Hyvinvointi

Hoida virtsatietulehdus luonnollisesti

Teksti:
Anna.fi

Kirvelee, kihelmöi ja vessaan on pakko kipaista vähän väliä. Ei kai taas virtsatietulehdus!

Hoida virtsatietulehdus luonnollisesti

Virtsatietulehduksen syypäitä ovat bakteerit, jotka ovat useimmiten suolistosta kotoisin. Päästessään syystä tai toisesta kulkeutumaan peräaukon ja välilihan seudulta virtsaputkeen bakteerit aiheuttavat tulehduksen, jonka tavallisimpia oireita ovat tiheät vessakäynnit sekä kirvely virtsatessa. Tulehdus voi kuitenkin olla myös oireeton.

Virtsatietulehdukselle altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi kylmettyminen, piukat vaatteet sekä reipas seksielämä. Tulehdus voi edetä virtsaputkesta virtsarakkoon ja edelleen munuaisiin, joten oireiden iskiessä lääkärikäynti on paikallaan, varsinkin jos nousee kuumetta ja selkää tai kylkiä kolottaa. Antibioottihoito taltuttaa taudin, mutta uuden pissatulehduksen ennaltaehkäisyä voi kokeilla kotikonstein.

1. Karpalot ja puolukat

Maukkaat kotimaiset metsämarjat, karpalo ja puolukka, ovat perinteinen keino virtsateiden hoitoon. Niiden sisältämät yhdisteet, kuten flavonoideihin kuuluvat proantosyanidit, tuhoavat bakteereja ja estävät niiden tarttumista virtsateiden limakalvoille. Hyvin happamina ja runsaasti C-vitamiinia sisältävinä marjoina karpalo ja puolukka myös auttavat ehkäisemään virtsatulehduksen uusiutumista. Molemmissa on lisäksi voimakkaasti antioksidanttista kversetiiniä sekä kasviestrogeeneja, jotka osaltaan tukevat vastustuskykyä ja limakalvojen hyvinvointia.

Herkemmille makunystyille löytyy makeutettuja puolukka- ja karpalomehuja valmiina marketin hyllystä, hapokkuutta pelkäämätön voi puolestaan pistellä marjat sellaisenaan vaikkapa probiootti-jogurtin seassa. Sekä karpaloa että puolukkaa voi poimia myöhään syksyyn, niiden maku vain paranee pikku yöpakkasista.

2. Nokkonen

Nokkonen sopii pissatulehduksen ennaltaehkäisijäksi ja myös tukihoidoksi antibioottikuurin rinnalle. Nestettä poistavana yrttinä se voi vauhdittaa tulehduksen paranemista lisäämällä virtsan eritystä, jolloin myös virtsaputki saa tiuhempaa huuhtelua. Nokkosta on helppo lisätä ruokapöytään vaikkapa keittona, murekkeen seassa tai lämpimänä kasvislisukkeena, sitä voi lisätä lettu- tai sämpylätaikinaan tai kuivata ja hauduttaa miedon makuiseksi teeksi.

Poltteen nokkosesta saa pois ryöppäämällä, ja nokkonen säilyy hyvin kuivattuna tai pakastimessa. Vaikka kesällä ei olisi hoksannut kerätä omaa nokkosvarastoa, käyttövalmista nokkosta löytyy luontaistuotekaupoista esimerkiksi jauheena ja teenä.

3. Kultapiisku

Kauniin keltainen kultapiisku on rohdosperinteessä tunnettu erityisesti nesteenpoistajana ja virtsateiden tervehdyttäjänä. Puutarhoissa kultapiiskua ei enää kovin paljon näy, mutta luonnonvaraisena sitä tapaa koko Suomessa etelästä pohjoiseen. Kultapiiskun kuivatuista kukista voi hauduttaa yrttiteetä, joka kiihdyttää nestekiertoa ja auttaa pitämään virtsatiet puhtaina. Jos noukit kultapiiskua luonnosta teekuppiin laitettavaksi, varmista että kyseessä on oikea laji.

4. Probioottiset tuotteet

”Hyviä” bakteereja sisältävät kapselit tai erikoisjogurtit ja -piimät voivat olla avuksi virtsatietulehdusten uusiutumisen ehkäisyssä. Probioottisten tuotteiden sisältämät bakteerit, kuten asidofilus-, bifido- ja LGG-bakteerit, tukevat elimistön kykyä vastustaa tauteja sekä auttavat palauttamaan elimistön hyödyllistä bakteeriflooraa, johon erityisesti antibioottikuurit vaikuttavat haitallisesti. Jotkut ennakkoluulottomat kotikonsteilijat vannovat probioottisten hapanmaitotuotteiden tehoon jopa ulkoisesti käytettynä, esimerkiksi alapesun yhteydessä.

Asiantuntijana Yvonne Holm, Farmaseuttisen biologian osasto, Helsingin yliopisto.
Lähteitä: Käypähoito, Ruokatieto
Lisää marjoista ja yrteistä: Henrietta’s Herbal, Arktiset aromit

Teksti: Anu Holopainen

X