Hyvinvointi 18.6.2012

Lempeä elämä: Mansikkasalaattia, vihdoinkin!

Teksti: Anna.fi

Tämän hetken suosikkisalaattini ei paljon esittelyjä kaipaa. Joka kesä tapahtuu tämä sama ilmiö: luomumansikat ilmestyvät torille ja minun lautaseni ei enää muuta kaipaakaan kuin mansikoita, jotain raikasta vihreää ja laatujuustoa.

Jo muutaman kesän olen metsästänyt luomumansikoita. Mansikka on yksi niistä asioista, joita en mielelläni syö ”ei-luomuna” vaikken haluakaan olla liian fanaattinen. Valitsen ensi tilassa aina luomua, mutta jos joskus jotain raaka-ainetta ei yksinkertaisesti ole saatavilla luomusertifikaatin kera yritän sitten etsiä pien- ja lähituottajan valmistaman vaihtoehdon. (Ja nekin saattavat olla käytännössä luomua. Luomusertifikaatti maksaa suhteellisen paljon eikä kaikilla pientuottajilla ole siihen varaa. Sama ilmiö kannattaa muistaa myös luonnonkosmetiikan suhteen.) Joutsenmerkki ei sen sijaan minulle vielä riitä kovinkaan suureksi laatutakuuksi, etenkään mansikan suhteen – niiden kasvatuksessa kun käytetään meillä koti-Suomessakin aikamoisia määriä torjunta-aineita ja lannotteita. Ulkomaisia mansikoita sen sijaan en teollisesti kasvatettuina ostaisi lainkaan.

Luomumansikan ostaminen on osoittautunut entisessä kotikaupungissani Oulussa hiukan haasteelliseksi, joskin aivan mahdolliseksi, kunhan vähän näkee asian eteen vaivaa ja kyselee torilla luomuvaihtoehdon perään. Uskon, että tarjonta on kasvanut entisestään, koska viime kesänä luomumansikkalaatikoita jonotettiin useita päiviä, eikä niitä aina riittänyt kaikille – aika positiivinen ongelma, sanoisin! Täällä etelässä tarjonta on runsaampaa ja olenkin jo päässyt nauttimaan luomumansikoista (joskin ulkomaisista) jo pari-kolme viikkoa. Odotan luonnollisesti innolla kotimaista vaihtoehtoa, joka ilmestynee pian, ainakin jos säätilat yhtään antavat osviittaa satokauden alkamisesta. (Minusta tämä kesä tuntui todella varhain lämpimältä, mutta pohjoisen tulokkaana ja Oulun viimaan tottuneena saatan olla hiukan jäävi ennustamaan moisia asioita…)

Tiedän kokemuksesta, että tämä salaattiresepti tulee löytymään ruokapöydästäni miltei päivittäin niin kauan kuin tuoreita mansikoita riittää. Yksinkertainen on kaunista – ja yleensä myös aika herkullista vaikka hifistelyllekin on toki paikkansa. Kesäinen arkiruoka ei liikaa konstailua kaipaa, kun raaka-aineet ovat niin kauniita ja freesejä jo yksistäänkin.

Mansikkasalaatti

1 ruukku rucolaa
1 ruukku sitruunamelissaa
Paljon mansikoita
Brietä tai kermaista vuohenjuustoa
(Bonuksena avokado, jos kaipaat ruokaisuutta)

Kastike

1 dl oliiviöljyä
½ sitruunan mehu ja aavistus hienoksi raastettua kuorta
2 rkl luomukukkamausteseosta (esim. Sonnentorin Hyvän Tuulen maustesekoitus)
aavistus suolaa
liraus siideriviinietikkaa
teelusikallinen hunajaa

Jutta

Kommentit (1)

Tätä teen ehdottomasti, kunhan mansikat kypsyvät.
(Ovat ainakin Savossa myöhässä normaalista kylmän ja sateisen alkukesän vuoksi.) Mansikka on kyllä paras kesäherkku. Syön sitä kesäisin niin runsaasti, etten talvella sitä kaipaakaan…
Ihana, lisää tälläisiä (ja muitakin) reseptejä..
00

Tätä teen ehdottomasti, kunhan mansikat kypsyvät.
(Ovat ainakin Savossa myöhässä normaalista kylmän ja sateisen alkukesän vuoksi.) Mansikka on kyllä paras kesäherkku. Syön sitä kesäisin niin runsaasti, etten talvella sitä kaipaakaan…
Ihana, lisää tälläisiä (ja muitakin) reseptejä..
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi