Hyvinvointi

Flunssa - jokavuotinen riesa

Teksti:
Verkkoklinikka

Talven tehdessä taas tuloaan alkaa niin sanottu flunssa-aika. Ensimmäiset epidemiat nimittäin syntyvät yleensä syys- tai lokakuun aikana ja viimeiset päättyvät toukokuun loppuun mennessä.

Flunssa onkin yleisimpiä ihmisellä esiintyviä sairauksia ja todennäköisesti jokainen meistä sairastaa sellaisen ainakin pari kertaa vuodessa. Myös terveyskeskuksissa flunssa-ajan huomaavat sekä asiakkaat että henkilökunta, sillä huomattava osa vastaanottokäynneistä liittyy jokavuotiseen ”lentsuun”. Tämän seurauksena päivystyksessä saattaa joutua jonottamaan ajoittain jopa tunteja.

Välttäminen voi olla hankalaa

Suurin osa flunssista tarttuu vain lähietäisyydellä. Virustartunta voi tapahtua hengitystie-eritteistä suoran ihokontaktin kautta kosketustartuntana tai ilmassa leijuvien hiukkasten välityksellä pisaratartuntana. Virus voi tarttua välillisesti myös erilaisilta kosketuspinnoilta, esimerkiksi ovenkahvasta. Eritteet voivat säilyä pinnoilla suotuisissa olosuhteissa tartuttavina jopa muutaman tunnin.

Tämän perusteella mahdollisia keinoja ehkäistä flunssan leviämistä näyttäisivät olevan hyvä käsihygienia, kättelemisen ja muun fyysisen kosketuksen välttäminen sekä ympäristön huolellinen ja toistuva siivoaminen. Kuulostaa monimutkaiselta. Varmin keino välttyä flunssalta on kuitenkin pysytellä erossa muista ihmisistä. Niin juuri, ei tartuttajaa – ei infektiota. Nykymaailmassa eristäytyminen ei aina ole helppoa, eikä kyllä kovin mielekästäkään.

Voiko flunssaan suhtautua positiivisesti?

Odotettavissa siis on, että pian useimmissa kodeissa kajahtelevat aivastukset. Jos vielä jokainen perheenjäsen sairastaa eri viruksen aiheuttaman flunssan vuorotellen, niin yhteenlaskettu sairastamisaika saattaa venähtää jopa parin kuukauden mittaiseksi. Tukkoinen nenä ja kurkkukipu tuntuvat eittämättä tympeiltä, mutta koska flunssa on vakituinen kyläilijä, niin ehkä meidän olisi hyvä yrittää selvitä siitä ajatellen asian positiivisia puolia. Tähän malliin:

Flunssa on eri sairaus kuin influenssa

Vilustuminen tai kylmettyminen ei aiheuta flunssaa. Yhdysvalloissa ilmeisesti tutkittiin asiaa 60-luvulla jopa seisottamalla koehenkilöitä kylmällä ja kostealla ilmalla alasti ulkona. Mitäpä sitä ihminen ei tieteen eteen tekisi?

Reilulla 60 prosentilla sairastuneista flunssa menee ohi alle kolmessa viikossa. Taudin kesto on keskimäärin noin 10 päivää.

Flunssa paranee itsekseen, joten rahaa ei tarvitse kuluttaa antibioottikuureihin tai muihin parantaviin hoitoihin. Itse asiassa tällä hetkellä ei ole saatavilla parantavaa hoitoa. Sellaisia kyllä tutkitaan kiivaasti.

Flunssan oireita pystyy lievittämään ainakin jonkin verran erilaisin kotikonstein, esimerkiksi höyryhengityksellä, runsaalla nesteen nauttimisella ja kuumetta alentavalla lääkkeellä. Suurin osa flunssista paranee ilman jälkitauteja, jollainen on esimerkiksi bakteerin aiheuttama poskiontelotulehdus. Normaalistikin lentsuun liittyy oireita ja muutoksia poskionteloissa, mutta ne paranevat itsestään.

Flunssa on kuitenkin vain ohimenevä tauti eikä pitkäaikaissairaus, kuten esimerkiksi nivelreuma.

© Coronaria Media Oy

X