Terveys

Lantionpohjan fysioterapia voi parantaa seksielämääsi

Tekeekö yhdyntä kipeää, karkaileeko virtsa, tuntuvatko paikat löysiltä? Heitä turha häveliäisyys romukoppaan ja hakeudu lantionpohjan fysioterapiaan. Voit saada terveemmän elämän ja mahdollisuuden uudenlaiseen nautintoon.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Bulls Press

Tekeekö yhdyntä kipeää, karkaileeko virtsa, tuntuvatko paikat löysiltä? Heitä turha häveliäisyys romukoppaan ja hakeudu lantionpohjan fysioterapiaan. Voit saada terveemmän elämän ja mahdollisuuden uudenlaiseen nautintoon.

Ikä tekee naisruumissa tehtävänsä myös päivänpaisteelta suojatuissa paikoissa.

Ensimmäiset vaivat tulevat usein synnytyksen jälkeen: lantionpohja tuntuu löysältä tai suuret vatsalihakset ovat erkaantuneet toisistaan. Joko heti tai myöhemmin virtsa saattaa alkaa karkailla, gynekologiset laskeumat vaivata tai yhdyntä tehdä kipeää.

Pitkä selibaatti tai seksi avioeron jälkeen on monelle hankala paikka. Jotkut saattavat epäillä pitkän seksittömän kauden jälkeen, vieläkö paikat ovat kunnossa, tai osaavatko he enää harrastaa seksiä ollenkaan. Lisäksi monet yli viisikymppiset naiset haluavat löytää oman, jossain vaiheessa kadonneen seksuaalisuutensa uudelleen.

– Vastaanotolleni tulee myös naisia, joista tuntuu, että sukupuolielimistä on kadonnut herkkyys. Joillakin saattaa olla orgasmivaikeuksia tai seksuaalista haluttomuutta, seksuaalineuvoja, uroterapeutti ja lantionpohjan fysioterapeutti Anu Parantainen luettelee.

Parantaisella on ilosanoma kaikille naisille: suurimpaan osaan epävarmuuksista ja lantionpohjan vaivoista voi saada apua, ja kuntoutumiseen ja hoitoon voi itse suuressa määrin vaikuttaa.

Pitää vain olla rohkeutta hakeutua hoitoon ja sitoutua siihen. Tutkimusta ei myöskään kannata pelätä: se on hellävarainen ja kivuton.

– Usein ihmiset jännittävät ensimmäisellä kerralla. Monet ovat saattaneet pohtia vuosikausia, voivatko hakea apua tällaisissa asioissa. Ikävät ja häpeällisiksi koetut asiat on turhan usein tapana sysätä syrjään, Parantainen kertoo.

– Olen ollut fysioterapeutti 30 vuotta ja lantionpohjan fysioterapeutti yli 20. Yhteistyössä asiakkaan kanssa saamme aikaan hyviä tuloksia. Tarvittaessa lähetän asiakkaan eteenpäin esimerkiksi ravitsemusterapeutille.

Lue lisää: Tekeekö seksi kipeää vaihdevuosissa?

Mitä lantionpohjan fysioterapiassa tapahtuu?

Mitä ensimmäinen lantionpohjan fysioterapiakäynti sitten pitää sisällään?

Tutkimus tapahtuu pöydällä, jossa asiakas makaa polvet koukussa. Jalkoja ei siis levitetä kuten gynekologilla, eikä spekulaa käytetä.

Ensimmäiseksi tarkistetaan sormitutkimuksella ulkosynnyttimien ja emättimen alueen limakalvojen kunto.

Sitten tutkitaan lantionpohjan lihasrakenteet, ja lopuksi mitataan lantionpohjan lihasten toimivuus ultraäänen ja EMG:n eli lihassähkökäyrän avulla.

Asiakasta pyydetään tutkimuksen aikana supistamaan ja rentouttamaan erilaisia lantionpohjan lihaksia. Ultraäänitutkimuksessa potilas näkee itsekin ruudulta, millainen vaikutus liikkeillä on. Esimerkiksi liike, jossa istuinluita viedään häpyluuta kohti, saa paisuvaislihaksen (sellainen on siis naisillakin!) jännittymään.

Toisessa liikkeessä kerätään emättimen reunat hitaasti yhteen, imaistaan emätin ja sitten virtsaputki sisään, ja rentoutetaan samantien. Tämä ”sisäinen suudelma” tai ”neitsytliike” pienentää emättimen aukkoa.

EMG-mittauksessa emättimen sujautetaan pieni, valkoinen anturi ja polviin kiinnitetään refenssielektrodit. Elektrostimulaatiossa mitataan sähkön avulla lantionpohjan tuntoa. Kone antaa lihasten toiminnalle arvoja mikrovoltteina.

Tutkimuksen perusteella tehdään hoitosuunnitelma ja asiakas saa kotiläksykseen häntä parhaiten auttavan lantionpohjan lihasten jumppaohjelman.

Lue lisää: Jumppaa lantionpohja tiukaksi

Veltostuttaako seksin puute?

On tärkeää pitää lantionpohjan kunnosta huolta silloinkin, kun ongelmia ei vielä ole.

– Se on naisen kehon ehdottomasti tärkein paikka, Anu Parantainen sanoo.

– Sen avulla tai kautta me istumme, synnytämme, rakastelemme. Siihen liittyy myös hygienia, koska virtsaaminen tapahtuu sen kautta. Lantionpohja on kehomme pohja ja tuki, yksi isoimmista kehon tukijärjestelmistä. Toimimattomana se on kuin tynnyri, josta puuttuu pohja.

Lantionpohjan hyvinvoinnilla on yhteys myös naisen henkiseen hyvinvointiin.

– Olen tavannut naisia, joita on kohdeltu huonosti tällä alueella. Kokemuksilla on suuria vaikutuksia heidän itsetuntoonsa ja itsensä arvostamiseen. Välillä päädymme yllättävän syviin vesiin, varsinkin jos kyseessä on herkempi ihminen.

– Puhumme asiakkaan kanssa joskus myös hänen omasta asenteestaan itseään kohtaan. Negatiiviset ajatukset kannattaa kääntää niin päin, että minä pidän itsestäni ja hoidan itseni kuntoon.

Entä jos seksikumppania ei ole? Veltostuvatko paikat?

– Jos seksi on ainoa asia, joka on pitänyt lantionpohjaa kunnossa, sen puute varmasti veltostuttaa. Kiihottumisen ja rakastelun aikana paisuvaiskudoksen verenkierto lisääntyy, refleksit lantionpohjassa aktivoituvat ja lihakset saavat työtä. Kyllähän kaiken sen poisjäämisellä on vaikutusta.

Hieromasauvoja ja muita seksin apuvälineitä kannattaa siis kokeilla rohkeasti. Niitä varten ei tarvitse mennä hämäriin seksikauppoihin, tarvikkeita myydään jo monissa apteekeissakin.

Lue lisää: Otatko liikaa paineita seksistä?

Opi tuntemaan lantionpohjasi

Osa viisikymppisistä naisista on oppinut olemaan sinut seksuaalisuutensa kanssa. He ovat unohtaneet joskus oppimansa häpeän, pitävät itseään ainutkertaisina ja nauttivat siitä, mitä on nyt olemassa. He ovat lisäksi hyväkuntoisia ja pystyvät yhä toteuttamaan itseään.

Toisia vaivaavat kuitenkin yhä monet pelot ja estot – riippumatta siitä, elävätkö he yksin tai parisuhteessa.

– Jos seksuaalisuus merkitsee pelkkää yhdyntää, se jää hyvin ohueksi. Sen pitäisi olla aikuisten leikkiä ja yhdessäolemista, siihen pitäisi saada hetkessä elämisen ja luovuuden elementit mukaan.

Vaikka nautintoa kokisi useimmiten yhdessä jonkun toisen kanssa, vastuu omasta nautinnosta on myös naisella itsellään. Tämä pätee etenkin silloin, kun suhde on uusi, Parantainen muistuttaa.

Silloin auttaa itsetuntemus ja tieto oman lantionpohjansa toiminnasta. Jokainen tietää omat kohtansa paremmin ennen kuin kumppani ne oppii.

– Nykyään moni pitää kunnostaan hyvää huolta, ja siihen on hyvä liittää myös lantionpohjasta huolehtiminen. Naiseuden ydintä kannattaa vaalia. Kun hoidat puutarhaasi hyvin, opit myös nauttimaan itsestäsi uudella tavalla, Parantainen tiivistää.

Lue lisää: Lantionpohjaa kannattaa jumpata synnytyksen jälkeen. Katso video.

X