Terveys 9.6.2012

Raakaravinto antaa voimaa

Teksti: Anna.fi

Raakaravinto on ruokaa, jota ei kypsennetä yli 40 asteen. Kun vitamiinit ja entsyymit säästyvät hellalta ja uunilta, keho saa käyttöönsä kaiken ruuan sisältämän elinvoiman. Näin pääset lempeästi alkuun.

Jutta Ruonansuu

Raakaravinto ei ole dieetti. Se on asenne, joka tähtää pysyvään muutokseen, virkeyteen ja terveyteen. Kun keho prosessoimattoman ruuan ansiosta puhdistuu, siitä seuraa kuitenkin väistämätön painonpudotus. Raakaravinto on pH-arvoltaan kehoa emäksisöivää, muun muassa runsaan lehtivihreän vuoksi. Perinteinen länsimaalainen ruokavalio, joka sisältää paljon viljoja, valkaistua sokeria, maitotuotteita, lihaa ja kahvia, on sen sijaan kehoa happamoittava ja tukkiva.

Rasvasolujen muodostaminen on elimistön varotoimi ja tapa varastoida happamoittavia kuona-aineita, jotta ne eivät uhkaisi sisäelimiämme. Kun puhdistamme ruokavaliomme, keholla ei ole tarvetta turhalle rasvalle. Voimme siis olla ylensyöneitä ja ylipainoisia, mutta ravinteiden näkökulmasta samalla vakavasti aliravittuja.

Toimiva ruuansulatus on tärkeää

Entsyymit ovat ruuansulatuksemme kannalta ratkaisevia. Ilman niitä sulatusprosessi on tukkoinen ja hidas. Näin ollen raakaravinnon sisältämä, kypsennettyyn ruokaan verrattuna moninkertainen entsyymisisältö on huikea etu. Kun sulatusprosessi on esteetön ja ripeä, energia virtaa vapaasti.

Kehon koostumus on myös suoraan verrannollinen ruokavalioon. Ajatellaanpa vaikka raakaa kaalia: se on kimmoisa, likaa hylkivä ja kauniin vihreä. Kypsentäessä se kutistuu, saa harmaan värin, tunkkaisen hajun ja menettää elastisen ulkomuotonsa. Olet sitä mitä syöt ja imeytät, valitse siis toiveidesi mukaisesti!

Älä muutu yhdessä yössä

Prosessoituun ruokaan tottuneen elimistön ruuansulatus on heikko ja passiivinen. Jos saat vatsanväänteitä vihersmoothiesta, se ei ole merkki siitä, että raakaravinto ei sopisi sinulle vaan päinvastoin, detox-oireet viestivät muutoksen tarpeellisuudesta.

Jotta puhdistuminen etenisi kuitenkin miellyttävästi, kannattaa kehoa kuulostella lempeydellä ja lisätä raa’an ravinnon määrää maltillisesti.

Kesä on optimaalinen aika aloittaa raakojen elementtien lisäily, koska ilmasto on lämmin eikä kypsennetyn ruuan tarve tunnu paleluna kehossa.

Blendaa lehtivihreä smoothieksi

Raa’an lehtivihreän nauttiminen kannattaa aloittaa muodossa, joka on keholle kaikista helpoimmin käsiteltävissä. Viher-smoothie on helppo tapa nauttia paljon lehtivihreää kerralla. Kun maustat juoman hedelmillä ja marjoilla, tulet helposti nauttineeksi jopa pari ruukullista vihreitä lehtiä ja tuoreita yrttejä kerralla.

Smoothiet aloittavat päivän raikkaammin kuin puuro, leipä, maitotuotteet, juustot ja leikkeleet. Jos ruuansulatus takkuaa jo aamusta, tulee koko päivästä vetämätön.

Ohjelmoi pois turha rasvakammo

Eläinrasvat, pitkän teollisen prosessin läpikäyneet rasvat ja levitteet happamoittavat kehoa. Laatutietoinen raakaruokailija suosii kylmäpuristettuja kasviöljyjä, kuten kookos-, seesaminsiemen-, ja hampunsiemenöljyä.

Jälkiruokakeittiössä olennaista on raaka kaakaovoi. Kokonaisruokavalion ollessa kohdallaan, laadukkaan ja raa’an kasvirasvan käytössä ei tarvitse pihistellä! Öljypohjainen, maukas kastike on salaatin sielu. Samalla sillä on myös ruuansulatusta edistävä vaikutus.

Mitä prosessoimattomampi, sen parempi

Valitse mielellään luomua, jotta säästyt kehoa kuormittavilta torjunta-ainejäämiltä. Mitä monimutkaisemman valmistusprosessin ruokamme käy läpi ennen lautaselle päätymistä, sitä köyhempää se ravintosisällöltään on.

Ihanteellisinta on siis nauttia ruoka siinä muodossa, jossa se esiintyy luonnossa. Siinä, missä esimerkiksi tuoreena pakastettu mustikka sisältää paljon terveyttä edistäviä ainesosia, on teollisesti valmistettu ja aspartaamilla makeutettu kaloriton mustikkakeitto teollisuustuote.

Teksti: Jutta Ruonansuu
Kuva: Elvi Rista

Kommentit (3)

Järkyttävää roskaa. Tälläisen julkaiseminen ei ainakaan pitäisi olla laillista, eihän elintarvikkeidenkaan mainonnassa saa valehdella terveysvaikutuksista.

Mitä v*ttua on elinvoima ja miten sitä mitataan?

”Kehon koostumus on myös suoraan verrannollinen ruokavalioon. Ajatellaanpa vaikka raakaa kaalia: se on kimmoisa, likaa hylkivä ja kauniin vihreä. Kypsentäessä se kutistuu, saa harmaan värin, tunkkaisen hajun ja menettää elastisen ulkomuotonsa. Olet sitä mitä syöt ja imeytät, valitse siis toiveidesi mukaisesti!”

Tiedätkö Jutta, sinä et ainakaan fyysisiltä ominaisuuksiltasi ole verrattavissa vihannekseen?
00

Jos ihminen ei olis keksinyt kypsentää ruokaa, ihmisen evoluutio olisi jäänyt muiden eläinten tasolle.
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi