Hyvinvointi

10 noloa kysymystä terveydestä – Erikoislääkäri vastaa

Teksti:
Anna.fi

Käsi ylös, kuinka moni on joskus jättänyt kysymättä lääkäriltä mieltä vaivaavasta asiasta punastelun pelossa? Kysyimme nämä kysymykset nyt puolestasi.

Nolot kysymykset lääkärillä

1. Rinnoistani on alkanut kasvaa yksittäisiä, tummia karvoja. Mistä ne johtuvat?

Rinnat ovat samalla tavalla ihoa kuin mikä tahansa muukin vartalomme osa. Joskus yksittäisiä karvoja ilmestyy epätavallisempiin paikkoihin, kuten leukaan. Jos haluat, poista karvat pinseteillä. Ne eivät ole vaarallisia. Jos karvoja on paljon, kyseessä voi olla ihon paikallinen toimintahäiriö. Tällöin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Vaiva voi johtua sukupuolihormonin väärästä tasapainosta. Tällöin mieshormonia on vartalossasi tavallista enemmän.

2. Minulla on erityisesti aamuisin ilmavaivoja. Miksi?

Mieti, mitä syöt illalla. Vastaus löytynee sieltä. Erityisesti palkokasvit, kuten pavut ja herneet, aiheuttavat ilmavaivoja. Myös sipuli voi tehdä saman. Ruokaa ei kannata hotkia, koska nieleskellessä vatsaan kerääntyy ilmaa. Se, onko ilmavaivoja aamulla vai illalla, ei ole merkityksellistä.

3. Epäilen, että hengitykseni haisee pahalle. Mistä haju johtuu?

Vaiva voi tulla monesta syystä. Yksi selitys saattaa olla se, että suun ja nielun limakalvot kuivuvat herkästi. Myös tukkoinen nenä aiheuttaa joskus pahanhajuista hengitystä. Jos henkesi haisee pitkään, selvitä, onko suussasi tulehdus. Myös närästys, krooninen poskiontelontulehdus tai palleatyrä voivat olla selityksiä. Muista huolehtia suuhygieniastasi ja hampaistasi.

Lue myös:

Pahanhajuinen hengitys — Suu raikkaaksi

4. Olen 40-vuotias nainen. Minulle on tullut yhtäkkiä finnejä kasvoihin ja selkään. En kehtaa mennä uimarannalle. Miksi akne iskee nyt?

Samasta syystä kuin teinille: jostain syystä androgeenit eli mieshormonit lisääntyvät kehossasi. Syynä voi olla esimerkiksi hormonaalinen ehkäisy. Yksi hoitomuoto, huvittavaa kyllä, on ehkäisypillerit. Jos akne äityy pahaksi, kannattaa mennä ihotautilääkärille.

Lue myös:

Aikuisiän akne – 10 kysymystä

5. Luulen, että kärsin peräpukamista, mutta en kehtaa mennä näyttämään takapuoltani lääkärille. Mistä tunnistan peräpukaman?

Jos peräaukkosi ympärillä on jatkuvaa paineentunnetta, ulostaminen tekee kipeää tai ulosteessasi on verta, kyseessä voi olla pukama. Peräpukama syntyy usein istumisesta. Vaiva on helppo hoitaa lääkärissä, jossa pukama puhkaistaan ja sinne kertynyt hyytymä poistetaan.

Lue myös:

Peräpukamat – 10 kysymystä

6. Hikoilen kainaloiden lisäksi nivusistani ja selästäni. Mistä tämä johtuu ja voinko estää sitä jotenkin?

Hikirauhasia on iholla lähes kaikkialla. Hikoilu on keinomme jäähdyttää elimistömme. Runsainta hikoilu on siellä, missä on lämpimintä, kuten juuri kainalossa ja nivustaipeissa. Niissä paikoissa iho myös hankautuu helposti yhteen. Selkä hikoilee helposti siksi, että se käännetään usein aurinkoon ja vaate on kontaktissa ihon kanssa. Apteekista saa vaivaan tarkoitettuja iholle levitettäviä liuoksia. Hankalaa kainalohikoilua hoidetaan botox-pistoksilla.

7. Pelkään, että olen jäänyt koukkuun unilääkkeisiin. Kuinka pääsen niistä eroon?

Se on useimmiten haastavaa ja vaatii sekä tahtoa että aikaa. Vieroittaminen kannattaa tehdä pikkuhiljaa. Useimmiten tulee vieroitusoireita, jotka voivat olla myös henkisiä. Jos olet pitkään tottunut nukahtamaan pillerin avulla, siitä on tullut sinulle turvallinen unirutiini, jota ilman on vaikea olla. Joskus lääkkeistä pyritään eroon toisten lääkkeiden avulla, mitkä eivät aiheuta riippuvuutta. Myös unihygieniasta huolehtiminen on tärkeää. Mene sänkyyn vasta nukkumaan äläkä käytä tietokonetta muutamaa tuntia ennen nukahtamista. Elektronisten laitteiden sininen valo saattaa piristää kahviakin tehokkaammin.

8. Kahden synnytyksen jälkeen virtsan pidättämisestä tuli vaikeaa. Minulta saattaa lirahtaa housuun, kun nauran tai juoksen. En jaksanut jumpata synnytyksen jälkeen lantionpohjalihaksia. Voinko tehdä asialle enää mitään?

Voit. Lantionpohjalihasten jumppaaminen ei ole myöhäistä, vaikka synnytyksestä olisi vuosia. Jumppa auttaa silti ja tuottaa hyviä tuloksia varsinkin, jos virtsankarkailu on lievää. Ohjeita löytyy netistä tai lääkäriltä. Vaivaa ei kannata säikähtää. Se on hyvin yleistä synnyttäneillä naisilla.

9. Olen viisikymppinen nainen. Minun on nykyisin vaikea kiihottua ja kostua seksin aikana. Yhdyntä sattuu. Vaiva tuntuu nololta, enkä ole maininnut asiasta edes kumppanilleni. Mitä voin tehdä?

Kun vanhenemme, limakalvomme ohentuvat ja tulevat aremmiksi. Siksi yhdyntä saattaa sattua. Tilannetta voi helpottaa käyttämällä liukuvoidetta. Apteekista saa myös ilman reseptiä estrogeenivalmisteita, joiden säännöllinen käyttö vahvistaa limakalvoja. Yhdyntä vaatii usein myös kunnon lämmittelyn. Sitä ei kannata unohtaa.

10. Olen synnyttänyt kolmesti, ja minusta tuntuu, että paikkani ovat löystyneet liikaa. Koen, että seksi ei enää maistu. Syyt voivat olla toki muuallakin, vauva-aika on raskasta. Mitä tehdä?

Koskaan ei kannata ajatella, että paikat olisivat löystyneet liikaa. On selvää, että vartalo ei palaudu täysin samaan kuin ennen synnytystä. Lantionpohjalihasten jumppaaminen auttaa tässäkin. Vauva-arjessa kannattaa antaa itselleen ja kumppanilleen myös aikaa ja armoa. Yleensä tilanteet tasaantuvat, kun lapset kasvavat. Kärsivällisyys on hyvästä. Toki voit halutessasi keskustella mietteistäsi gynekologin kanssa.

Asiantuntijoina yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta ja gynekologi Leena Pétas Diacorista.

Teksti: Sanna Kekki
Kuva: Colourbox.com

Anna 32/2015

X