Hyvinvointi

Hampaiden hoito – Ehjät hampaat, raikas suu

Teksti:
Anna.fi

Harjaa, lankaa ja tujaus tahnaa – muutama minuutti niiden parissa aamuin illoin riittää. Kotihoito kaunistaa ja raikastaa suun.

hammaspesu

Hyvä hammasharja on melko pehmeä, pitkävartinen ja harjasosaltaan niin pieni, että se mahtuu pyörähtämään myös perimmäisten hampaiden takana. Puhdasta tulee sekä perinteisellä että sähköhammasharjalla, kunhan malttaa käyttää pesuun kerralla ainakin kaksi minuuttia. Ammattilainen kuitenkin suosittelee sähköhammasharjaa.

Harja vaihdetaan uuteen vähintään kolmen kuukauden välein tai se muuttuu bakteeripesäksi. Harottavia harjaksia ei parane pitää vaihtovälin mittarina, sillä hyvälaatuinen harja pysyy kuosissaan iän kaiken. Huonomuistinen voi valita pesuvälineeksi harjan, joka viestii vaihdon tarpeesta muuttamalla väriään.

1. Truuttaa tahnaa

Hammastahnapakkauksen kyljestä kannattaa hakea kahta sanaa: ksylitoli ja fluori. Ksylitoli ehkäisee hampaiden reikiintymistä ja fluori suojaa hampaita kovettamalla kiilteen pintaa – varsinkin jos fluori on tutkitusti tehokasta natriumfluoridia. Tahnat sisältävät erilaisia määriä näitä hyvää tekeviä aineita, ja siksi tuubi kannattaa aika ajoin vaihtaa toiseen.

Kuivasuisen ja allergisen on hyvä lukea tuoteselosteet tarkkaan: tahnan vaahtoava ainesosa, natriumlaurylsulfaatti saattaa kuivattaa suuta entisestään ja osa tahnoista sisältää muun muassa maitoallergiselle haitallista maitoproteiini kaseiinia.

Valkaisevat tahnat on paras jättää viikon parin kokeiluiksi, jos ne sisältävät hankaavia ainesosia. Kemialliseen reaktioon perustuvat, hampaan pinnalle muodostuvaa väriä hajottavat valkaisijat, kuten papaiinientsyymiä sisältävät tahnat ovat turvallisia pidempään käytettyinäkin.

2. Harjaa hellästi

Harja liikkuu hankalammin puhdistettavilta pinnoilta helpommin puhdistettaviin eli ala- ja yläleuan sisäpinnoilta ulkopintoihin ja viimeisenä purupintoihin kahdesti päivässä – ienrajaa unohtamatta! Tätä tiuhemmin on turha harjata, sillä harjauksen laatu tahtoo heikentyä lisääntyneiden pesukertojen mukana.

Yksi aloittaa päivänsä hammaspesulla, toinen siistii suunsa aamiaisen jälkeen. Varhaisempi vaihtoehto on paikallaan, jos aamupala sisältää esimerkiksi sitruksia. Hapan syötävä pehmentää kiillettä, ja  hammaspesu heti sen päälle pahentaa kiillevaurioita.

Harjaa ei parane painaa. Voimakas harjaus saa ikenet vetäytymään. Ikenien alta paljastuvia hammaskauloja voi vihloa ja ne saattavat reikiintyä herkästi. Harottavat harjan harjakset kielivät kovakätisestä pesutyylistä.

3. Putsaa piilopinnat

Jokaisessa hampaassa on viisi pintaa, joista kolmeen harja yltää. Myös hampaiden väleihin piiloon jäävät pinnat pitää puhdistaa ja siellä majailevat bakteerit häätää kerran päivässä.

Hammaslanka sujahtaa ahtaimpaankin väliin ja litteänä ja vahattuna se myös puhdistaa ne bakteeripeitteestä. Jos omat sormet tuntuvat langalle kömpelöltä kaverilta, langan voi pujottaa sille tarkoitettuun haarukkaan.

Pikkiriikkisen pulloharjan näköisiä, kertakäyttöisiä soft picksejä on kahta kokoa, erikokoisiin hammasväleihin omansa. Harjakset puhdistavat välit tehokkaasti ja hierovat mukavasti ikeniä. Joustavina ne eivät juuri katkea ja jää hammasväleihin.

Tikku on tuttu ja kolmionmallisena kelpo puhdistaja, kunhan sillä tehdään hammasvälissä edestakaista liikettä. Hammasväliharjat on tarkoitettu väleihin, joihin tikku ei enää riitä – vaikka poistetun hampaan jättämään aukkoon. Pestävinä ne kestävät useamman käyttökerran.

Omiin hammasväleihin parhaiten sopivat välineet ja niiden oikea käyttö varmistuvat suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla.

4. Kaapaise kieli

Syy pahanhajuiseen hengitykseen on useimmiten suun vallanneissa bakteereissa ja niiden aineenvaihduntatuotteena syntyneissä rikkipitoisissa kaasuissa. Bakteerit viihtyvät varsinkin hampaiden väleissä ja kielen uurteisella pinnalla.

Katteinen bakteeripeite poistuu kieleltä tähän tarkoitukseen tehdyllä lastalla: pari kaapaisua kielen takaosasta sen kärkeen aamulla riittää. Reissuharjaksi kannattaa valita harja, jonka harjaosan toinen puoli on nystyräisenä tarkoitettu kielelle.

5. Pistä purkka poskeen

Vaikka suuvedet tilapäisesti suuta raikastavatkin, ne eivät hajun syyhyn yllä: ne eivät puhdista suuta eivätkä poista plakkia. Tarkka hammaspesu ja hammasvälien ja ikenien puhdistus vievät hajun mennessään. Ellei huolellinen puhdistus auta parissa viikossa, kannattaa varata aika ammattilaisen tekemään puhdistukseen.

Alkoholipitoisena suuvesi kuivattaa suuta ja lisää siten reikiintymisen riskiä. Kuiva suun limakalvo on otollinen paikka kipeille rakkuloille ja aftoille. Jos suu kaipaa raikastetta, sinne sopii sujauttaa ksylitolipurukumi tai -pastilli.

6. Varo valkaisuaineita

Apteekissa ja suuhygienistin ja hammaslääkärin vastaanotolla myytävät hampaiden valkaisusetit ovat turvallisia, kunhan niitä käyttää enintään kerran pari vuodessa ehjiin, hoidettuihin hampaisiin ja ikeniin. Näkyvää tulosta ei niillä saa aikaiseksi, ellei suuhygienisti tai hammaslääkäri ole ensin puhdistanut hampaita.

Valkaisukynää on tarkkuutensa vuoksi helppo käyttää. Sitäkin suositellaan käytettäväksi viikon parin kuurina. Erilaisten kiskojen ja liuskojen kotikäyttäjältä vaaditaan tarkkaa kättä: valkaisuaineena käytetty vetyperoksidi voi aiheuttaa ikeniin päästessään palovamman.

Netin kautta hankittavien valkaisuliuskojen ja -settien hankinnassa ammattilainen kehottaa varovaisuuteen. CE-merkittyjen tuotteiden pitäisi olla turvallisia, tosin niiden ja muidenkin tuotteiden valkaisevien aineiden määrää ja kaikkia tuotteen sisältämiä aineita ei tarvitse ilmoittaa tuoteselosteessa.

Bakteerit viihtyvät varsinkin hampaiden väleissä ja kielen uurteisella pinnalla.

Asiantuntijana suuhygienisti Leila Fisk, Tampere

Teksti: Virve Järvinen

X