Terveys 7.9.2005

Piimästä probioottiin

Teksti: Anna.fi

Funktionaalisiksi elintarvikkeiksikin kutsuttuja terveysvaikutteisia elintarvikkeita on tullut kauppoihin kasvavalla vauhdilla. Ne ovat osa ihan tavallista ruokavaliotamme, mutta niillä on tavanomaisen ravintoarvon lisäksi jokin myönteinen, todistettavissa oleva terveysvaikutus.

Piimästä probioottiin

Japanissa on ainoana maana maailmassa on oma lainsäädäntö funktionaalisille elintarvikkeille. Lain mukaan ne ovat tuotteita, joihin on lisätty jotakin terveyttä edistävää ainesosaa (esim. kuitua) ja otettu pois jotain haitallista (esim. laktoosia). Tämän mukaan perisuomalainen ruisleipä ei esimerkiksi ole terveyselintarvike, koska sen ravintoarvoja ei ole muuteltu suuntaan tai toiseen!

Probiooteiksi kutsutaan eläviä mikrobeja tai mikrobivalmisteita, jotka edistävät terveyttä ylläpitämällä suoliston luonnollista mikrobistoa tai estämällä haitallisten bakteerien kasvua. Näitä löytyy kotisuomessa jogurteista, piimästä, viilistä, maidosta, herajuomista ja viljapohjaisista valmisteistakin. Probiootteja ovat myös pakkaskuivatut maitobakteereja sisältävät jauheet ja kapselit.

Piimä ja kaikki muutkin hapanmaitotuotteet tunnetaan suomessa vatsaystävällisinä. Niissä maissa, joissa maitotuotteet eivät ole tärkeä elintarvikeryhmä, käytetään kuitenkin muita maitohappokäymisen avulla valmistettuja elintarvikkeita (kuten vilja- tai vihannespohjaisia tuotteita, hapankaalia tms.). Tunnetuimpia probioottikannoista lienee Lactobacillus acidophilus, joka vähentää laktoosin imeytymishäiriöiden oireita ja vähentää ulosteen entsyymiaktiivisuutta sekä tasapainottaa suolistoflooraa.

Probiooteista etsitään vastausta muun muassa allergian ehkäisyyn, helicobakteeri-infektiota vastaan ja paksusuolen syövän ehkäisyyn sekä elimistön oman puolustusmekanismien vahvistamiseksi. Probiootit ovat saaneet jo kauppahyllytilaa aika hyvin, vaikka niiden edut ovat vielä tutkimuksien alla ja lähinnä lupauksia, mutta ei niiden käytöstä ainakaan mitään haittaakaan ole. Esimerkiksi maidosta kehitellään parhaillaan tuotetta, joka voisi osittain korvata antibioottien käyttöä. Tällaista immuunimaitoa saataisiin ternimaidosta, kun lehmä rokotetaan pari kuukautta ennen poikimista tiettyä taudinaiheuttajaa vastaan, silloin lehmän elimistö alkaa tuottaa vasta-ainetta kyseistä taudinaiheuttajaa vastaan.

Prebiootti on sulamaton ruuan osa, jolla on tärkeä merkitys probioottibakteerien imeytymisessä elimistöön. Se edistää yhden tai useamman bakteerin kasvua suolistossa niin, että suoliston muuttunut bakteerikasvusto edistää terveyttä. Useimmiten prebiootti on sulamatonta kuituainesta, esimerkiksi rukiin ja kauran kuitu ovat loistavia esimerkkejä. Prebiootteja koskevia tutkimustietoja on vasta vähän, mutta tulevaisuudessa saadaan varmasti uudenlaisia elintarvikkeita, joissa on sekä probiootti että prebiootti mukana ja ehkäpä niillä tosiaan saadaan vielä huomattavia terveysvaikutuksia aikaan.

Teksti: Piia Jaatinen / tuuli.net 7.9.2005

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi