Hyvinvointi

Huonot hampaat? Nämä sairaudet voivat saada alkunsa suustasi

Teksti:
Anna.fi

Hammaslääkärissä kannattaa käydä, vaikka hampaat näyttäisivät pintapuolin terveiltä. Suussa voi muhia piileviä sairauksia, jotka oireilevat vasta, kun tilanne on jo paha.

Huonot hampaat? Nämä sairaudet voivat saada alkunsa suustasi

Suun tulehdus voi aiheuttaa sydänkohtauksen

Ikeniä ja leukaluuta tuhoava parodondiitti ja hammmasytimen tulehdus ovat yleisimpiä vakavia suun sairauksia. THL:n selvityksen mukaan jopa 64 prosenttia aikuisista sairastaa jonkinasteista parodondiittia. Suuri osa arvioi silti suunsa terveeksi. Tuhoutunutta ienkudosta ei voi palauttaa, mutta parodondiitin eteneminen voidaan pysäyttää.

Reiät, tulehtuneet ikenet ja haavat keräävä bakteereita. Ne voivat päästä verenkiertoon ja aiheuttaa vakavia sairauksia. Suutulehdus muodostaa kehoon ateroomaplakkia, joka ahtauttaa sepelvaltimoita. Se voi aiheuttaa sydän- ja aivoinfarktin tai valtimonkovettumataudin. Suutulehdusten epäillään olevan yhteydessä myös Alzheimerin taudin ja diabeteksen kehittymiseen.

Hampaista on huolehdittava hyvin, jos terveydentila muuttuu. Diabeetikkojen suun sokeripitoisuus vaihtelee. Tämä altistaa sieni-infektioille ja reikiintymiselle. Myös raskauden aiheuttamat hormonimuutokset ja oksentelu altistavat suun sairauksille.

Perusterveenkin ihmisen kannattaa käydä hammaslääkärissä vuosittain. Monia suun sairauksia on vaikea havaita alkuvaiheessa, jolloin ne voidaan vielä pysäyttää. Tupakoimattomuus, fluori, xylitoli, sokerin välttely ja hyvä hammashygienia ovat parhaat keinot ehkäistä suun sairauksia.

Lue myös: Nämä sairaudet hammaslääkäri voi nähdä suustasi

1. Ientulehdus voi tuhota ikenet

Tästä on kyse: Ientulehduksen aiheuttaa hammasväleihin kertyvä bakteerikasvusto eli plakki. Jopa 74 prosenttia aikuisista sairastaa jossakin vaiheessa ientulehduksen. Kotihoidossa tulehdus voi jäädä huomaamatta, koska se ei yleensä auta voimakasta kipua.

Oireet: Ientulehduksen yleisin oire on verenvuoto ikenistä. Ikenet saattavat muuttua tummanpunaisiksi ja hengitys voi haista. Ikenet ovat arat mutta harvoin todella kipeät.  Moni luulee, että hampaiden harjaamisen tai lankauksen jälkeinen vuoto johtuu kovakouraisuudesta. Lankausta ei kannata lopettaa, sillä muuten tulehdus ja vuoto pahentuvat.

Hoida näin: Hampaiden lankaus on paras keino ehkäistä ja hoitaa ientulehdusta. Väljät hammasvälit kannattaa puhdistaa hammasväliharjalla, sillä niihin jää helposti ruoantähteitä. Hammaskivi ja lohjenneet paikat voivat vaikeuttaa plakin poistamista ja ylläpitää ientulehdusta. Hammaskivi kannattaa poistattaa ja paikat korjauttaa hammaslääkärillä.

Riskit: Ientulehdus voi johtaa vakavaan kiinnityskudossairauteen eli parodondiittiin, joka tuhoaa ienkudosta ja leukaluuta. Hampaat alkavat heilua, niiden väli kasvaa ja hammaskaulat paljastuvat. Pitkälle edennyttä parodondiitti vaatii kirurgista hoitoa ja hammasimplantteja, sillä tuhoutunut kudos ja luu eivät kasva takaisin.

Lue myös: Ientulehdus – 10 kysymystä

2. Hammaskiveä voi tulla vaikka harjaisit hampaita

Tästä on kyse: Hammaskivi on bakteerimassaa, jonka syljen mineraalit kovettavat hampaaseen. Jos syljessä on paljon kalsiumia, hammaskiveä tulee herkästi, vaikka hampaat puhdistaisi hyvin.

Oireet: Hammaskivi on kellertävää tai valkoista. Se muodostaa hampaisiin kovan peitteen. Hammaskiveä syntyy etenkin alahampaiden taakse ienrajaan, missä on paljon sylkirauhasia. Hammaskiveä voi tulla myös hammasimplantteihin ja proteeseihin.

Hoida näin: Huolellinen harjaus ja lankaus vähentävät bakteereita ja ehkäisevät hammaskiveä. Hammastahnoihin lisätään hammaskiveä torjuvia aineita. Näitä ovat sinkkisitraatti, triklosaani sekä aromaattiset öljyt kuten eukalyptus. Älä raaputa kiveä irti, ettei hammas vaurioidu. Vain hammaslääkäri tai suuhygienisti voi poistaa kiven ultraäänellä tai instrumenteilla.

Riskit: Hammaskiveä kertyy etenkin ienrajaan. Hoitamattomana se voi aiheuttaa ientulehduksen. Ientulehduksen ja hammaskiven yhdistelmä aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Runsas hammaskivi altistaa suun kiinnityskudossairaus parodondiitille, joka tuhoaa ikeniä ja leukaluuta.

Keskustele: Paras keino hammaskiven ehkäisyyn?

3. Vihlonta voi olla pahan tulehduksen oire

Tästä on kyse: Hampaiden vihlonta johtuu yleensä hampaan reikiintymisestä tai ikenien vetäytymisestä. Hammaskaulassa ikenien alla ei ole suojaavaa kiillettä. Hammasta vihloo, jos ien ja kiille eivät suojaa sitä. Myös hampaiden halkeamat ja paikkojen auenneet saumat aiheuttavat vihlontaa.

Oireet: Etenkin kylmät ja kuumat ruoat ja juomat aiheuttavat äkillistä kipua. Kipu voi muuttua krooniseksi, jomottavaksi säryksi.

Näin hoidat: Ikenien vetäytymistä voi ehkäistä hellällä harjaamisella sähköhammasharjalla. Kova harja ja hankaaminen saavat ikenet vetäytymään. Reiät ja lohjenneet hampaat on hoidettava hammaslääkärillä. Vältä kiillettä vaurioittavia, happamia elintarvikkeita. Näitä ovat sokeroidut ja light-limsat, urheilujuomat, makuvedet, mehut, etikka ja alkoholi.

Riskit: Vihlonta on monien vakavien suun sairauksien oire. Vihlonta ja ienten vetäytyminen voivat olla ienkudosta ja leukaluuta tuhoavan parodondiitin oireita. Myös hoitamattomat reiät voivat aiheuttaa hammasytimeen vihlovan tulehduksen. Jos reikiintynyt hammas on vaurioitunut pahoin, se voidaan joutua poistamaan.

Keskustele: Miten hampaiden vihlontaa voisi hoitaa?

4. Reikiintyminen voi johtaa hampaan poistoon

Tästä on kyse: Hampaiden reikiintyminen eli karies johtuu bakteereista, jotka tuottavat sokereista happoa. Happo liuottaa hammaskiilteestä mineraaleja ja aiheuttaa reiän. Kariesta voi tulla hammaskiilteeseen, hammasluuhun tai hampaan juureen. Reikiintyäkseen hampaan on oltava altis kariekselle. Kariekselle altistava bakteeri tarttuu yleensä varhaislapsuudessa omilta vanhemmilta.

Oireet: Karies näkyy usein tummentumana hampaan purupinnalla. Alkava karies ei aina oirehdi. Hammasluuhun tai -juureen edennyt karies voi aiheuttaa hammasytimen tulehduksen. Sen oireita ovat kova jomottava kipu ja pahanhajuinen hengitys. Karieksen aiheuttama raju hammastulehdus voi nostaa kuumeen ja turvottaa suun kudoksia.

Näin hoidat: Alkavaa reikää ei tarvitse paikata. Sen voi pysäyttää harjauksella ja fluorilla. Lääkäri voi suojata hampaat fluorilakalla, ja hoitoa voi jatkaa reseptivapailla fluorituotteilla. Hammasluuhun edennyt karies pitää paikata. Hammasytimessä oleva reikä ja tulehdus vaativat juurihoitoa, jossa hammasjuuret desinfioidaan. Antibiootit eivät paranna hammasytimen tulehdusta, mutta tulehduskipulääke helpottaa kipua.

Riski: Hammasjuureen edennyt karies voi olla vaikea havaita. Pahimmillaan juurikaries huomataan vasta, kun se on aiheuttanut kivuliaan tulehduksen. Tulehdus voi tuhota hampaan ympärillä olevaa ientä. Pahasti vaurioitunut hammas voidaan joutua poistamaan.

Keskustele: Tarttuuko karies suudellessa?

5. Narskuttelu kuluttaa hampaita ja leukaa

Tästä on kyse: Narskuttelu eli bruksismi tarkoittaa hampaiden kirskuttelua yleensä öisin. Stressi, ahdistus sekä runsas alkoholin ja kofeiinin käyttö altistavat narskuttelulle. Myös uniapnea, kuiva suu ja mahahappojen nousu suuhun lisäävät narskuttelua.

Oireet: Narskuttelu aiheuttaa pääsärkyä ja niska- ja kasvolihasten jäykkyyttä. Hampaisiin voi tulla kulumia ja paikat voivat lohkeilla. Narskuttaja voi purra haavoja kieleensä.

Näin hoidat: Kasvo- ja niskajumppa ja rentoutusharjoitukset ja helpottavat lihasten kireyttä. Jos narskutus johtuu stressistä, pitäisi kuormitusta vähentää ja miettiä, miksi jokin ahdistaa. Purentakisko vähentää narskuttelua ja suojaa hampaita mutta ei poista taustalla olevia henkisiä syitä.

Riskit: Jatkuva narskutus kuluttaa hampaita ja aiheuttaa nivelrikkoa leukaniveleen. Kielen haavat keräävät helposti baktreereita, jotka altistavat sairauksille. Narskuttelu voi aiheuttaa tinnitusta ja kuulon heikentymistä. Pahimmillaan leuka voi lukkiutua, mennä sijoiltaan tai jopa murtua.

Keskustele: Narskutan ja hampaasta irtosi palanen

Lähteet:
Duodecim

Hammaslääkäriliitto

Potilaan lääkärilehti

Terveyskirjasto
Tohtori.fi

Webdento

Lue myös:

16 ratkaisua – Selätä hammaslääkäripelko
Puhdas, raikas suu – Varma olo

Teksti: Janica Brander
Kuva: Colourbox

X