Hyvinvointi

Jännitysniskan hoito

Teksti:
Anna.fi

Vaivani ovat jatkuneet pitkään. Hartiat, niska ja rintaranka ovat todella kipeät ja jumissa. Kaatuvaa huimausta tuntuu aina silloin, kun paikat ovat kipeänä. Lääkärissä olen käynyt, samoin fysioterapiassa, josta olikin apua. Sain hyödyllisiä kotijumppaohjeita. Nyt huimaus on palannut. Olen huomannut, että hartiat ja pääni ovat edessä. Onko ryhdissäni vikaa? Olen 24-vuotias nainen, ylipainoa on, mutta se on laskemaan päin.

Niskahieronta

Olen alkanut liikkua enemmän ja olen yrittänyt muuttaa ruokailutottumuksia. Voiko rintarangan kipu säteillä sydämeen asti? Vaivani hallitsevat elämääni liikaa.

-Iina S.

Lääkärin vastaus

Vaikuttaa aika tyypilliseltä jännitysniska-tapaukselta. Työasennon (yläraajat koholla) seurauksena niskan ja hartian lihakset jännittyvät pitkiksi ajoiksi, ja niiden verenkierto heikkenee, koska veri ei kierrä ohuissa suonissa silloin, kun lihas on jännittynyt. Tästä seuraa hapenpuute ja tästä paikallinen kipu. Tyypillistä on myös huimauksen tunne, joka johtuu siitä, että tasapainoa ylläpitävät hermot saavat väärää tietoa pään asennosta. Sydämen seudun kipukin on todennäköisesti selkärangasta johtuva.

Hoidossa tulisi pyrkiä välttämään yläraajojen kohoasentoa edellyttäviä työtehtäviä. Niskan ja hartian lihakset ovat usein pelkin sormin todettavissa koviksi, kiristyneiksi ja aroiksi.
Siksi niissä oleva jännitys tulisi poistaa, jolloin kipukin helpottaa. Tämä tapahtuu fysikaalisella hoidolla eli lämpöhoidolla ja rentouttavalla hieronnalla. Lihasten vahvistamisesta ei useinkaan ole apua, koska lihakset ovat näissä tapauksissa jo riittävän vahvoja. Olen joskus piloillani esittänyt, että lihaksia tulisi heikentää, jolloin ne eivät enää pystyisi kehittämään tällaista jatkuvaa lihassupistusta. Perusteluna tälle esitän, että jännitysniska on nuoren, hyväkuntoisen ja tunnollisen ihmisen vaiva, jota ei tavata esimerkiksi vanhoilla heikkolihaksisilla ihmisillä, koska he eivät pysty tällaista itselleen hankkimaan.

Hoito tiivistettynä: työasennon korjaaminen hyväksi sekä jännityksen poisto kireistä niskan ja hartian lihaksista. Lääkäri voi varmistaa diagnoosin ottamalla kaularangasta rtg-kuvan. Tyypillinen löydös on keppisuora, mutta muuten moitteeton kaularanka. Fysioterapeutti hoitaa lopun, kuten edellä on esitetty.

Erkki J Valtonen, Fysiatri

X