Hyvinvointi

Taiji kehittää nopeutta ja notkeutta

Teksti:
Anna.fi

Perinteinen kiinalainen laji opettaa mielen hallintaa ja lieventää stressiä. Taijin väitetään myös parantavan monia sairauksia.

Taijissa eli taijiquanissa tehdään hitaita ja pyöreitä liikkeitä, jotka näyttävät melkein unenomaiselta tanssilta. Liikesarjat ovat alun alkujaan peräisin luonnosta. Sarjoihin kuuluvilla liikkeillä on omat nimensä, kuten esimerkiksi ”Käärme ryömii alas ja kultainen kukko seisoo yhdellä jalalla”.

”Ihmiset jäljittelivät eläimiltä näiden parhaimmat liikkeet. Esimerkiksi kukko pystyy seisomaan tuntikausia yhdellä jalalla, mikä on hieno esimerkki tasapainon hallinnasta. Kun hanhi levittää siipensä, se on suuri voiman näyte”, selvittää Suomen Wushu-liiton perustaja ja taiji-opettaja Zhang Fang.

Wushu tarkoittaa sotataitoa, ja se on yleisnimitys vanhoille kiinalaisille kamppailulajeille. Wushu-lajeja on olemassa satoja, ja ne vaihtelevat rauhallisista taiji-liikesarjoista nopeisiin ja liikunnallisiin sarjoihin, kuten nopeita potkuja ja hyppyjä sisältäviin nangquaniin ja changquaniin. Vuosien saatossa akrobaattinen ja esteettinen wushu on muokkautunut näytöslajiksi, joka on lähempänä voimistelua kuin taistelulajia.

Rahallinen mieli

Helsingin Kaapelitehtaalla sijaitsevassa Wushu-keskuksessa suurin osa harrastajista käy taiji-tunneilla. Taijiquanissa eli taijissä on useita erilaisia tyylisuuntia, joista yleisimmät ovat Yang-, Chen-, Wu- ja Sun-tyylit. Helsingin Wushussa harjoitellaan enimmäkseen Yang- ja Chen- tyylejä. Chen on tyyleistä vanhin, ja se vaatii voimaa ja kestävyyttä. Mukana on hyppyjä ja potkuja. Rauhallinen Yang-tyyli sopii parhaiten aloittelijoille, ja siihen kuuluu 24 liikettä. Myöhemmin liikesarja kasvaa 42: een, jolloin liikkeisiin otetaan mukaan miekka.

Zhang sanoo, että lyhyen liikesarjan oppii parin kuukauden mittaisella kurssilla niin hyvin, että sitä voi jatkossa tehdä itse. Jotkut oppilaat haluavat kuitenkin jatkossakin harjoittaa taijita opettajan johdolla. Osa oppilaista oppii taijin nopeammin kuin kahdessa kuukaudessa. ”Oppiminen on niin yksilöllistä. Nuoret oppivat nopeammin kuin vanhemmat. Jos on harrastanut liikuntaa, niin sekin helpottaa. Tanssijat yleensä oppivat taijin ihan tuosta vain”, Zhang kertoo.

Koska taiji vähentää stressiä, sitä suositellaan erityisesti toimistotyötä tekeville ihmisille. ”Ennen taiji-harjoitusta on pakko rauhoittua, muuten liikesarjan tekeminen ei onnistu. Taiji vaatii keskittymiskykyä, mielen on oltava mukana kaikissa liikkeissä”, Zhang sanoo.

Zhangin mukaan taiji auttaa moniin sairauksiin, kuten migreeniin, epäsäännöllisiin kuukautisiin ja selkävaivoihin. ”Minulla on ollut oppilaita, jotka ovat kertoneet migreenioireiden poistuneen puolen vuoden harjoittelun jälkeen.”

Kimmoisa ja kaunis keho

Taiji parantaa ryhtiä, kiinteyttää kroppaa ja opettaa liikkumaan kauniimmin. Harjoittelun myötä lihaksiin tulee joustavuutta ja vahvuutta. Kunnon kohentumisen salaisuus on siinä, että taiji on rauhallisuudestaan huolimatta fyysisesti vaativa laji.

”Hitaasti liikkuminen on raskasta”, Zhang sanoo. ”Kuka tahansa osaa ajaa pyörällä, mutta jos yrität ajaa pyörällä hyvin hitaasti, niin huomaat, miten vaikeaa se on. Tunneillani oppilailla on aina vesipullot mukana, ja he pyyhkivät hikeä otsaltaan.”

Taiji sopii kaiken ikäisille ja kokoisille ihmisille. Sen voi aloittaa, vaikka ei olisi koskaan liikuntaa aikaisemmin harrastanutkaan. Laji muuttuu haastavammaksi omien taitojen kehittyessä. Zhangin oppilaat ovat enimmäkseen 20–45-vuotiaita naisia, mutta viime aikoina tunneille on tullut yhä enemmän miehiä.

Teksti: Tyyne Pennanen / A4 Media Oy (21.10.2004)
Kuva: A4 Media Oy (Kuvassa taiji-opettaja Zhang Fang)

X