Hyvinvointi 23.10.2007

Hiivasyndrooma – totta vai tarua?

Teksti: Anna.fi

HiivasyndroomaVäsyttää, vatsa on kipeä ja turvonnut eikä uni tule yöllä silmään. Lääkäristäkään ei tunnu olevan apua. Voisikohan kyse olla hiivasyndroomasta?

– Taudinmääritystä ei missään nimessä kannata tehdä itse, kertoo ravitsemusterapeutti Tiina Hälvä.

– Antioksidantti-klinikalla asiantuntijat tutkivat sinut tarkkaan, oireet voivat olla merkkejä myös jostain aivan muusta. Nykyään kaikki vatsavaivoista kärsivät epäilevät sairastavansa hiivasyndroomaa, todellisuudessa näin ei tietenkään ole.

Esimerkiksi Internetistä löytyy hiivasyndroomasta paljon tietoa, johon kannattaa suhtautua epäillen.

Mikä ihmeen hiivasyndrooma?

Hiivasienet alkavat lisääntyä suolistossa, kun ihmisen immuunipuolustus heikkenee.  

– Terveeltä iholta ja virtsateistä Candida albicansia löytyy vain noin yhdellä prosentilla ihmisistä, mutta ruuansulatuskanavasta sitä löytyy varsin usein. Lisääntynyt hiivakasvu voi aiheuttaa monenlaisia oireita allergisista reaktioista aina paniikkihäiriöihin, Hälvä opastaa.

Olet mitä syöt

– Vaikka nykyään syödään enemmän, ihmiset ovat silti aliravittuja, Hälvä sanoo.

Kärsimme usein tietämättämme erilaisista puutostiloista, koska syömässämme ruuassa on vähemmän vitamiineja ja hivenaineita kuin ennen.

Lisääntynyt valkoisten jauhojen, sokerin ja käsiteltyjen ruokien syönti on tärkeä syy ylimääräisen hiivan kertymiseen. Rihmaston kasvulle altistavat myös antibioottikuurit, stressi, e-pillerit ja steroidit.

– Jos vuodessa syö yhdestä kahteenkin antibioottikuuria, on jo todennäköistä että kärsii hiivaongelmasta, Hälvä toteaa.

Ruokavalion muuttaminen on merkittävin hoitokeino

Tärkeintä on lopettaa nopeiden sokereiden ja valkoista jauhoa sisältävien ruoka-aineiden syönti. Hiivasyndrooman yksilöllisten oireiden lisäksi myös sen hoito on jokaisella erilainen, eikä yleispätevää hoito-ohjetta voida antaa. Apua hoidon suunnitteluun kannattaa hakea ammattilaisilta. On myös tärkeää opetella kuuntelemaan omaa kehoaan.

– Ihminen tuntee itse oman itsensä parhaiten. Kannattaa kokeilla mikä sopii omalle keholle ja mikä ei, Hälvä sanoo.

Dieetin lisäksi Hälvä suosittelee lisäravinteiden käyttöä hoidon aikana.

– Hyviä ehdotuksia ovat esimerkiksi maitohappobakteerit, ruoansulatusentsyymit, sinkki, magnesium ja B-ryhmän vitamiinit. Myös omega-3 ja omega-6 rasvahapot ovat tärkeitä. Lisäksi ruokavalioon kannattaa lisätä valkosipulia ja kuitulisiä sisältäviä ruokia kuten maa-artisokkaa.

Hiivan ylikasvun vaikutus on yksilöllinen

Hiivasyndrooman oireluettelo on pitkä. Listalta löytyy myös toisiaan kumoavia oireita, kuten väsymys ja ylivilkkaus.

– Ihmiset ovat erilaisia ja siksi hiivan ylikasvu vaikuttaa meihin eri tavalla. Esimerkiksi aikuisilla yleensä oireena on uupumus, kun lapset taas kärsivät ylivilkkaudesta, Hälvä sanoo.

Hälvän mukaan vuosittain määrätään noin 3 miljoonaa antibioottikuuria, joista noin miljoona reseptiä kirjoitetaan lapsille. Lapsikin voi kärsiä hiivasyndroomasta.  

Lääkärit epäilevät

Lääkärit suhtautuvat hiivasyndroomaan epäillen. Kirurgian ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Matti Hämäläinen ei muodosta poikkeusta.

– On olemassa potilaita, joilla on selittämättömiä vatsavaivoja. On olemassa myös potilaita joilta löytyy tutkimuksissa viitteitä hiivasta, mutta ainakaan toistaiseksi ei ole mitään todisteita siitä, että selittämättömät vaivat johtuisivat siitä.

Hoitoon kuuluva dieetti on terveellinen ja se sopii pääosin myös laihduttajalle. Lääkäreiden mielestä lisäravinteista ei ole hyötyä.

Tiina Hälvän mukaan Candida hiivasieniryhmään kuuluu noin 200 eri lajia ja siksi lääkärit eivät tunnusta hiivasyndrooman olemassaoloa. – Jos menet lääkäriin ja kerrot kärsiväsi hiivasyndroomasta, se on sama kuin sanoisit epäileväsi sairautesi syyksi bakteeria.

Teksti: Hannele Järvelä

Kommentit (11)

Minulla todettiin hiivasydrooma labratesteissä n. 16 vuotta sitten ja sainkin apua ruokavalio muutoksella… silloin talvella sallitut ruoka-aineet kaupoissa jäivät tuonti porkkanoihin (joita edes kanini ei suostunut syömään) ja riisikakkuihin, hiivatonta ruisleipääkään ei ollut saatavina kuin kerran viikossa yhdestä kaupasta Helsingistä ja hinta oli päätä huimaavan kallis. Sain syödä vain pysyäkseni hengissä. Dieetti oli uskomattoman kuluttava – koska alkuun kiellettyjen lista oli järkyttävän pitkä ja pilleripurkki rivistö vitamiineja yms. oli samaa luokkaa.
Kun sitten aikanaan vaihdoin työpaikkaa ja menin käymään työterveyslääkärillä ja kerroin hiivasta; minut meinattiin nauraa ulos sieltä – siihen asti kunnes kaivoin laukustani esiin labratuloksen. Silloin lääkärin kommentti oli asillaisen ihmettelevä; ”Ensimmäistä kertaa näen tällaisen tuloksen, ajattelin, että olet lukenut liikaa naisten lehtiä ja tehnyt oman diagnoosin. Sinulla on oikeasti hiivasyndrooma ja se on hoidettavissa lääkekuurilla.” Lääkekuuri oli halpa n. 30 markkaa ja sen pystyi uusimaan pari kertaa vuodessa, tarvittaessa. Tuo lääke lopetti minun hiivakierteeni, tarvitsin vain yhden kuurin. Olin toki pitänyt sitä tarkkaa dieettiä samaan aikaan, mutta alkoi ”styrox keksit” tulla jo korvista… Kannattaa otattaa ne testit ja ainakin minulla se lääkekuuri auttoi paremmin kuin rankka dieetti, mikä vei painon niin alas, että vieraat mummot uimahallissa alkoivat olla huolissaan laihuudestani. Vaiva ei ole sen jälkeen uusinut. Kaiken kaikkiaan tuo oli 2 vuoden prosessi ja en tiedä olisiko pelkkkä lääkekuuri lopettanut kidutuksen nopeammin… vain yksi tietää ja sekään ei kerro..
00

Sama täällä,divertikuliittilääkitys oli joka kolmas kuukausi kun ylämahani oli todella kipeä..lääkärit olivat ymmällään siitä et miten mahani reagoi juuri joka kolmas kuukausi..lääkkeitä söin 3krt vuoden sisällä kunnes lopetin sokerien,valkoistenjauhojen ja hiivan syömisen.Joka päivä otan maitohappobakteerin ja tautini on pysynyt kurissa,viimeinen lääkekuurini oli kesäkuussa!Mahakipuni olivat vielä kamalampia kuin supistukset,olen synnyttänyt kolme krt,joten teen mitä vaan etten joudu enää kärsimään kivuista.Anoppi leipoo hiivatonta ruisleipää jota sitten minäkin saan,paljon parempaa kuin kaupan hiivan kera leivottu..pienilläkin muutoksilla saa paljon aikaiseksi.
00

Olisiko se mainostamista, ex-cityläinen, jos kertoisit, mistä kokeesta oli kyse, ja mistä lääkkeestä? Ei tällaisesta aiheesta viitsi mennä lääkäriin puhumaan. Olen aikoinaan asunut vahvasti homeisessa asunnossa, ja sairastellut vuosia sen vuoksi. Niistä asioista puhuminen (lääkärissä) on ollut tarpeeksi työlästä, jotta jaksaisin enää ottaa puheeksi mahdollisen hiivasyndrooman. Johan ne sitten nauraisivat minulle, jälleen.

Jos tietäisin kokeen ja lääkkeen nimen, voisin pyytää niitä suoraan.
00

Antioksidantti-klinikan palvelut ovat äärettömän kalliita. Jokainen voi tervettä järkeään käyttäen noudattaa artikkelissakin annettuja ruokaohjeita ja välttää sokeria ja runsaasti lisäaineita sisältäviä valmiselintarvikkeita. Esim diabeetikoilla on sokeriaineenvaihdunnan häiriön johdosta alttius hiivainfektioihin. Eipä tuo nyt sen kummoisempi asia taida olla.Hiivasynroomahan on nykyajan hyvinvointivaltion mukanaan tuoma ilmiö, jota aikoinaan ei ollut edes olemassa.
00

Olokaampa hyvinvointivaltio tai mikä mutta pirullinen vaiva on. Olen kärsinyt siitä monta vuotta ja pahemmaks vaan meni koko ajan. Tänä kesänä sit piti jättää sokerit, valkoiset jauhot ym. pois. Aloin syödä homeopaatisia valmisteita ja eikun paheni, menin terveyskeskuksen päivystykseen ja sieltä sain vihdoin ja viimein avun ainakin toistaiseksi. Fluconazol radiopharm 1 tabl viikossa 4 viikon ajan. Kiitos vaan lääkärille. Käsikauppa valmisteita on kulunut iso määrä ja maitohappovalmisteita. Cicatridina on myös hyvä naisille. Tämä ei ole mikään luulosairaus.
00

If you can’t dazzle them with your brilliance, baffle them with your bullshit. Asioiden sekoittaminen on sitten hienoa. Flukonatsoliini on tarkoitettu naisilla varsin yleiseen emättimen hiivatulehdukseen. Ilman immunikatoa ihminen ei sairastu mihinkään muuhun hiivaan (poislukien lasten ja vanhusten suuontelon hiivat). Jos ihmisen kehon sieni-infekektioiden torjunta olisi sitä luokkaa, että jokainen leipähiiva aiheuttaisi tulehduksen sisäelimissä, niin olisimme kuolleet sukupuuttoon jo aikojen alussa.
Lopettakaa nyt huuhaa ajoissa.
00

Olemme yksilöitä. Yksi sietää sitä, toinen tätä. Joillakin hiilihydraatit (/sokerit) imeytyvät paremmin, toisilla huonommin. Vähähiilihydraattinen ruokavalio todellakin auttaa tähän ongelmaan. Ja vaivat poistuvat vähitellen, suosittelen lämpimästi. Kokeile, et ainakaan menetä mitään, saat terveen kropan ja mielikin voi paremmin. 🙂
00

Muistelin kyllä että tutkimusten mukaan Candida albicans ei aiheuttaisi kantajalleen vaivaa jos immuteetti olisi huomattavasti jostain syystä heikentynyt. Toki tutkimus menee tällä saralla huimaa vauhtia eteenpäin koko ajan.
00

joudun käyttämään vahvaa pitkäaikaista kortisonilääkitystä.suu saa sammasta osakseen joskus.vuosia olen pärjännyt ok,mutta hiivaton ruokavalio pakko pitää.muuten on mahastaan kovaa kipeä ja ihottumaläiskiä laajalti.omallakohdalla hiivaton ruokavalio.mutta ruokavalio sisältää muutakin ,kuin hiivan välttämisen.hiivatonta ruisleipää,näkkäriä saa kaupasta,itse leivon paljon,ruoka-aine allergioita on,koko hoito tutkittu ja vuosiin uusiin menossa.
toivoa on ja ihminen oppii,kyse laajasta kokonaisuudesta.terv.vierailija 51.
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi