Terveys 14.4.2012

Kasvikset – Puoli kiloa terveyttä päivässä

Teksti: Anna.fi

Suomalainen syö keskimäärin 300 grammaa kasviksia päivässä. Lue, miten opit syömään niitä suosituksen mukaiset puoli kiloa (tai jopa yli) päivässä ja kuittaa samalla kasvisten parhaat terveyshyödyt.

Puoli kiloa päivässä

Kuvittele, että olisi olemassa ihmepilleri. Se suojelisi sekä syövältä, sydäntaudeilta että diabetekselta, laihduttaisi ja auttaisi ylläpitämään normaalipainoa. Se ehkäisisi myös lukemattomia muita sairauksia, kuten Alzheimerin tautia ja osteoporoosia, sekä pitäisi vielä naamankin siloisena kauemmin. Kasvikset, hedelmät ja marjat vaikuttavat elimistössäsi juuri näin. Niiden vaikutuksia ei kuitenkaan voi vangita pilleriin. Ne ovat ihmelääkettä, jota on annosteltava monipuolisesti, mahdollisimman monta eri väriä ja yhteensä vähintään 500 grammaa päivän aikana, jotta vaikutus olisi taattu.

Terveellisestä ruuasta kiistellään enemmän kuin koskaan, mutta yksi on varmaa: jos lisäät kasvisten käyttöä, et yksinkertaisesti voi mennä vikaan. Kukaan ei ole tiettävästi vielä lihonut syömällä enemmän kurkkua, appelsiineja, vesimelonia, omenoita tai kiinankaalia.

Ainoa vain, että puoli kiloa päivässä kuulostaa työläältä. Eikö vitamiinit voisi ottaa purkista? Ei. Nykytiedon mukaan ravintolisät voivat olla jopa haitallisia, eikä niistä ainakaan ole samanlaista hyötyä kuin kasvisvoittoisesta ruokavaliosta.

Puoli kiloa päivässä

Puolen kilon tavoitetta ei tarvitse pelätä. Tähtää kasvattamaan omaa perustasoasi, älä aluksi huolehdi muusta. Kasvata määrää asteittain. Puoli kiloa täyttyy helposti, jos tähtäät kuuteen kourasi kokoiseen annokseen päivässä, syöt mahdollisimman monipuolisesti ja jaat annokset tasaisesti päivän jokaiselle aterialle. Kasvisruokapäivä tai pari viikossa on hyvä keino paitsi lisätä kasvisten saantia, myös pienentää ruokavalion ympäristövaikutuksia.

Mutta miten valita kasviksia ekologisesti tähän aikaan vuodesta, kun tuoreita kasviksia ei ole saatavilla? On ainakin hyvä tietää, että talvella kotimaisilla kurkuilla ja -tomaateilla on melkoinen hiilijalanjälki. Vältä siis sekä kasvihuoneessa kasvatettuja että kaukaa tuotuja. Suosi kotimaisia juureksia ja hapatettuja kasviksia kuten hapankaalia, samoin ituja ja versoja, joita on helppo kasvattaa kotona. Kasvisten syöminen on kuitenkin aina ekologisempaa kuin lihan syöminen. On tärkeää, että ostat kasviksia joista pidät, sen verran kuin kulloinkin tarvitset: ruuan heittämisellä biojätteisiin on yhtä suuri ympäristövaikutus kuin naudanlihalla.

Lisätietoa:
Kasvikset.fi
Ilmasto-opas.fi

Kahden naisen kasvispäivä

Kasviksia on helppo syödä puoli kiloa päivässä ja ylikin. Kaksi esimerkkihenkilöä näyttävät miten se tapahtuu.

Teksti: Nina Sarell

Kommentit (1)

Mielestäni on suhteellisen helppoa nauttia kasviksia puoli kiloa päivässä. Pitkälti kyse on tottumuksista ja rutiineista. Salaatit ovat herkullisia, ja niitä voi tehdä lukemattoman määrän erilaisia, joten kyllästymäänkään ei pääse.
00

Mielestäni on suhteellisen helppoa nauttia kasviksia puoli kiloa päivässä. Pitkälti kyse on tottumuksista ja rutiineista. Salaatit ovat herkullisia, ja niitä voi tehdä lukemattoman määrän erilaisia, joten kyllästymäänkään ei pääse.
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi