Hyvinvointi

Lempeä elämä: Työpaikkaruokailusta ja lounasrutiineista

Teksti:
Anna.fi

Muistatte ehkä taannoisen postaukseni, jossa käsittelin aihetta nimeltä työpaikkalounas? Silloin olin vielä freelancer, jonka työpaikalta oli erittäin lyhyt matka ikiomalle jääkaapille. Kotitoimistoarki on nyt kuitenkin osaltani tältä erää ohi ja työskentelen tästä päivästä lähtien jälleen kotikeittiön ulkopuolella paikassa, josta varmaankin hihkun teille pian enemmän. Mutta mitä tulee eväskäytäntöihin, lienee kuitenkin ensin paikallaan julkaista aiheeseen pieni päivitys.

Olen sitä mieltä, että onnistuneen työpaikkalounaan salaisuus piilee yhdessä yksinkertaisessa toimenpiteessä: ennakoinnissa. Ai, että helpommin sanottu kuin tehty? On ihan totta, että joka ilta energia tai viitseliäisyys ei todellakaan riitä eväiden väsäämiseen. Siinäkään tapauksessa ei tarvitse kuitenkaan heittäytyä työpaikkaruokalan armoille. Kaupassa voi käydä ennakkoon, sillä paljon muuta ei fiksuun lounasrutiiniin tarvitakaan.

Raakailijan peruslounas, eli salaatti, on maailman helpoimmin ennakoitu lounasvaihtoehto. Sen valmistaminen ei haukkaa lounastauosta kuin pari minuuttia, vaikka ainekset olisivat vielä niinkin keskeneräisessä vaiheessa kuin ruokakaupan kassissa.

Aikaisemmin, kun olin vielä päivätyössä, kävin usein työmatkalla (mennessä tai tullessa) kaupassa hakemassa salaattiaineksia muutamaksi päiväksi eteenpäin. Salaatti on mielestäni ihanteellinen lounas kenelle tahansa, koska se sulaa helposti eikä varasta energiaa aivotoiminnasta. Jos taas vetää työpaikkaruokalassa sen perinteisen kotiruokakombon, eli kaikki sekaisin (pahimmassa tapauksessa eläinproteiinit ja tärkkelykset), saa aivotoiminnalle sanoa heipat pariksi seuraavaksi tunniksi, kun suurin osa energiasta pakenee ruoansulatussektorille.

Tässä tämänpäiväinen ostoslistani työpaikan jääkaappiin. Näistä aineksista rakentaa helposti muutaman päivän salaatit kastikkeineen, eikä kyllästy yksitoikkoisuuteen.

Ensi käden ostoslista työpaikalle

(muistathan laadun ja luomun!)

2 ruukkua tammenlehtisalaattia
ruukku tuoretta korianteria
ruukku tuoretta perillaa
ruukku tuoretta basilikaa
tomaatteja
viikunoita
avokadoja
vuohenjuustoa
rusinoita
kylmäpuristettua safloriöljyä
hunajaa
sitruunoita
oluthiivahiutaleita (superhyvä B-vitamiinin lähde, joka maistuu juustolle!)
Dijon-sinappia
siideriviinietikkaa
merisuolaa

Ja tietysti kookosvettä, ettei kahvi koituisi jokaisella tauolla kehoa kuivattavaksi kohtaloksi!

Seitsemän viimeistä ainesosaa ovat nopean ja maukkaan, joka tilanteeseen sopivan salaatinkastikkeen tekoon ehdoton ja salamannopea yhdistelmä. Ainesten sekoituksessa menee muutama sekunti. Kun ostat ainekset kerran, ei vähään  aikaan tarvitse miettiä, mistä kyhäisi hyvän ja ravitsevan soosin! Hyvä kastike on salaatin sielu, jota ilman rouskutus alkaa taatusti kyllästyttää – satsaa siis hyviin aineksiin.

Virkeää työpäivää teille, ihanat lukijat!

PS. Jos missasit aiemman eväsvinkkipostaukseni, voit kurkistaa sen täältä.

Jutta

X