Hyvinvointi 19.12.2007

Apua, minulla on jännitysvatsa!

Teksti: Anna.fi

Ilmavaivoja? Ummetusta? Meneekö vatsa salamana löysälle totaalisen väärinä hetkinä? Tervetuloa jännitysvatsaisten runsaslukuiseen joukkoon!

Jännitysvatsa

Jännitysvatsa on siitä osuva ilmaus tälle vaivalle, että se liittyy stressiin ja jännittämiseen – joko niin, että oireet ilmaantuvat niiden yhteydessä, tai sitten niiden vaikutus elämäntapoihin saa vatsankin sekoilemaan.

Jännitysvatsa ei kuitenkaan ole lääketieteellinen termi. Tarkempi diagnoosi olisi vatsalla oireileva potilas.

”Kysymys on sellaisista vatsan kipu- ja toimintahäiriöistä, joille ei löydy elimellistä syytä, jonka voisi nähdä tähystyksessä tai kuvantamistutkimuksessa. Myöskään verikokeilla ei löydy mitään poikkeavia arvoja”, selittää psykiatrian erikoislääkäri Heikki Nikkilä.

Nikkilä rinnastaa vatsalla oireilun päänsärkyyn: joskus sen takana voi olla aivokasvain tai migreeni, mutta useimmiten päänsäryn taustalta ei löydy mitään varsinaista sairautta.

Kiusallinen mutta vaaraton

stressToiminnalliset vatsaoireet voivat olla kipuja, ummetusta, ripulia ja ilman kerääntymistä suoleen. Samallakin ihmisellä voi olla näitä kaikkia. Löysä vatsa liittyy usein jännitysstressiin – ei niinkään kiireen aiheuttamaan kuin esiintymisstressiin tai vaikka jonkin tentin aiheuttamaan jännitykseen.

Kipuoireet vaihtelevat. Joillakin kipua voi tuntua missä osassa vatsaa tahansa, jotkut kuvaavat kipujen aiheuttavan jatkuvan epämiellyttävän olon. Kipu vasemman kylkikaaren kohdalla sydämen alapuolella voi selittyä ilmavaivoilla: paksusuolen mutkaan kertyy ilmaa.

Nikkilä kertoo, että vatsavaivojen takia lääkärissä käynneistä yli puolet selittyy tällaisilla oireilla, eli kyse on toiminnallisista vatsavaivoista. Yleisin vatsan toimintahäiriö on ärtyvä paksusuoli -oireyhtymä.

Nikkilä kertoo kolme pääsyytä tällaisiin vaivoihin: stressi, vähäkuituinen ruokavalio ja liikunnan puute.

”Ne ovat nämä perinteiset terveyspoliisin neuvot: syö oikein, liiku, nuku riittävästi. Moni syö epäsäännöllisesti, kiireessä ja liian vähän kuituja. Stressi saattaa saada nieleskelemään tarpeettomasti ilmaa, ja sitten se ilma on suolessa.”

Vatsan toimintahäiriöt eivät ole varsinaisesti psykiatrisen puolen vaivoja, vaikka stressi saattaakin aiheuttaa myös psyykkisen puolen oireita.

”Psykiatrisiin häiriöihin saattaa liittyä somaattisina oireina vatsan toiminnan häiriöitä, mutta useammin kuitenkin päänsärkyä ja selkäkipuja”, Nikkilä täsmentää.

Uusi elämäntapa on paras lääke

Lääkärit ovat yleensäkin ottaen alkaneet suhtautua vatsavaivoihin todellisina.

”Uskoisin, että se on muuttunut parempaan suuntaan. Enää ei vähätellä, jos todetaan vatsan toimintahäiriö, vaan tarjotaan siihen hoitoa, eikä vain lähetetä kotiin”, Nikkilä kertoo.

Jo tieto siitä, että vatsavaivat eivät ole pahanlaatuisia – niin kiusallisia kuin ne ovatkin – helpottaa. Tässäkin mielessä käynti lääkärissä siis voi olla hyväksi: kivun kestää helpommin, kun pelko sen vakavuudesta on poissa.

Nikkilä suosittelee itsehoidoksi huomion kiinnittämistä ruokavalioon. Enemmän vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja kuituja saattaa jo helpottaa oloa. Apteekista saa bulk-laksatiiveja, jotka muokkaavat suolen sisältöä ja auttavat ummetukseen. Jännityksen aiheuttamaan ripulointiin voi ottaa tarvittaessa suolen toimintaa hidastavia lääkkeitä, mutta niiden runsas tai säännöllinen käyttö ei ole suositeltavaa. Myös ilmaa hajottavia lääkkeitä saa apteekista reseptivapaasti.

Nikkilä korostaa, että lääkkeen ottamisesta ei missään nimessä saisi tulla päivittäinen tapa, vaan sen ottaminen kannattaa säästää siihen nimenomaiseen tilanteeseen, jossa tietää muuten olevan tiukat paikat.

Internetin keskustelupalstoilla jotkut kertovat saaneensa apua jännitysvatsaan beetasalpaajista.

”Ne saattavat auttaa muita somaattisia oireita, esimerkiksi jos sydän hakkaa kovasti tai kädet vapisevat. Mutta beetasalpaajia ei rutiininomaisesti käytetä vatsavaivojen hoitoon ja itse asiassa ne saattavat muihinkin tarkoituksiin käytettyinä aiheuttaa joillekin suoliston toiminnan häiriöitä,” Nikkilä sanoo.

Itsehoidosta kannattaa aloittaa muutenkin – kokeilla ruokavaliolla, voisiko kyseessä olla laktoosi-intoleranssi, keliakia tai jokin muu allergia, joka saa vatsan kenkkuilemaan. Lääkärissä ne testataan joka tapauksessa ensin, vaikka oireet ilmaantuisivatkin vasta jännittävissä tai stressaavissa tilanteissa.

”Perusperiaate on, että lääkehoitoa kannattaa välttää ja aloittaa noista perus terveyspoliisin ohjeista, pyrkiä syömään säännöllisesti ja kiireettömästi, nukkumaan tarpeeksi ja tietysti hyvä olisi jotenkin vähentää stressiä”, Nikkilä luettelee.

Lääkäriin kannattaa hakeutua viimeistään, jos vatsavaivojen yhteydessä on kuumetta tai lämpöilyä.

”Vatsan toimintahäiriöllä ei selity toistuva verenvuoto ulosteessa eikä toistuva oksentelu”, Nikkilä varoittaa.

Lisätietoja vatsan toimintahäiriöistä Duodecim terveyskirjastosta

Teksti: Emma Suominen

Kommentit (18)

Mullakin on aivan samanlainen vaiva. Ja se on ollut jo koulun aloituksesta alkaen. Jos en tiedä missä on lähin vessa – maha on heti sekaisin ja lähtö viivästyy. Nyt ollessani melkein 50 – vuotias oireet ovat pahentuneet. Lääkärille meno kynnys on korkealla. Sitä pelkää esimerkiksi työterveyslääkärillä leimautuvansa hulluksi. T. Apua etsivä
00

Tuttua huttua täälläkin. Siinä ei kyllä ole ainakaan minun kohdallani kyse ruokavaliosta, vaan yksinkertaisesti siitä että kun tiedän että kokous/esiintyminen odottaa niin maha kääntyy ympäri. Tämä voi vaivata vaikka koko päivän, esim. jos tiedän että iltapäivällä on esiintyminen voin sitä ennen käydä viisikin kertaa pöntöllä. Tämä luonnollisesti haittaa aika paljon, täytyy aina suunnitella missä vessa lähellä. Jännitysvatsa yhdistettynä paniikkihäiriöön on toisiaan ruokkiva yhdistelmä jossa jatkuva vessaan pääsemisen tarve nostattaa paniikkia ja alkavat paniikkituntemukset laittavat mahan kuralle…
00

Kokemusta löytyy.Aina ennen opiskelupäivän alkua aamulla alkaa vatsa vihoittelemaan:sinne kerääntyy ilmaa ja siihen sattuu,ja tulee ilmavaivoja.Useimmin tämä tapahtuu,jos ko.päivänä on tentti tai täytyy pitää esitelmä.Ei kiva!Toisaalta,joinain aamuina sitä tulee syötyä huonommin kuin toisina,voihan se siitäkin johtua.Vaikka aika usein etenkin maidonjuonnin tai maitoa sisältävän aterian jälkeen tuntuu masu kipuilevan,voisikohan olla niin,ettei meikätyttö siedä laktoosia…
00

Olin Coloniskopiassa ja kuulin, että ei ole mitään näkyvää syytä suoliston pulinaan ja ilmavaivoihin. Olen itse yrittänyt selvitellä syitä ruokavaliota vaihdellen. Nyt näyttää siltä kuin syynä olisi KAURA? Onko mahdollistakaan???

Ainakin olo on helpottunut hiukan.
00

Edelliselle: Kaura ja kaikki vilja, ainakin minulla. Mitään vilja-allergiaa minulla ei silti ole, eikä mitään muutakaan sairautta, kaikki tutkittiin.

Kokeilepa viikko-pari ilman leipää ja pastaa, voi vatsa alkaa voida ihan toisella tavalla.
00

Niin tuttua. Myöhemmin kun olen saanut paniikkihäiriöön rauhottavia niin ne auttaa vatsankin rentoutumiseen. Nyt on taas ollut viikon maha kipee, joulun takia kun joudun sukulaiset kohtaamaan(se on painajainen). Saa nähä mitä pystyy jouluna syödä. Mahdollisimman terveellinen ja säännölinen syöminen helpottaa huomattavasti.
00

Jännitysvatsana se alkoi minullakin nuorempana ja nyt yli 40:senä on puolet suolista kirurgi poistanut. Stressaava vatsa yhdistettynä huonoon työpaikkaan ja suomalaiseen juhlimiskulttuuriin=fataalia. Ainut neuvo on: ”ottakaa lungisti”. Älytkää ajoissa otttaa loparit yli-stressaavasta työympäristöstä, älkää vähätelkö vaivojanne.
Ei meitä kaikkia ole suunniteltu menestyjiksi vaikka yhteiskunta sitä odottakin. Yksikään työ ei ole terveyttäsi tärkeämpi!! (jälkiviisas puhuu) Ruokavalion tarkkailu aiheuttaa vain lisää stressiä…”normaalia ruokaa ja vain vähän (väki-)juomaa”.
Hyvää Joulua kaikille!
00

Mulla vatsaongelmiin auttoi kuidun vähentäminen, vaikka kaikkialla aina kehotetaan lisäämään sitä…
00

Tervehdys!

Minulla on uusi ongelma edessä jännitysvatsan suhteen, sillä aina uskalias tyttäreni on 12-vuoden iässä keksinyt, että esiintymistilanteessa (taitoluistelu) hänellä on paha olo, yököttää. En tiedä mistä hakea apua, sillä ongelma uusi ja emme ole häntä koskaan patistaneet esiintymiseen ja menestymiseen. Toivoisin hänen kuitenkin löytävän ilon esiintymiseen ja nautinnon esiintymiseen, sillä taitoluistelu vaatii todella kovaa kuria ja sitoutumista harjoitteluun. Miten tuen häntä, sillä normaali tsemppi ei enää riitä?
00

19.12.2007 klo 13.50, paniikki iskee (vierailija)

toi oli ihan kun olisin sen itse kirjoittanut. mulla on jännitysvatsa ja paniikkihäiriö, joten niiden yhdistelmä ei ole todellakaan ihanaa. syön paniikkihäiriölääkkeitä ja olen tällä hetkellä viimeisilläni raskaana joten lääkkeiden syönti on vähentynyt ja kohtaukset ja jännittäminen voimistunut.
00

KELIAKIATESTIIN HETI!

Pyydä lähete keliakiatestiin lääkäriltä –> Labrassa verikoe.
Kirjoitin asiasta Liikunta ja terveys
keskustelupalstalle.
Lisätietoa:
http://www.keliaikaliitto.fi
…tai googlaa hakusanalla
keliakia
00

Näitä lukiessa tuntui pieni helpotus, enkö siis olekkaan ainoa joka joutuu suunnittelemaan vessat etukäteen ja miettimään tilanteita joissa voi olla ilman paniikkia ja vaivaavaa mahaa. Paniikkihäiriö tämän vaivan kanssa on h*lvetillinen, normaali kaupassa käynti saattaa olla superstressavaa. Minulla myös kuitenkin pääasiallinen stressin ja paniikin aiheuttaja on itse vatsa. Pelkään etten vaikka kaupassa ollessa pääse vessaan ja heti alkaa mahaan koskea ja paniikki iskee. Olen jättänyt ruokavaliosta kaikki viljat ja maitotuotteet, vaiva helpotti muttei hävinnyt.
Olen helpottanut oloani Immodium nimisellä lääkkeellä, mutta ei sekään ole ratkaisu pitkällä tähtäimellä.

Tsemppiä kaikille, toivottavasti helpotus löytyy.
00

”Hienoa” lukea että muilla on samoja oireita.. Itselläni alkoi tämä vatsavaiva kolme vuotta sitten… Kotona tai kaverilla ollessa ei vatsan kanssa ole mitään ongelmaa, vaan on ihan normaali.. Mutta lähtiessä jonnekkin alkaa vatsa ilmoittamaan itsestään ja alkaa ahdistumaan.. Koko mun sosiaalinen elämä on mennyt ja avopuolisokin alkaa olemaan jo ihan loppu tähän… Ennen tätä vaivaa on ollu teräsvatsa eikä ole mitään ollut… Verikokeet, Ulostetestit, Lääkehoidot, Vi-siblinit, Geelit, Tähystykset, Psykiatrit ja kaikki mahdollinen kokeiltu..Ei apua.. Suurin apu on tullut juurikin tälläisistä keskustelupalstoista, jossa henkilökohtaiset kokemukset ja vaivan kanssa eläneiden kertomukset vähän helpottavat oloa.. Löysin hyvän keskustelun josta on ollut edes vähän apua, joten lukekaa ihmiset jos jaksatte: http://keskustelu.suomi24.fi/node/6085731

Jaksamisia kaikille, kyllä tää tästä!
00

Mullakin on aivan samanlainen vaiva. Ja se on ollut jo koulun aloituksesta alkaen. Jos en tiedä missä on lähin vessa – maha on heti sekaisin ja lähtö viivästyy. Nyt ollessani melkein 50 – vuotias oireet ovat pahentuneet. Lääkärille meno kynnys on korkealla. Sitä pelkää esimerkiksi työterveyslääkärillä leimautuvansa hulluksi. T. Apua etsivä
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi