Hyvinvointi 27.3.2015

Hedelmät ja painonhallinta – Kannattaako laihduttajan välttää hedelmiä?

Teksti: Anna.fi

Sokerin vaaroista ja sen liikasaannista paasataan jatkuvasti. Sokeria on kuitenkin kaikkialla: pienessä appelsiinissakin sitä on yli kymmenen grammaa. Pitääkö laihduttajan unohtaa terveellisinä pidetyt hedelmät?

Painonhallinta ja hedelmät

Laihdutuskuurilla ei kannata vältellä kauppojen hedelmäosastoja sokerinpelossa, sanoo Suomen Diabetesliiton ravitsemusterapeutti Eliina Aro.

– Aikuisen päivittäinen sokerimäärä tulisi olla alle 50 g, suosittaa Maailman terveysjärjestö WHO. Tuohon lasketaan kuitenkin vain kaikki se sokeri, mitä tuotteeseen on teollisesti tai kotona lisätty. Puhtaan sokerin lisäksi siihen lasketaan myös hunaja, siirappi ja mehut. Marjojen ja hedelmien luontaiset sokerit eivät siis kerrytä pottia.

Tuoremehuja mainostetaan usein iskulauseilla ”Ei lisättyä sokeria”, ”Vain hedelmän omaa sokeria”. Aron mukaan mehuhyllyllä ei kannata kuitenkaan astua markkinamiehen ansaan.

– Mehuissa ei ole kuituja, joten niiden sisältämät sokerit lasketaan päivittäisannokseen. Yhden hedelmän verran (n. 1 dl) voi päivässä juoda täysmehua, mutta muuten hedelmät kannattaa nauttia tuoreina hedelminä.

Lue, mitä juomia laihduttajan kannattaa välttää

Lihottavatko hedelmät?

Laihdutusohjelmassa neuvottiin välttämään hedelmiä niiden sokerimäärän vuoksi. Voiko niitä syömällä tosiaan lihoa?

– Mielestäni on puppua kehottaa laihduttajaa välttämään hedelmiä. Ne ovat hyvää vatsantäytettä, sillä niissä on vähän kaloreita ja paljon vitamiineja, Aro kertoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että yhdessä appelsiinissa on 40 kilokaloria, joten jos niitä syö kymmenen, se tekee 400 kilokaloria, joka on jo huomattava lisä tavallisen ruoan päälle.

– Sellainen energiamäärä hidastaa painon putoamista, mutta harva kuitenkaan syö niin isoja määriä päivässä.

Lue lisää sokerittomasta ruokavaliosta

Hedelmät ja painonhallinta

Mitkä ovat laihduttajalle parhaat hedelmät?

– Viinirypäleissä on enemmän energiaa kuin monissa muissa hedelmissä ja niitä syödään helposti iso annos, koko puolen kilon paketti kerralla. Laihduttajalle sopivat hyvin tavalliset hedelmät kuten appelsiini, päärynä, omena ja nektariini sekä marjat, Aro sanoo.

Kuivahedelmiä pidetään laihduttajan vihollisina. Miksi?

– Hedelmät kutistuvat kuivuessaan, joten niitä tulee helposti naposteltua isoja määriä kerrallaan. Silloin yhteenlaskettu kalorimäärä kasvaa suureksi. Lisäksi jotkut hedelmät kuivataan sokerissa, jolloin niiden energiapitoisuus on huomattavasti tuoretta hedelmää suurempi.

Hedelmät sisältävät fruktoosia, jota pidetään yleisesti pahana. Pitäisikö hedelmiä välttää sen vuoksi?

– Fruktoosi on tavallisen sokerin osa ja sitä on siis kaikissa sokeripitoisissa ruoissa. Isoina annoksina se lisää maksan rasvoittumista, jolloin muun muassa kakkostyypin diabeteksen riski kasvaa. Määrien pitäisi kuitenkin olla suuria, esimerkiksi monta litraa sokerilimpparia tai mehua päivittäin. Jos fruktoosi saadaan hedelmistä sillä ei näyttäisi olevan haitallisia vaikutuksia. 

– Vaikka fruktoosista käytetään nimeä hedelmäsokeri, hedelmien sokerit koostuvat noin puoliksi fruktoosista ja glukoosista, jotka ovat joko vapaina tai yhdistyneenä sakkaroosiksi eli tavalliseksi sokeriksi, Aro kertoo.

Lue lisää hedelmäsokerista

 

Teksti: Elisa Hurtig
Kuvat: Colourbox.com

Lähde: Fineli ®

Kommentit (2)

kuka oikeasti edes pysähtyy harkitsemaan hedelmien pois jättämistä sillä verukkeella, että niissä on sokeria? maalaisjärjen käyttö sallittu.
00

Hiilihydraatti poltetaan energiaksi suoraan tai varastoidaan glykogeeniksi ja vasta sitten varastoidaan rasvaksi. Hiilarilla on pirun vaikea lihoa, jos et läträä rasvan kanssa. Ei sitä liikuntaa tarvitse harrastaa saadakseen syödä hiilihydraatteja. Rasvanpoltto energiaksi toimii aina stressihormonien avulla. Pitkänpäälle alhaiset kilpirauhashormonit ja testosteronitasot varsinkin miehillä kyllä kostautuvat. Korkeilla glykogeeneillä poltetaan enemmän energiaa tunnissa kuin matalilla. Lepokulutus on pitkänpäälle korkeampi hiilareilla kun ilman niitä. Pitkään karpanneet henkilöt lihoavat helpommin hiilareista, koska koko aineenvaihdunta perustuu stressiin ja hiilarit laskevat stressihormoneja. Stressi hidastaa muutenkin aineenvaihduntaa ja proteiini/rasvadieetit aiheuttvat elimistölle stressiä. Ainoa asia miksi ihmiset laihtuvat jollain hölmöillä dieeteillä on ainoastaan niistä johtuva kalorivaje.
Hiilihydraatti+rasva lisää enemmän lipaasia,joka saa kehon varastoimaan energiaa enemmän rasvaksi.Silloinkin pitää kuitenkin syödä ylikaloreita lihoakseen. Kortisoli on kehoa eniten rasvoittava hormoni ja tämä kamala fruktoosi laskee sitä parhaiten kaikista hiilihydraateista. Fruktoosi tuottaa myös lämpöä enemmän kuin muut hiilihydraatit.Hedelmät sopivat erinomaisesti siis laihduttajille. Kannattaa jättää rypsiöljyt ja margariinit kaupan hyllyille. Kaikki ylimääräiset kalorit mitä keho ei käytä rasvoittaa sisäelimiä ei siis ainoastaan sokeri.
00

kuka oikeasti edes pysähtyy harkitsemaan hedelmien pois jättämistä sillä verukkeella, että niissä on sokeria? maalaisjärjen käyttö sallittu.
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi