Kakkostyypin diabetes hallintaan ruokavaliolla – 9 vinkkiä
Laatua lautaselle ja säännöllisyyttä syömisiin, niin kakkostyypin diabeetikko voi vähentää lääkkeitään tai välttyä niiltä kokonaan. Ruokavalio voi jopa säästää sairaudelta.
1. Malttia määrään
Kakkostyypin diabeetikoista 80 prosenttia on ylipainoisia. Kun ruuan määrä on suhteutettu oikein kulutukseen, paino putoaa tai pysyy toivotuissa lukemissa. Nälästä ja pian kiloistakaan ei tarvitse kärsiä, kun lataa lautaselle ruoka-aineita, joiden tilavuus on suuri ja energiamäärä pieni eli kasviksia.
Kakkostyyppiläisille suositellaan maltillista painonpudotusta. Se toteutuu kuin huomaamatta, kun lataa lautaselle kasviksia lämpiminä lisukkeina, keittoina ja pääruokaan sekoitettuna. Lautanen täyttyy ja kevenee yhtä aikaa!
2. Rytmiä ruokailuun
Säännöllinen ateriarytmi on kaiken a ja o. Säännölliset ateriavälit pitävät nälän ja siten ruuan määrän kurissa sekä estävät suuria verensokerin vaihteluita. Suuhun kannattaa sujauttaa jotain viimeistään, kun edellisestä syömisestä on kulunut kolme neljä tuntia. Tällöin jääkaapin ovi käy neljästä kuuteen kertaa päivässä, muuten sen sopii olla säpissä. Napostelu näkyy verensokeriarvoissa ja vyötäröllä. Vuorotyöläisen kannattaa pohtia ateriarytmiä ravitsemusterapeutin kanssa.
3. Hallitusti hiilihydraatteja
Diabeetikon päivittäisestä energiasta 40–60 prosenttia voi tulla hiilihydraateista. Prosenttilukuja on turha tuijottaa orjallisesti, sillä esimerkiksi kasvissyöjällä hiilihydraattien määrä voi kasvaa yli 60 prosentin.
Raju karppaus ei diabeetikolle sovi: ruokavalion monipuolisuus ja elimistön riittävät sokerivarastot taataan päivittäisellä, vähintään 130 grammalla hiilihydraatteja. Tämä määrä täyttyy esimerkiksi syömällä 5 täysjyväleipäviipaletta, 2 hedelmää, 2 dl marjoja, 200 grammaa juureksia ja 2 lasillista maitoa tai piimää. Hiilihydraattien rankka rajoittaminen tapahtuu yleensä haitallisen, kovan rasvan kustannuksella. Diabetes on valtimosairaus, jonka vaaraa kova rasva kasvattaa.
4. Laatua lautaselle
Hiilihydraattien määrän sijaan kannattaa kiinnittää huomio niiden laatuun ja valita viljoista täysjyväiset. Jokainen hyötyy vähän kuituja sisältävien, sokeripitoisten ruokien vähennyksestä. Perunan, riisin ja pastan annoskokoa voi pienentää ja korvata ne juureksilla ja kasviksilla.
5. Säästeliäästi sokeria
Tavallinen sokeri ei kohota verensokeria muita hiilihydraatteja enempää. Määrää kannattaa silti tarkkailla, jottei se kasva holtittomasti ja kohota kerta-annoksena verensokeria liikaa. Päivittäisistä hiilihydraateista enintään kymmenen prosenttia saa tulla lisätystä sokerista. Grammoina se vastaa 30–40 grammaa ja tuotteena vaikka yhtä sokerilla makeutettua jogurttipurkkia ja pikkupullaa. Janojuomissa kannattaa säästellä sokeria, ja valita ne keinotekoisesti makeutettujen tai sokerittomien joukosta.
6. Rajoitetusti rasvaa
Päivittäisestä energiasta 25–35 prosenttia saa tulla rasvoista, ja kaksi kolmasosaa tästä elimistölle välttämättömiä suojaravintoaineita sisältävistä, pehmeistä kasvikunnan ja kalan rasvoista. Kovan rasvan pito kohtuudessa helpottuu, kun valitsee maitotaloustuotteet joko rasvattomina tai kevyttuotteina.
7. Pikkuisen proteiinia
Diabeetikon ruokaympyrästä 10–20 prosenttia on varattu proteiineille, mielellään kasvikunnasta ja kalasta peräisin oleville. Tutkimusten mukaan punaisen lihan korvaaminen pähkinöillä, vähärasvaisilla maitotuotteilla ja täysjyväviljalla vähentää merkittävästi kakkostyypin diabeteksen riskiä.
Vähärasvaisia maitotaloustuotteita, kalaa ja munaa sisältävää kasvisruokavaliota suositellaan diabeetikoille: sisältäähän se vähän kovia, sydämelle ja verisuonistolle haitallisia rasvoja.
8. Kunnolla kuituja, vähän suolaa
Kuidut tasaavat verensokeria ja lisäävät kylläisyydentunnetta, joten diabeetikon ruokavaliossa niitä tulisi olla tavallista enemmän. Kuitua saa kunnolla, kun syö joka päivä täysjyväviljaa ja puoli kiloa kasviksia.
Leipähyllyllä kannattaa palauttaa mieleen 10/1-muistisääntö ja napata kärryyn leipä, jossa on vähintään 10 prosenttia kuituja ja enintään prosentti suolaa. Liika suola vähentää verisuonten kimmoisuutta ja kohottaa verenpainetta ja lisää siten diabeteksen liitännäissairauksien vaaraa.
Mitä karkeampi leipä, sitä parempi: rouheaksi jauhettu vilja nostaa verensokeria maltillisesti.
9. Annos alkoholia riittää
Kohtuullinen alkoholinkäyttö ei ole diabeetikolle sen vaarallisempaa kuin muillekaan. Naiselle se tarkoittaa enintään yhtä, miehelle kahta annosta päivässä. Annoksia ei parane kerätä kerralla nautittaviksi, sillä isot kerta-annokset tuntuvat ikävästi verenpaineessa.
Jotta kerta-annos ei kasvaisi salakavalasti yli 12 senttilitran, juoma kannattaa nautiskella sille suunnitellusta lasista ja nostaa pahvipänikkä ylähyllylle.
Lähde:
Aro, Heinonen, Ruuskanen: Väriä ja voimaa – Parhaat ruokavalinnat diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa. Duodecim ja Diabetesliitto, 2012.
Asiantuntijana ravitsemusterapeutti Liisa Heinonen, Diabetesliitto
Kommentit
terveyden ja huononvoinnin laitos on niin hakoteillä kuin vaan voi olla. Hiilaripitoista ruokaa vaan sokeritautisille tyrkyttävät. Aamupalaksi syön munakkaita jonka paistamiseen laitan tietenkin voita, en mitään keinotekoisia beceliä tms. Sokeri arvotkin pysyy kohillaan. Samoin kolesterollitkin. Minulla on 2tyypin sokeritauti
Kommentit
Tässä faktaa. Länsimainen lääketiede on hyvä hoitaessa traumoja eli leikataan jotain pois tai ruuvataan jotain paikoille. Myös joidenkin huomaa joidenkin sairauksien hoito onnistuu myös hyvin. Kun tullaan kroonisiin oireisiin sen tapa on vain syöttää kasa lääkkeitä jotka eivät auta ja monesti vain papentavat tilanetta. Monet krooniset oireet johtuvat tietyn tai tiettyjen vitamiinien pitkäaikaisesta puutostilasta. Hoida puutostila pois sairaus häviää. Ihminen tarvitsee 90 eri vitamiinia/hivenainetta pysyäkseen terveenä. Niiden saaminen ruokavaliosta on erittäin vaikeaa joten syytä on ottaa vitamiini lisiä. Jos lääkäri sanoo sinulle että sinulla on jokin sairaus koska sinulla on huono geeni voit antaa potkut sille samantien koska poitsu ei tiedä mitään joka auttaa sinua. Voit vaikka kysyä että mikäs geeni se sellainen sitten on. Ei hän tiedä. Kuinka paljon vitamiinia ja hivenaineita tarvitset lasketaan painon mukaan. Jätä leipä myös kaupan hyllylle. Tässä on lyhyesti miten voit elää 100 vuotiaaksi ja huomattavasti terveemmin. Jollet halua luiden haurastumis tautia vanhana lopeta vesijohtoveden juominen heti ainakin isoissa kaupungeissa. Fluori ei ole hyväksi ihmisille.
Joopajoo 150 grammaa sokeria koneeseen päivässä, sillähän ne sokerit pysyy kurissa. Vai miten se meni… huoh.
Kaikki viljat ja tärkkelykset on loppupeleissä ihan vaan sokeria eli oikeasti on ihan yks hailee syötkö ”terveellistä” (antinutrientteja ja opiaatteja) sisältävää sulamatonta täysjyväviljaa vaiko karkkia saman verran.
Moikka!
1-9 hyvää ohjetta. Voisiko joku tehdä vaikka kahden, kolmen päivän ruokalistan jota voisi kokeilla ja ottaa mallia jatkoon. Uskon että mallista olisi apua monelle. Jään odottamaan ja kokeilen itsekkin.
Kiitti.
Olipa jälleen kerran artikkeli joka on täyttä puutaheinää. Onko ”ravintoasiantuntija” lääke-vai elintarvikealan palveluksessa. Diabeetikolle vuodatuksesta ei ole muuta hyötyä kuin että lääkintä pysyy mahdollisimman korkealla.
http://terveydeksesi.fix4you.se/#category25
terveyden ja huononvoinnin laitos on niin hakoteillä kuin vaan voi olla. Hiilaripitoista ruokaa vaan sokeritautisille tyrkyttävät. Aamupalaksi syön munakkaita jonka paistamiseen laitan tietenkin voita, en mitään keinotekoisia beceliä tms. Sokeri arvotkin pysyy kohillaan. Samoin kolesterollitkin. Minulla on 2tyypin sokeritauti
Niin oli minunkin terveys ok ja ruokavalio,käytin voita ja pun maito,liikuin tosi vähä jalkojen kipujen vuoksi ja laiskuuttanikin ,tuli huono kolesteroli se nousi 3 sta 4,5 ei maailman loppu ,mutta loukkaanuin äskettäin kun kaaduin kotona selälleeni ja että liikkuminen oli heikkoa no i n 2kk ja lääkäri arveli liikkumattomuuden olevan syynä ku itenki n, mun ikä on jo 54 ja 182 ,pituus ,paino 95kg,saisi olla 88 tienoilla. 2tyypin diabetes,ja neuropatia jaloissa. Luulen kuitenkin parantuvani näillä ohjeilla,tai parantavani elämän laatua,vaikka työ elämään en enää ehkä kykene,tai nykyisi n. Ennen urheilin kuin juoksu rotta,eri lajeja,nykyään täysin koteloitunut kotiinsa jo vuosia.
Täysin samaa mieltä että todella hakoteillä ollaan tässä artikkelissa. 40-60 g tai enemmänkin (!) hiilareita insuliinitasoja nostamaan diabeetikoille…huh huh
tuolla jotain tietoa näytti olevan http://www.hoidadiabetes.com/
Karppauksesta ei ole elämäntavaksi. Ei ole kenellekkään hyväksi möhrystää vaan lihaa, voita, kermaa ja munia kasvisten lisäksi. Aivot tarvitsevat myös sokeria mitä saa hedelmistä ja marjoista, suolisto tarvitsee viljasta saatavia kuituja. Eikä se keitetty perunakaan ole kohtuudella käytettynä kenellekkään pahasta. Se juttu on nimenomaan kohtuus. Karppaukset ja Atkinsin dieetit on möhrystäjien toinen äärimmäisyys. Jos on tottunut mättämään illassa suklaalevyn, sipsipussi soosseineen ja pari litraa kolaa ja kropasta on tullut vetelä ihrakasa niin se kertoo vain sen, että maalaisjärki ja lukutaito on vähän niin ja näin. Seurauksena on muun muassa diabetes, mikä tuskin paranee rasvaa tihkuvaa pekonia ja munia syömällä.Ottakaa hyvät ihmiset asioista selvää.
On aika turhauttavaa lukea joitakin väitöksiä koska niille ei löydy minkäänlaista perustetta.
”Karppauksesta ei ole elämäntavaksi.”
Kyllä ihmiset on syöneet ennenkin, ennenkuin lisäravinteet, margariinit ja kevytuotteet keksittiin tukemaan täysin tuirhaa rasvanpelkoa.
Mitä vaikeuksia on syödä tavallisia, luonnollisia elintarvikkeita??
http://terveydeksesi.fix4you.se/#category22
http://terveydeksesi.fix4you.se/#category25
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous