaan. Myös kuntoilijan on syytä muistaa, ettei keho kestä liian kovaa rasitusta. Seurauksena voi olla monen tyyppistä oireilua ja treenin teho laskee.

Joskus ylirasitustila muodostuu vaikka harjoittelu ei olisi ollut tavanomaista kovempaa. Rasittuminen elämän muilla osa-alueilla, kuten unen puute, aliravitsemus, kova fyysinen työ tai henkinen stressi voivat ajaa harjoittelun yhteisvaikutuksen kanssa elimistön ylirasitukseen. Oireita voi olla hyvin monenlaisia ja joskus ylirasitustila muodostuu niin salakavalasti, ettei varsinaisia oireita edes huomaa, tulokset vain heikkenevät. Seuraavassa on listattu tyypillisimpiä ylirasituksen oireita.

Liikkuja voi myös huomata paikallisesti rasituksen merkkejä lihaksistossaan. Lihasten venyvyys huononee ja lihakset tuntuvat jäykiltä ja kipeiltä. Myös kimmoisuus vähenee ja kipuja voi tuntua lihasten ohella myös nivelten ja jänteiden alueella.

Lepoa ja huoltoa

Jos rasitus on päässyt liian pitkälle, on syytä puuttua siihen heti. Harjoituksista on hyvä pitää taukoa ja huolehtia lihasten venyttelystä. Ravintoon kannattaa kiinnittää tarkkaa huomiota, etenkin sen laatuun. Energiaa on saatava hiilihydraateista, jotka nopeuttavat palautumista. Myös riittävästä nesteen juomisesta on pidettävä huolta. Kireille lihaksille saa helpotusta myös varaamalla ajan hierojalle. Samalla oma mielikin saa rentoutua. Kipeille niska- ja hartiaseudun sekä selän lihaksille voi myös asettaa lämpöpakkauksen. Myynnissä on esimerkiksi erilaisia kaurapusseja, jotka lämmitetään mikroaaltouunissa ja astellaan kuumina kipualueille aineenvaihduntaa tehostamaan.

Ylirasitustila ei mene hetkessä ohi. Jos itsensä on ajanut liian suurille kierroksille, niin siitä palautuminen vie aikansa. Muista siis huolehtia itsestäsi ja kuuntele kehosi viestejä!

Lähde: Lihashuolto – urheilijan huolto, teoksessa: Liikunta, lihashuolto, terveys osa 3. (Ahonen J. & co.)

Teksti: Sanna Mönkkönen / tuuli.net 10.8.2005

X