Terveys

Glaukooman oireet ja riskit

Glaukooma-silmäsairauden oireita voi olla vaikea tunnistaa. Ilman hoitoa glaukooma saattaa viedä näön.

Teksti:
Elisa Hurtig
Kuvat:
Colourbox

Glaukooma-silmäsairauden oireita voi olla vaikea tunnistaa. Ilman hoitoa glaukooma saattaa viedä näön.

Miten glaukooma oireilee?

Glaukooma on salakavala, eikä juuri oireile ainakaan alkuvaiheessa. Koholla olevaa silmänpainetta ei voi itse tuntea. Tosin jos paine nousee äkillisesti korkealle, se saattaa tuntua kipuna päässä tai silmässä.

Ensimmäiset havaittavat oireet ovat näkökentän äärialueilta alkavat näkökenttäpuutokset. Näkökentässä ei näy mustia aukkoja, vaan puutokset kuroutuvat umpeen, mikä pitkittää taudin havaitsemista.

Taudin edetessä näkökenttävauriot siirtyvät reunoilta kohti näkökentän keskustaa.

Lue lisää: Silmien jännitys ja silmänpaine.

Glaukooman riskitekijät

  • Kohonnut silmänpaine
  • Ikä: glaukooma yleistyy neljänkymmenen ikävuoden jälkeen.
  • Perinnölliset tekijät
  • Vahva likitaitteisuus
  • Silmän rakenteelliset poikkeavuudet

Milloin täytyy mennä tutkimuksiin?

Koska glaukooma on oireeton, tarkastuksissa tulee käydä säännöllisesti. Suositus on, että aikuisiällä käytäisiin kahden-kolmen vuoden välein optikon kokonaisvaltaisessa näöntutkimuksessa, jossa tutkitaan myös silmänpohjat.  Silmälääkärikäynti on suositeltava yli 40-vuotiaille viiden ja yli 60-vuotiaille kolmen vuoden välein.

Vaikka glaukooma yleistyy vasta 40-vuotiailla, myös nuoremmilta terveiltä ihmisiltä voi löytyä ensilöydöksiä. Kun seuranta aloitetaan tarpeeksi aikaisin, tilanne ei pääse kehittymään pahaksi.

Miten silmänpainetauti diagnosoidaan?

Diagnoosi on monivaiheinen eikä yksi tutkimus riitä. Diagnoosi tehdään silmänpainemittauksella, silmän kammiokulman tarkistamisella, silmänpohjaa kuvaamalla, hermosäiekuvalla ja näkökenttätutkimuksella.

Optikko voi tehdä silmänpainemittauksen ja ottaa silmänpohjakuvan. Jos niissä näkyy viitteitä glaukoomasta, optikko lähettää asiakkaan silmälääkärille, joka tekee loput tutkimukset.

Kaikki tutkimukset ovat kivuttomia, sillä niissä ei rikota silmän pintaa.

Lue lisää: Ikänäkö tuo plussaa.

Miten glaukoomaa hoidetaan?

Parannuskeinoa ei ole, mutta taudin kulku pystytään hidastamaan ja jopa pysäyttämään lääkehoidolla. Lääketippojen tarkoitus on alentaa silmänpainetta. Joissain tapauksissa helpotusta saadaan myös laserhoidolla tai leikkauksella.

Asiantuntijana optometristi Erkki Tala Specsaversilta

X