Lempeä elämä: Työpaikkaruokailusta ja lounasrutiineista
Muistatte ehkä taannoisen postaukseni, jossa käsittelin aihetta nimeltä työpaikkalounas? Silloin olin vielä freelancer, jonka työpaikalta oli erittäin lyhyt matka ikiomalle jääkaapille. Kotitoimistoarki on nyt kuitenkin osaltani tältä erää ohi ja työskentelen tästä päivästä lähtien jälleen kotikeittiön ulkopuolella paikassa, josta varmaankin hihkun teille pian enemmän. Mutta mitä tulee eväskäytäntöihin, lienee kuitenkin ensin paikallaan julkaista aiheeseen pieni päivitys.
Olen sitä mieltä, että onnistuneen työpaikkalounaan salaisuus piilee yhdessä yksinkertaisessa toimenpiteessä: ennakoinnissa. Ai, että helpommin sanottu kuin tehty? On ihan totta, että joka ilta energia tai viitseliäisyys ei todellakaan riitä eväiden väsäämiseen. Siinäkään tapauksessa ei tarvitse kuitenkaan heittäytyä työpaikkaruokalan armoille. Kaupassa voi käydä ennakkoon, sillä paljon muuta ei fiksuun lounasrutiiniin tarvitakaan.
Raakailijan peruslounas, eli salaatti, on maailman helpoimmin ennakoitu lounasvaihtoehto. Sen valmistaminen ei haukkaa lounastauosta kuin pari minuuttia, vaikka ainekset olisivat vielä niinkin keskeneräisessä vaiheessa kuin ruokakaupan kassissa.
Aikaisemmin, kun olin vielä päivätyössä, kävin usein työmatkalla (mennessä tai tullessa) kaupassa hakemassa salaattiaineksia muutamaksi päiväksi eteenpäin. Salaatti on mielestäni ihanteellinen lounas kenelle tahansa, koska se sulaa helposti eikä varasta energiaa aivotoiminnasta. Jos taas vetää työpaikkaruokalassa sen perinteisen kotiruokakombon, eli kaikki sekaisin (pahimmassa tapauksessa eläinproteiinit ja tärkkelykset), saa aivotoiminnalle sanoa heipat pariksi seuraavaksi tunniksi, kun suurin osa energiasta pakenee ruoansulatussektorille.
Tässä tämänpäiväinen ostoslistani työpaikan jääkaappiin. Näistä aineksista rakentaa helposti muutaman päivän salaatit kastikkeineen, eikä kyllästy yksitoikkoisuuteen.
Ensi käden ostoslista työpaikalle
(muistathan laadun ja luomun!)
2 ruukkua tammenlehtisalaattia
ruukku tuoretta korianteria
ruukku tuoretta perillaa
ruukku tuoretta basilikaa
tomaatteja
viikunoita
avokadoja
vuohenjuustoa
rusinoita
kylmäpuristettua safloriöljyä
hunajaa
sitruunoita
oluthiivahiutaleita (superhyvä B-vitamiinin lähde, joka maistuu juustolle!)
Dijon-sinappia
siideriviinietikkaa
merisuolaa
Ja tietysti kookosvettä, ettei kahvi koituisi jokaisella tauolla kehoa kuivattavaksi kohtaloksi!
Seitsemän viimeistä ainesosaa ovat nopean ja maukkaan, joka tilanteeseen sopivan salaatinkastikkeen tekoon ehdoton ja salamannopea yhdistelmä. Ainesten sekoituksessa menee muutama sekunti. Kun ostat ainekset kerran, ei vähään aikaan tarvitse miettiä, mistä kyhäisi hyvän ja ravitsevan soosin! Hyvä kastike on salaatin sielu, jota ilman rouskutus alkaa taatusti kyllästyttää – satsaa siis hyviin aineksiin.
Virkeää työpäivää teille, ihanat lukijat!
PS. Jos missasit aiemman eväsvinkkipostaukseni, voit kurkistaa sen täältä.
Jutta
Kommentit
Tuiskumuisku, tämä salaatti on nyt kyllä tämän hetken lempparini, suosittelen! Kylmäpuristettu safloriöljy sisältää omega-kuutosta ja E-vitamiinia, siinä on mieto ja kiva maku. Ostan safloria silloin tällöin vierailevaksi tähdeksi, ihan vain makueron vuoksi. En tiedä, onko se nyt radikaalisti koostumukseltaan sen superimpi kuin esim. oliiviöljy, mutta tykkään mausta. Seesaminsiemenöljy on erittäin hyvää myös. Kannattaa ylipäätään vähän vaihdella, niin ei kyllästy. Peruskastikkeeseen käy melkeinpä mikä tahansa vaihtoehto, omia kestolemppareitani kaikista ovat oliivi- ja seesaminsiemenöljy!
Kommentit
Heippa!
Kuulostaapas herkulliselta salaatilta. Tuo kastikeainesten safloriöljy on minulle tuiki tuntematon, voisitkohan kertoa siitä vähän lisää? 🙂 Mitä ”etuja” sillä on esimerkiksi oliiviöljyyn nähden? Vai onko kyse vain makuerosta tms? Jos se on joku erityisen hyvä öljy, säntään ostoksille!
Tuiskumuisku, tämä salaatti on nyt kyllä tämän hetken lempparini, suosittelen! Kylmäpuristettu safloriöljy sisältää omega-kuutosta ja E-vitamiinia, siinä on mieto ja kiva maku. Ostan safloria silloin tällöin vierailevaksi tähdeksi, ihan vain makueron vuoksi. En tiedä, onko se nyt radikaalisti koostumukseltaan sen superimpi kuin esim. oliiviöljy, mutta tykkään mausta. Seesaminsiemenöljy on erittäin hyvää myös. Kannattaa ylipäätään vähän vaihdella, niin ei kyllästy. Peruskastikkeeseen käy melkeinpä mikä tahansa vaihtoehto, omia kestolemppareitani kaikista ovat oliivi- ja seesaminsiemenöljy!
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous