Ruoka

Yleisimmät yrtit – tutustu pieneen yrttioppaaseen ja inspiroidu

Yleisimmät yrtit, yrteillä maustamisen taito, yrttien terveellisyys. Tutustu yrtteihin pienessä yrttioppaassamme, johon listasimme käyttötavat ja terveysvaikutukset.

Teksti:
Soili Soisalo ja Leena Kalliokoski
Kuvat:
iStockphoto ja Otavamedia

Yleisimmät yrtit ovat basilika, minttu, sitruunamelissa, ruohosipuli ja persilja.

Yleisimmät yrtit, yrteillä maustamisen taito, yrttien terveellisyys. Tutustu yrtteihin pienessä yrttioppaassamme, johon listasimme käyttötavat ja terveysvaikutukset.

Yleisimmät yrtit, jotka kuuluvat joka kodin yrttitarhaan ovat basilika, minttu, sitruunamelissa, ruohosipuli ja persilja. Tuoreiden makujen lisäksi saat niistä erilaisia juomia, rauhoittavaa ja piristävää teetä ja raikkaan hengityksen.

Yrttejä käytettiin lääkekasveina ennen kuin niillä alettiin maustaa ruokia. Monet yrtit sisältävät paljon eri tavoin vaikuttavia haihtuvia öljyjä, joita käytetään raaka-aineena lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa. Yrteissä on paljon fenolisia yhdisteitä samoin kuin muissakin kasviksissa sekä hedelmissä ja marjoissa.

Fenolisten yhdisteiden vaikutukset välittyvät elimistön hyödyksi toistaiseksi tuntemattoman mekanismin kautta. Maustekäytön lisäksi yrteistä voi saada apua pieniin vaivoihin. Esimerkiksi sitruunamelissatee auttaa uneen illalla. Minttutee taas sopii aterian päälle, sillä se edistää ruuansulatusta ja piristää. Voit myös kurlata karheaa kurkkua rosmariinivedellä tai hautoa kipeää päätä laventelikääreellä.

Yrtit kasvavat hyvin myös pohjoisessa, niitä on kasvatettu Suomessa jo 1100-luvulta. Ne levisivät maahan luostarien mukana. Munkit kasvattivat yrttejä lääkkeeksi. Uskonpuhdistuksen ja luostarilaitoksen häviämisen jälkeen yrttien viljely jatkui kartanoiden puutarhoissa, ja niitä myytiin apteekeissa. Mausteeksi yrttejä alettiin käyttää vasta 1800-1900 luvuilla.

Yrteillä maustamisen taito

Perinteinen ranskalainen sekä Välimeren keittiö suosivat yrttimausteita. Provencen yrttiseokseen kuuluu rosmariinia, basilikaa, timjamia, laventelia ja laakerinlehtiä. Voimakkaalla seoksella maustetaan patoja ja liharuokia. Fines herbes -yrttiseos sisältää rakuunaa, ruohosipulia, persiljaa ja kirveliä. Se sopii kasvis- ja kalaruokiin sekä kastikkeisiin, koska seokseen on nimen mukaisesti yhdistetty mietoja, hienostuneita makuja. Maustekimppu, bouget garni, sidotaan persiljasta, timjamista, laakerinlehdestä ja meiramista. Sillä maustetaan liemet patoja ja kastikkeita varten.

Yleensä käytetään yhtä tai kahta vahvempaa ja paria miedompaa yrttiä yhdessä. Monia yrttejä voi käyttää melkein mihin tahansa ruokaan. Yleismausteet tai yleisimmät yrtit, kuten basilika, persilja, tilli, ruohosipuli, rakuuna ja oregano sopivat niin mietoihin salaatteihin ja kasvisruokiin kuin grillattuun lihaan tai kalaan ja äyriäisiin.

Vahvaa vai mietoa?

Basilika yhdistetään usein tomaattiin ja valkosipuliin, ja sitä käytetään runsaasti Välimeren keittiössä. Samoin oreganoa, joka kuuluu myös meksikolaiseen ruokaan. Rosmariini sopii Välimeren maiden ja Provencen vahvoihin liharuokiin yhdessä valkosipulin ja miedompien yrttien kanssa. Ranskalaiset rakastavat rakuunaa, jota lisätään kastikkeisiin sekä yleismausteeksi. Italiassa voimakasta salviaa yhdistetään myös miedompaan lihaan. Timjamia käytetään Italiassa vahvoihin liha- ja sisäelinruokiin sekä pitsoihin ja äyriäisiin. Tilli on pohjoismaisen ja venäläisen keittiön perinteinen ja yleisin yrtti. Sitä käytetään miedoista kasvis- ja kalaruuista voimakkaampiin rapuihin, etikkakurkkuihin sekä lihapatoihin.

Yrteillä inspiraatiota ruoanlaittoon

Minttu on erittäin monipuolinen yrtti. Siitä saa hyvää teetä, ja tuore silppu maustaa kevyesti kasvikset, jopa hedelmät ja marjat. Myös vahva lampaanliha sekä riista voidaan maustaa mintulla. Sitruunamelissakin sopii moneen, kuten mietoihin kasviksiin, hedelmiin ja marjoihin, juomiin, kalaan sekä tulisiin thairuokiin sitruunaruohon sijasta. Lipstikka vahvistaa liemien ja kasvisruokien makua. Mietoa kirveliä ja kynteliä yhdistetään vahvempiin mausteisiin makua pyöristämään. Kynteli antaa ruualle pippurisen vivahteen.

Kasvata oma yrttitarha

Yrttien kasvatus on helppoa ja mahdollista vaatimattomissakin oloissa. Jos et omista pihaa tai parveketta, voit kasvattaa yrtit kukkaruukussa ikkunalaudalla. Taimia saat vaikka ruokakaupan ruukkuyrteistä. Jos juuret ovat kunnossa, ruukkuyrtti lähtee kasvamaan, kun sen istuttaa multaan.

Pihallakaan yrtit eivät ole vaativia, ne kasvavat huonommassakin maassa eivätkä tarvitse jatkuvaa hoitoa. Monet Välimeren yrtit, kuten oregano, timjami ja minttu, kestävät hyvin kuivuutta. Minttu ja oregano leviävät helposti. Myös ruohosipuli voi villiintyä. Se on monivuotinen ja kasvaa karussakin maassa. Etelä-Suomessa useat monivuotiset yrtit talvehtivat hyvin, ja uudet versot nousevat maasta heti keväällä. Kaikki eivät kuitenkaan kestä kylmää talvea, esimerkiksi rosmariini pitää siirtää ruukussa sisään talvehtimaan. Timjami ja sitruunamelissa on parasta peitellä hyvin.

Persiljan ja tillin voi kylvää avomaalle toukokuun lopulla maan lämmettyä. Molemmista saadaan satoa melko pian. Talven varalle voit pakastaa persiljaa ja tilliä, samoin muita pehmeälehtisiä yrttejä. Lisää pakastetut yrtit ruokaan jäisinä. Minttu, oregano, timjami, meirami ja rosmariini säilytetään kuivattuna. Kerää yrtinoksat ennen kukkimista, sido kimpuiksi ja ripusta keittiöön kuivumaan. Säilytä kuivatut yrtit lasipurkissa, pimeässä, kuivassa kaapissa.

Yleisimmät yrtit ja niiden terveysvaikutukset

Yrtti Piristää/
rauhoittaa
Auttaa Vilkastuttaa
aineenvaihduntaa
Huomaa
Basilika rauhoittaa edistää ruuansulatusta roomalaisten lemmenyrtti
Kirveli piristää edistää ruuansulatusta
Kynteli mahavaivoihin tuoreet lehdet karkottavat hyönteisiä
Laventeli päänsärkyyn raikastaa vaatekaapin
Lipstikka mahavaivoihin poistaa nestettä, lisää maidoneritystä nostattaa lemmentunteita
Meirami rauhoittaa flunssaan karkottaa muurahaisia ja koita
Minttu piristää mahavaivoihin ja vilustumisoireisiin ei saa käyttää liikaa, voi rasittaa sydäntä
Oregano mahavaivoihin vilkastuttaa aineenvaihduntaa
Persilja mahavaivoihin ja pahanhajuiseen hengitykseen poistaa nestettä vahvistaa, sisältää rautaa ja C-vitamiinia
Rakuuna edistää ruuansulatusta
Rosmariini vilustumisoireisiin kylpyveteen lisättynä vilkastuttaa verenkiertoa
Ruohosipuli edistää aineenvaihduntaa
Salvia kurkkukipuun edistää aineenvaihduntaa nostattaa lempeä, ei saa käyttää liikaa, sillä vaikuttaa keskushermostoon
Sitruunamelissa rauhoittaa mahavaivoihin
Tilli ruuansulatus- ja ilmavaivoihin poistaa nestettä, lisää maidoneritystä
Timjami kurkkukipuun vilkastuttaa aineenvaihduntaa

Katso myös Kotiliesi.fi: Yrttien kasvatus kotona – näin kasvatat kukoistavan yrttisadon

Artikkelia on muokattu 21.6.2023 klo 15:51

X