Koivunmahla – Uusi aloe vera?

Koivunmahlalla tiedetään olevan lukemattomia terveyshyötyjä. Eipä ihme, että kansat ympäri maailman ovat vuosisatojen ajan keränneet ja käyttäneet sitä muun muassa reuman, nivelreuman, munuaissairauksien ja vatsahaavan lievittämiseen. Mahla sopii myös painonhallintaan, piristysruiskeeksi työpäivään sekä muuten vain terveyden edistämiseen. Nyt mahlan terveyshyötyjä on löydetty lisää.

Kysyntä kasvussa

Koivunmahlaa ei suotta kutsuta elämänvoimaksi, sillä se saa koivun kasvamaan keväällä. Sama mahla tekee myös ihmisille hyvää, vaikkei sillä vielä toistaiseksi ole tutkitusti todistettuja eikä yleisesti hyväksyttyjä terveysvaikutuksia. Mahla sisältää veden lisäksi lukuisia terveellisiä ainesosia: fruktoosia, glukoosia, hedelmähappoa, aminohappoja, C-vitamiinia, kaliumia, kalsiumia, fosforia, magnesiumia, mangaania, sinkkiä, natriumia ja rautaa.

– Mahlan kysyntä on kasvussa, sillä kuluttajat haluavat enemmän luonnonmukaisesti tuotettuja elintarvikkeita. Tulevaisuudessa sen käyttö voi laajentua muun muassa ruoka- ja juomateollisuuteen. Koivunmahlasta tulee joidenkin vuosien päästä aloe veran kaltainen hittituote ympäri maailman, Nordic Koivun markkinointijohtaja Susanna Maaranen uskoo.

Keitä mahlasta terveyskahvit

Pullotettua, täysin luonnonmukaisesti tuotettua ja kuumentamatonta mahlaa voi juoda kuuriluontoisesti tai säännöllisesti päivittäin. Koivunmahla poistaa nesteitä ja piristää, joten se sopii painonhallintaan ja urheilusuoritusten aikana nautittavaksi urheilujuomaksi.

– Mahla on miedon makuista, joten sitä voi juoda sellaisenaan tai vaikka sekoittaa marjamehun joukkoon. Sitä voi nauttia esimerkiksi ruokajuomana, juoda tauolla kahvin sijasta tai keittää siitä suodatinkahvit. Siitä voi valmistaa myös vaikkapa siirappia, Maaranen vinkkaa.

Mahlaa löytyy myös jonkin verran kosmetiikkatuotteista sekä ravintolisistä. Koivunmahlalla on huomattu olevan positiivisia vaikutuksia myös koivuallergiaan. Lisäksi sen on huomattu tasapainottavan vatsaa esimerkiksi lääkekuurien yhteydessä.

– Koivuallergikot ovat testiryhmissämme juoneet mahlaa koko siitepölykauden ajan. Osa heistä pystyi jättämään väsyttävät allergialääkkeet kokonaan pois. Vastikään eräs psoriaatikko kertoi juoneensa koivunmahlaa rankan, maksaa koettelevan lääkekuurin aikana, ja mahlakuurin ansiosta hänen maksa-arvonsa puolittuivat, Maaranen kertoo.

Kerää itse pihakoivusta

Koivunmahlaa voi kerätä puusta itse. Monet sukupolvet ovatkin Suomessa ja ympäri maailmaa tehneet näin jo vuosisatojen ajan. Haasteena on vain sen äärettömän nopea pilaantuminen. Pilaantuneen mahlan tunnistaa sameudesta tai harmahtavasta väristä ja paksummasta muodosta.

– On sääli, miten paljon hyödyntämätöntä elämänvoimaa koivujen kasvaessa valuu maahan. Neuvomme mielellämme kuluttajia siinä, miten mahlaa voi kerätä itse kotipihan koivuista, Maaranen toteaa. 

Teksti: Kirsi Pitkäranta
Kuvat: Nordic Koivu Oy
 

Haaveena maallemuutto

Tohmajärveläinen pariskunta keksi pullottaa yhtä hyödyntämätöntä luonnonvaraamme: koivunmahlaa. Kaikki alkoi kahden kaupungissa asuvan ihmisen haaveesta muuttaa maalle ja hypätä pois oravanpyörästä.

– Mielimme maalle, joten etsimme sopivia paikkoja sekä elinkeinomahdollisuuksia. Sitten keksimme, että koivunmahlasta voisi olla jopa vientituotteeksi ulkomaille, kertoo Susanna Maaranen, joka perusti Nordic Koivu -yrityksen miehensä kanssa yli viisitoista vuotta sitten.

Ensin oli ratkaistava, miten mahla saataisiin automaattisesti puusta pulloon ilman lämpökäsittelyä tai lisäaineiden lisäämistä.

– Alkoi pitkäjänteinen tiedonhankinta ja kehitystyö. Niiden lopputuloksena kehitimme tekniikan, jolla saamme mahlan säilyttämään luonnonmukaisesti kaikki ominaisuutensa. Ensimmäinen koivunmahlapulloerä pilaantui, mutta lopulta homma saatiin rullaamaan.

– Haasteena mahlantuotannossa on se, että mahlan määrä vaihtelee joka kevät. Varmaa kuitenkin on, että mahlaa tulee joka vuosi. Keräysaikaa on vain muutama viikko ja sinä aikana on saatava koko vuoden sato talteen.

Tällä hetkellä yritys vie pullotettua koivunmahlaa 22 eri maahan, päämarkkikina-alueena on Keski-Eurooppa. Puolen miljoonan liikevaihdosta vain muutama prosentti tulee kotimaasta.

– Meidän haasteemme, mutta samalla myös vahvuutemme oli se, että kummallakaan ei ole tämän alan koulutusta. Sen vuoksi teimme aluksi paljon virheitä, mutta toisaalta olimme kaikessa hyvin ennakkoluulottomia ja kokeilunhaluisia, Maaranen pohtii.

Kommentit

Aloitin tänään mahlan juonnin. Valutimme pihakoivusta. Saa nähdä kuinka vaikuttaa. On raikasta ja maistuu tosi hyvältä aromikkaalta ”vedeltä”.

Tämä kevät on jo viides kevät kun otan mahlakuurin. Allergiat pysyy todella hyvin kurissa pitkälle kesään. Yleensä pakastan muutaman litran loppukesää varten, niin ei tarvi apteekin tuotteita popsia parhaimmillaan koko kesänä.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *