Hyvinvointi

Miten onnistua laihduttamisessa – Jos repsahdus ei tulisikaan

Teksti:
Anna.fi

Aiotko aloittaa ryhtiliikkeen? Vältä tavallisimmat mokat, jotka johtavat luovuttamiseen muutaman viikon sisällä.

Jos repsahdus ei tulisikaan

Näin se yleensä menee: Olet kyllästynyt siihen, että olo on lässähtänyt ja farkut puristavat, joten päätät tehdä asialle jotakin. Innostut valtavasti, tällä kertaa pätkäpaastosta. Aloitat täysin uuden elämäntyylin, ja kaikki on valtavan ihanaa. Mutta sitten iskee flunssa tai töissä on tiukkaa ja asiat alkavat luisua. Kahden viikon jälkeen toteat, ettei kuntokuuri ole sinun juttusi, ajoitus oli huono, etkä tarkemmin ajatellen ole edes liikunnallinen ihminen.

Aijai. Olet tainnut sortua samaan, mihin moni muukin ryhtiliikkeen aloittaja. Olet haukannut liian ison kakun kerralla. Repsahtamisen voit välttää, kun pidät mielessä seuraavat ohjeet.

1. Syö oikeaa ruokaa

Jostakin syystä on helpompaa aloittaa elämäntaparemontti gluteenin pois jättämisellä tai maca-jauheen hankkimisella kuin kasvisten ja proteiinin lisäämisellä. Uusi, trendikäs kikka on houkuttelevampi kuin vanha tuttu. Tosi asiassa vuosien varrella hyväksi havaitut keinot toimivat parhaiten. Säännöllinen ruokarytmi, runsas kasvisten määrä, riittävä proteiininsaanti, rasvan ja hiilihydraattien laadun kontrollointi ja syömisen ennakointi auttavat pudottamaan painoa hitaasti ja ennen kaikkea varmemmin kuin hittidieetit.

Riitta innostui ateriankorvikkeista, joiden avulla luvattiin nopea ja takuuvarma painonpudotus. Kuuden viikon kuurin jälkeen pussikeitto tuli korvista ulos, mutta lähes 10 kiloa oli kadonnut. Riitta oli varma, ettei koskaan enää päästäisi itseään lösähtämään, mutta parin kuukauden kuluttua hän oli taas siinä, mistä aloitti. Pikadieettikokeilun jälkeen Riitta päätti vain ja ainoastaan keskittyä syömään noin kolmen tunnin välein. Puolen vuoden päästä Riitta oli lähes 10 kiloa hoikempi, vaikka hän ei kokenut luopuneensa mistään.

2. Ota askel kerrallaan

Jotta elämäntavan muutos onnistuu, sen pitää olla helposti toteutettava. Helppojakaan muutoksia ei kannata ahnehtia, vaan valitse yksi selkeä muutoskohde kerrallaan ja varaa sen harjoitteluun riittävästi aikaa. Vasta, kun ensimmäinen asia on kunnolla hallussa, on aika siirtyä seuraavaan. Muussa tapauksessa prosessi luisuu käsistä jo alkumetreillä.

Merja osallistui nettivalmennukseen, jossa ruokavalion kohennus palasteltiin pieniin osiin. Seitsemän viikon valmennuksen jälkeen saldona oli se, että Merja oli oppinut syömään kunnollisen aamiaisen. Valmentajan mielestä tulos oli erinomaisen hyvä, mutta Merja ihmetteli, ettei hän ollut saanut enempää aikaan. Muutos oli kuitenkin pysyvä ja alkoi tuottaa tulosta. Merja oli valmis siirtymään muutettavien asioiden listalla kohtaan kaksi palaamatta välillä lähtöruutuun.

3. Vältä mustavalkoisuutta

Varma tapa ajaa karille elämäntapojen kohentamisessa on vaatia itseltään täydellisyyttä. Muutoksen alkuhuumassa täydellisyydentavoittelu vielä onnistuu, mutta kun ensi innostus haihtuu, koko homma alkaa tympiä. Tulee jokin pieni vastoinkäyminen, otat vähän lohtusuklaata ja hups! Yhden rivin jälkeen ajattelet, että voit yhtä hyvin antaa mennä koko levyn.

Elämäntapojen kohentaminen ei tarkoita sitä, että pitäisi syödä koko ajan terveellisesti tai liikkua joka viikko orjallisesti treeniohjelman mukaan. Terveelliseenkin elämään mahtuu herkutteluhetkiä ja laiskottelua – riittää, että syö ja liikkuu noin 80-prosenttisesti hyvin. 80–20-sääntö toimii: kun teet 80-prosenttisesti oikein, loput 20 prosenttia voi olla mitä vain.

Riikka oli yrittänyt pudottaa painoaan monta kertaa. Vuosi sitten hän päätti keskittyä vain ja ainoastaan syömään säännöllisesti. Riikka ei muuttanut ruokavaliossaan mitään kovin radikaalisti, mutta ateriarytmin kohentaminen sai aikaan sen, ettei iltaisin enää ollut sudennälkä ja iltasyömisen määrä muuttui kohtuulliseksi. Jälkeenpäin Riikka ihmetteli, miten helposti kaikki kävi, sillä hän ei kokenut kieltäytyneensä mistään. Herkkuja tuli syötyä ja viiniä saattoi mennä silloin tällöin, mutta silti paino putosi.

4. Tarkista arvomaailmasi

On turha haaveilla liikunnallisemmasta elämäntyylistä, jos kalenterista ei löydy yhtään vapaata reikää seuraavien kuukausien aikana. Jos tämä on tilanne kuukaudesta toiseen, liikunnallinen elämäntapa ei ainakaan vielä ole sinun arvomaailmassasi riittävän korkealla, jotta saisit tehtyä siitä säännöllisen tavan.

Aikaa löytyy aina sellaisille asioille, jotka ovat riittävän tärkeitä. Oivallinen esimerkki tästä on Alexander Stubb, joka on onnistunut yhdistämään ministerinpestin ja erittäin vaativat triatlon-treenit. Kaikkien ei tietenkään tarvitse ryhtyä triatlonisteiksi, mutta jos liikunnan sovittaminen arkeen takkuaa aina vain, peruuta hetkeksi perusarvojesi pariin. Kysy itseltäsi, millaista elämää haluat elää ja miten liikunnan lisääminen vaikuttaisi siihen. Voi olla, että pääset perimmäisten kysymysten äärelle. Kokeile vaikkapa arvokompassi-harjoitusta, joka auttaa kirkastamaan sen, mikä on sinulle oikeasti elämässä tärkeää. Löydät sen Arto Pietikäisen Joustava mieli -nettisivuilta.

5. Nosta perustaso riittävän ylös

Koska elämä harvoin sujuu pelkästään tasaisesti, terveellisiä elämäntapoja on paras treenata niin paljon, että ne sujuvat pienessä myrskyssäkin.

Seija oli harjoitellut vuoden verran terveellisempiä ruokailutottumuksia, säännöllistä lihaskuntoharjoittelua ja yleistä arjen hallintaa. Tuloksia alkoi tulla: vyötärönympärys kapeni hitaasti mutta varmasti, kunto koheni ja samaa tahtia parani Seijan fiilis. Ensimmäisen kerran hän tunsi itsensä päteväksi muutenkin kuin työssään. Vuoden harjoitteluaika ei kuitenkaan riittänyt, kun Seijan äiti kuoli. Seija liukui takaisin vanhoihin tottumuksiin muutamaksi kuukaudeksi, vaikka sairaan ja iäkkään äidin kuolema ei tullut yllätyksenä. Kolmen kuukauden takapakin jälkeen Seija onnistui palaamaan takaisin siihen, mihin oli päässyt, ja ymmärsi tarvitsevansa edelleen harjoittelua. Seuraavassa myrskyssä Seija on entistä vahvempi.

6. Unohda juhlallisuus

On ihan fiksua olla aloittamatta elämäntapojen muutosta silloin, kun työstressi on pahimmillaan, kotona vaikeaa eikä uni ota iltaisin tullakseen. Täydellistä hetkeä ei kuitenkaan kannata jäädä odottamaan, sillä sitä saa odotella hamaan tulevaisuuteen.

Kun et tee elämäntapojen muutoksesta liian juhlallista projektia, voit ryhtyä siihen vähin äänin vaikka nyt. Jääkiekkovalmentaja Curt Lindströmin ”litet bättre” -filosofia toimii hyvin: riittää, että teet jonkin pienen asian paremmin. Pienistä puroista kasvaa virta.

Asiantuntijana valmentaja Joni Jaakkola, Optimal Performance

Teksti: Anna Takala
Kuva: Colourbox

Anna 32/2014

Lue myös nämä

Testaa, oletko tunnesyöppö
Lue hyvinvointibloggaaja Anu Kiiverin inspiroivat ruokavaliovinkit!
Lievän ylipainon laihduttaminen – Pudota pari kiloa

X