Hyvinvointi 4.12.2012

Kananmuna – oikea superruoka

Teksti: Anna.fi

Kananmunia saa syödä ilman huonoa omaatuntoa. Kovan kuoren alle kätkeytyy kehoa helliviä ja hoitavia ravintoaineita.

perhe laittaa ruokaa

Kananmuna on yksi maailman täydellisimmistä ruuista. Yksi muna sisältää kuusi grammaa proteiinia ja kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Siinä on kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja, montaa eri kivennäisainetta sekä folaattia ja D-vitamiinia, joita me suomalaiset saamme ruokavaliostamme aivan liian vähän.

Keltuaisessa on antioksidantteja erityisesti luteiinia ja kseaksantiinia, jotka ehkäisevät merkittävällä tavalla silmänpohjan rappeumaa. Munassa on koliinia, joka osallistuu aivojen, hermoston sekä verenkiertoelimistön toimintojen säätelyyn, sekä valkuaisaineosia, jotka laskevat verenpainetta ja suojelevat virustaudeilta. Suojaravinteet imeytyvät kananmunasta noin puolet tehokkaammin kuin kasviksista.

Ja kuitenkin me suomalaiset syömme munia vain noin kymmenen kiloa henkeä kohti vuodessa. Se tekee kolme munaa viikossa. Tähän on laskettu mukaan myös kaikki munat, jotka käytetään ruoanlaittoon: lettutaikinoihin, marenkeihin, pullien voiteluun ja majoneesikastikkeisiin. Miksi ihmeessä niin vähän?

Kolesterolin takiapa tietenkin.

Kauhea kolesterolipommi?

Kananmunat synnyttävät vahvoja mielikuvia kolesterolisodan tuoksinasta. 1980-luvulla asiantuntijat kehottivat välttämään munia. Markettien munahyllyillä törmää edelleen ihmisiin, jotka empivät ostaa munia, ”kun niissä on sitä kolesterolia!”

On totta, että munissa on kolesterolia. Se ei kuitenkaan päädy sellaisenaan verenkiertoon ja suonien tukkeeksi, sillä maksa säätelee veren kolesterolipitoisuutta. Jos ruoka sisältää vähän kolesterolia, maksa tuottaa sitä elimistön tarpeiksi. Vastaavasti, jos kolesterolia on paljon, maksa vähentää omaa tuotantoaan.

Munia syödään usein epäterveellisissä yhteyksissä: pyttipannun päällä, hampurilaisen välissä tai pekonin ja vaalean leivän kanssa. Mutta jos munat yhdistää aterioihin, jotka sisältävät paljon kasviksia ja täysjyväviljaa, veren rasva-arvot pysyvät todennäköisesti tasapainossa. Ei ole olemassa mitään todisteita siitä, että munien syöminen lisäisi sydäntautiriskiä. Harvardin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa ei löydetty 14 vuoden seurannan aikana lainkaan eroa sellaisten henkilöiden välillä, jotka söivät yhden munan viikossa tai vaihtoehtoisesti useamman kuin yhden munan päivässä.

Osa parempaa ruokavaliota

Amerikan sydänyhdistyksen mukaan munia voi syödä joka päivä. Varovaisemmat kotimaiset asiantuntijat suosittelevat syömään kahdesta neljään munaa viikossa, kun taas osa on sitä mieltä, että munien tulisi olla osa lähes päivittäistä ruokavaliota.

Ruokavaliossa ratkaisee aina kokonaisuus. Jos et kärsi korkeasta kolesterolista, ja jos ruokavaliosi on kasvisvoittoinen ja monipuolinen ja sisältää riittävästi pehmeiden rasvojen lähteitä, voit huoletta syödä neljä tai viisi munaa viikossa. Jos taas ruokavaliosi on perinteisen suomalainen, eli sisältää perunoita, kastiketta ja muuta ”kunnon kotiruokaa”, lihaa, lihavalmisteita ja niukasti kasviksia ja marjoja, voivat munat parantaa ruokavaliotasi. Varsinkin, jos korvaat niillä rasvaisia lihoja ja juustoja.

Ehkäpä innostut tekemään kasvispitoisia munakkaita tai ruokaisia salaatteja, joissa on keitettyä kananmunaa. Voit vähentää samalla hieman tyydyttyneiden rasvojen saantia. Todennäköisesti tämä tapahtuu automaattisesti, jos korvaat osan juustosta, punaisesta lihasta tai makkarasta munalla. Keitetty muna leivän päällä on fiksumpi valinta kuin rasvainen juusto ja leikkeleet, varsinkin jos leipä on täysjyvää ja munaviipaleiden alla hieman salaattia ja tomaattiviipaleita.

Laihduttajan paras kaveri

Munat voivat auttaa myös painonhallinnassa, eikä nyt ole kyse takavuosien karmeasta valkoviini-kananmunadieetistä. Yksi kananmuna sisältää vain noin 80 kilokaloria ja hieman yli viisi grammaa rasvaa, ja siitäkin valtaosa on hyvälaatuista.

Eräässä tutkimuksessa, jossa tutkittavat söivät kananmunaa sisältävän aamiaisen, ylipainoiset laihduttajat pudottivat 65 prosenttia enemmän painoa kuin saman verran hiilihydraatteja syöneet vertailuryhmäläiset. Munalla päivänsä aloittaneet söivät lounaalla keskimäärin 112 kilokaloria vähemmän ja vuorokauden aikana huikeat 400 kaloria vähemmän kuin vertailuryhmä. Tiedetään, että kananmuna saa elimistön tuottamaan runsaasti hormonia, joka hillitsee ruokahalua ja syömistä.

Munia syövillä ihmisillä on todettu olevan parempi ruokavalio. Tutkijat arvelevat, että tämä johtuu munia syövien ihmisten taipumuksesta syödä munapitoisia aamiaisia. Koska muna ylläpitää kylläisyyttä, ruokavalio pysyy paremmin tasapainossa koko päivän.

Asiantuntijana elintarvikekemian professori Rainer Huopalahti Turun yliopistosta.
Teksti: Nina Sarell

Kommentit (12)

Minulla on nivelrikko.
Olen huomannut,syötyäni keitetyn kananmunan nivelrikkoni voi paremmin.
En syö kuitenaan päivittäin, mutta otan tätä luontaistuotetta kun alkaa särkemään.
Päivittäin syön oikeeta ruisleipää, tomaattia, paprikaa, tuorekurkkua, puna-ja keltasipuli, silliä, lohta ym kalaa.
Ruokajuomana vesi, piimä/maito.
Ja kaffeeta!!
00

Oma ongelmani on valtava himo kananmuniin ja perheeni kohteliaisuudesta syö munia kanssani.Jännä miten meidät on aivopesty tästä kolesterolin haitallisuudesta.Itse ainakin tunnen valtavaa syyllisyyttä ruokavaliostani,joka on seuraava:Aamiaisella 2 paistettua munaa ja pari viipaletta ruisleipää.Huuhtelen satsin alas kahvilla.Lounasaikaan sama juttu,mutta siirryn vihreään teehen.Kolmen ruokalajin illallisella on pääruokana kanaa,kalaa tai munaa.Kasviksia ja marjoja noin 500-800g päivässä.Viimeisen parin vuoden aikana olen alkanut havaita munissa laatu ja makueroja.Odottelen aikaa että saan perustettua oman kanalan ja vaikuttaa ruokinnan kautta munan makuun.Kananmunia meillä kuluu noin 10-12kpl/vrk.Koirakin syö munan pari päivässä.
00

Ei todellakaan voi syödä munia hyvällä omalla tunnolla. Muistakaa ihmiset, että jokaista munivaa kanaa kohti menee kukkotipu silppuriin. 🙁
00

Yksi muna sisältää 80 kcal? En usko. Kaikki muut lähteet liputtavat 143 kcal summan puolesta.
00

Yksi muna sisältää 80 kcal? En usko. Kaikki muut lähteet liputtavat 143 kcal summan puolesta.
00

Yksi muna sisältää 80 kcal? En usko. Kaikki muut lähteet liputtavat 143 kcal summan puolesta.
00

Yksi muna sisältää 80 kcal? En usko. Kaikki muut lähteet liputtavat 143 kcal summan puolesta.
00

Yksi muna sisältää 80 kcal? En usko. Kaikki muut lähteet liputtavat 143 kcal summan puolesta.
00

Siis mikä toi ”kukkotipu silppuriin” väläys oikeen on?? Kiesus että tyhmiä riittää…
00

Munanhimo on selvästi yhteydessä proteiinin puutteeseen. Kun illalla syön keitetyn kananmunan, saan nukuttuakin paremmin-ilmeisesti tryptofaanin ansiosta. Syön 2-3 munaa päivässä-en kanna huolta siitä. Elimistö kertoo mitä tarvitsee-sensijaan imelistä en tykkää. En ole syönyt punaista lihaa yli 40 vuoteen ja edelleenkin se on vastenmielistä. Broileria syön ja sitä tekee mieli ehkä 1 krt viikossa.Vaikka rakastan eläimiä, kanat on kyllä luotu munimista varten. En ole juurikaan huomannut eroja luomumunien ja vapaasti kanalassa juoksevien kanojen munissa.
00

Haha, mahtavaa kun keskusteluista näkyy vain lause, ”Munanhimo on selvästi yhteydessä proteiinin puutteeseen”…
00

Minulla on nivelrikko.
Olen huomannut,syötyäni keitetyn kananmunan nivelrikkoni voi paremmin.
En syö kuitenaan päivittäin, mutta otan tätä luontaistuotetta kun alkaa särkemään.
Päivittäin syön oikeeta ruisleipää, tomaattia, paprikaa, tuorekurkkua, puna-ja keltasipuli, silliä, lohta ym kalaa.
Ruokajuomana vesi, piimä/maito.
Ja kaffeeta!!
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi