Hyvinvointi

Qigong tuo lisää energiaa

Teksti:
Anna.fi

Qigong on pehmeää meditatiivista liikuntaa, joka vahvistaa henkistä ja ruumiillista terveyttä. Tämä voi olla sinun lempeä lajisi, jos et halua tunnin aikana istua lattialla.

nainen qigongailee

Kiinalaisen käsityksen mukaan kehon energian eli qi-virtauksen pitää olla vapaata. Jos qin virtaus häiriintyy, ihminen oireilee. Qigong-liikunta vahvistaa ja elvyttää juuri energian virtausta, harjoittelun tavoitteena on tasapainoinen ja hyvä elämä. Lajin pehmeät liikesarjat ovat tehokkaita energiaharjoituksia, joissa mieli on vahvasti mukana. Harjoituksissa ryhti, liikkeet, hengitys ja mieli ovat kaikki yhtä.

Qi on ollut osa kiinalaista elämää jo yli 2 000 vuotta ja vähintään yhtä pitkään kiinalaiset ovat pitäneet ihmisen fyysistä ja psyykkistä terveyttä kokonaisuutena. Terve sielu, terveessä ruumiissa, kuten meillä on tapana sanoa.

Hiljaa mutta vahvasti

Qigongilla on satoja, ellei tuhansia tyylejä, jotka ovat saaneet vaikutteita tanssista, eläimistä ja kiinalaisista taistelulajeista. Silti kaikki liikkeet ovat yksinkertaisia ja pehmeitä. Aloittelijakin pääsee helposti mukaan, koska yhtä liikettä ja eri sarjoja toistetaan monta kertaa. Yksinkertaiset liikkeet takaavat sen, että rentoutuminen ja rauhoittuminen onnistuvat.

Harjoituksissa liikutaan hiljaa, seistään tai istutaan paikallaan ja keskitytään oman energiavirran, qi-tuntemuksen, ohjaamiseen. Ajattelun, syvähengityksen ja keskittymisen voimalla energiaa suunnataan kehon tärkeisiin osiin. Esimerkiksi kämmenen päälle, munuaisiin, ristiselkään ja alavatsan alueelle. Tärkeitä kohtia on myös rinnassa ja otsalla.

Lupa keskittyä itseen

Qigongissa pääsee luvan kanssa keskittymään itseensä. Jokainen etsii omaan tahtiinsa energiansa vahvuudet ja heikkoudet. Liikesarjojen avulla niitä elvytetään ja vahvistetaan. Tavoitteena on etsiä ja vahvistaa sitä parantavaa voimaa, joka kiinalaisen käsityksen mukaan meissä jokaisessa on luonnostaan. Qigongin harjoittaja ottaa näin ollen itse vastuun oman terveytensä vaalimisesta ja fyysisten sairauksien ehkäisemisestä. Se on tärkeä osa lajin filosofiaa.

Qigonissa tehdään paljon ristikkäisliikkeitä. Eli samat sarjat toistetaan symmetrisesti vasemmalle ja oikealle. Näin aivot saavat sopivasti haastetta. Ristikkäisliikkeet myös parantavat koordinaatiokykyä, tasapainoa ja ne lisäävät kehotuntemusta. Lisäksi liikesarjoissa käytetään kehon kaikkia lihaksia, suuria ja pieniä. Rauhallisen näköiset liikkeet antavat haastetta reisilihaksille ja käsivarsille, mutta mukaan joutuvat myös selän ja lantion pienimmätkin syvät lihakset.

Joillakin qigong-liikkeillä voidaan helpottaa jo syntyneitä kehon jännitystiloja, kuten niska- ja hartiaseudun jännityksiä, mutta ennen kaikkea ne ehkäisevät niitä.

Tukea ravinnosta

Qigong-harrastusta voi halutessaan tukea ruokavaliolla, koska kiinalainen ravintoterapia antaa myös ruoka-aineille energiaominaisuuksia. Ne ovat joko kylmiä, viileitä, neutraaleja, lämpimiä tai kuumia. Viiden elementin teorian mukaan ruoka-aineet jaetaan myös makuihin: hapan, karvas, makea, kirpeä ja suolainen. Makujen ja elementtien tasapaino jokaisella aterialla on hyvinvoinnille tärkeää.

Kiinalainen perinne huomioi myös ruuan kypsenetämistavat ja niiden energiavaikutukset. Grillaus kuumentaa elimistöä, uunissa kypsentäminen lämmittää ja höyrytys neutraloi, mutta tasapainon vuoksi ruokavaliossa huomioidaan myös ilmasto ja vuodenajat. Kesällä saa herkutella viilentävillä ruoka-aineilla, salaatilla, marjoilla ja hedelmillä. Syksyllä on vasta patojen ja keittojen vuoro.

Lisätietoja: Hallenberg Helena: Elämän Portti. Qigong-terveysharjoitukset. Juutiprint 2009.
www.balancingtherapy.fi
www.suomenqigong.fi
www.kaisankoti.fi

Asiantuntijana qigong-ohjaaja Maria Jeskanen.

Teksti: Marjatta Leino

X