Hyvinvointi

Luonnollista apua heinänuhaan – Porkkana, nokkonen, sipuli ja perilla

Teksti:
Anna.fi

Silmiä kirveltää ja nenä vuotaa. On mahdotonta nauttia keväästä ja kesästä, jos kukkimiskausi aiheuttaa allergisia oireita.

tytto niistaa nenaa

Siitepölyallergian oireita ovat aivastelu, silmien turvotus ja vuotaminen, juokseva nuha sekä silmien, nenän ja kurkun turvotus ja kutina, joka voi äityä tuskallisen voimakkaaksi. Siitepölyallergiaan löytyy laaja valikoima reseptivapaita lääkkeitä ja vaikeampiin oireisiin saa lisäapua lääkäristä, mutta jotkin allergialääkkeet aiheuttavat sivuoireena väsymystä. Jos oireet ovat lieviä eikä lääkkeiden syönti läpi kesän houkuttele, voi taistella tulella tulta vastaan ja kokeilla luonnon antimia avuksi.

1. Porkkana

Karotenoidit, ja erityisesti beetakaroteeni tunnetaan yleisimmin A-vitamiinin esiasteena, mutta ne vaikuttavat myös immuunijärjestelmän toimintaan allergisia reaktioita hillitsevästi. Tutkimuksista on kuitenkin ilmennyt, että mega-annoksina beetakaroteenilla voi olla jopa terveydelle haitallisia sivuvaikutuksia. Ravinnosta saatava beetakaroteeni on sen sijaan turvallista, joten porkkanoiden lisäämisen ruokavalioon voi aloittaa jo hyvissä ajoin ennen siitepölykautta. Porkkanaa voi syödä tuoreena, höyrytettynä, keitoissa, padoissa, leipoa sämpylöihin tai vaikka ­makeaan kakkuun. Porkkanan ohella esimerkiksi paprikoissa, kurpitsassa, mangossa ja papaijassa on runsaasti beeta­karoteenia. Lisähyötynä ­beetakaroteeni antaa kesäiselle päivetykselle kauniin värisävyn!

2. Nokkonen

Nokkosella on turhan ikävä maine pihojen ja pensaikkojen polttavana riesana, sillä se on monikäyttöinen rohdoskasvi ja myös maukasta ravintoa. Nokkonen sisältää runsaasti hivenaineita kuten kaliumia, piitä ja C-vitamiinia sekä flavonoideja ja karotenoideja. Nokkosen ainesosat voivat hillitä allergian aiheuttamaa ärsytystä ja rauhoittaa tulehdusta, ja lisävaikutusta tuo nokkosen tehokas kyky poistaa ylimääräistä nestettä elimistöstä, sillä voimakas tulehdus aiheuttaa usein myös turvotuksia. Nuoria nokkosia voi poimia puhtailta paikoilta ‒ muista kuitenkin suojakäsineet! ‒ ja kuivattaa, pakastaa tai syödä ryöpättynä tuoreeltaan. Kuivatusta nokkosesta voi hauduttaa teetä, ja se sopii myös mausteyrtin tapaan käytettäväksi pata- ja keittoruokiin.

3. Sipuli

Sipuli sisältää runsaasti kversetiiniä, joka on eräänlainen luonnon antihistamiini ja rauhoittaa allergisia oireita. Sipuli sisältää myös muita tulehdusta hillitseviä aineita, ja sen kirpeät yhdisteet auttavat avaamaan tukkoisia hengitysteitä ‒ tämän voi huomata jo sipulia pilkkoessa. Monikäyttöistä sipulia voi syödä keittojen ja pataruo­kien joukossa, paistettuna, haudutettuna tai raakana. Erilaisia ruokasipuleita löytyy moneen makuun, keltaisesta punaiseen ja miedosta ärhäkkään. Herkkävatsaiselle raaka sipuli voi kuitenkin aiheuttaa vatsavaivoja, silloin se kannattaa hauduttaa lempeän kypsäksi.

4. Perilla

Perilla eli veripeippi on Aasiasta lähtöisin oleva kasvi, jota on kotiseuduillaan käytetty mauste-, rohto- ja ruokakasvina. Perilla sisältää monenlaisia tehoaineita, esimerkiksi flavonoideja, haihtuvia öljyjä sekä kasvin mukaan nimettyä perillaldehydiä. Perillan sisältämät yhdisteet vaikuttavat immuunijärjestelmän toimintaan ja tulehdusreaktioihin, ja perillan on havaittu hillitsevän allergisia reaktioita. Perillan voimakas maku voi vaatia hiukan totuttelua, mutta kasvia voi käyttää esimerkiksi tuoreeltaan salaatin sekaan tai lehtikasvisten tapaan vokkiin, pataan ja keittoon. Japanilaiset käyttävät perillan lehtiä myös sushissa.

Rohdosasiantuntijana Yvonne Holm, Farmaseuttisen biologian osasto, Helsingin yliopisto.

Lue lisää:
Allergia.fi

Siitepölytilanteen näet netistä Turun yliopiston siitepölytiedotteesta.

Teksti: Anu Holopainen

X