Hyvinvointi

Luonnollista apua pahanhajuiseen hengitykseen

Teksti:
Anna.fi

Tunkkainen hengitys on kiusallinen mutta useimmiten vaaraton vaiva. Kokeile luonnon antimia suun raikastamiseen.

mies ja nainen

1. Korianteri

Korianteri on vanhimpia tunnettuja maustekasveja. Se on alun perin ­Välimereltä lähtöisin, mutta hurmaa nykyisin herkku­suita ympäri maailman. Korianterista käytetään niin kasvin hedelmiä, lehtiä kuin juuriakin. Monien muiden yrttien tapaan korianteri sisältää antimikrobisia yhdisteitä, jotka puhdistavat suuta haitallisista bakteereista, ja ­lisäksi korianterin oma voimakas tuoksu peittää epämiellyttäviä hajuja. Korianteri myös edistää ruuansulatusta, joka voi lievittää ­närästyksestä johtuvia pahan hengen tuulahduksia. Vaikka korianteri on kotoisin lämpimältä alueelta, se pärjää pohjoisillakin leveysasteilla kesäpuutarhassa tai aurinkoisella ikkunalaudalla. ­Korianteri sopii hyvin liharuokiin, erityisesti lampaan seuraksi, mutta se kannattaa lisätä ruokiin viimeisenä, sillä pitkä kypsennys laimentaa korianterin makua.

2. Hapanmaitotuotteet

Jos hönkäisyn haiskahduksen ­taustalla on suun bakteereiden epätasapaino, hapanmaitotuotteet voivat tuoda avun. ­Maitohappobakteerit eli probiootit normalisoivat suun bakteeriflooraa ja lisäävät ”hyvien” bakteerien määrää, jolloin haisubakteereiden ja hiivojen elintila hupenee. Eräät probiootit saattavat ­hillitä myös ientulehdusta sekä plakin muodostumista ja suojata jopa hampaita reikiintymiseltä. Tutkituimpia ja funktionaalisissa elintarvikkeissa eniten käytettyjä maitohappobakteereita ovat muun muassa rhamnosus-, asidofilus- ja reuteri -pro­biootit, mutta todennäköisesti myös tavallisen piimän ja jogurtin maitohappobakteerit ovat hyväksi. Sokeroituja tuotteita on hyvä välttää, ja tietysti kannattaa esimerkiksi suukottelua ajatellen ottaa huomioon, että juuri juotu piimälasillinen tuo oman säväyksensä hengitykseen.

3. Salvia

Aromikasta salviaa on käytetty maustamisen ohella rohdoksena jo tuhansien vuo­sien ajan. Salvian haihtuvat öljyt ja parkkiaineet hillitsevät tulehdusta, ja salvian pureskelu onkin vanha konsti ientulehduksen hoitoon. Salvia paitsi peittää omalla tuoksullaan, myös neutraloi epämiellyttäviä hajuja aiheuttavia bakteereja niin tehokkaasti, että sitä on käytetty myös deodorantin tapaan. Ruuanlaitossa salviaa käytetään niin tuoreeltaan kuin kuivattunakin, ja se sopii monien liha- ja kasvisruo­kien maustajaksi. Eräs salvian sisältämä aine, tujoni, on kuitenkin suurina määrinä myrkyllinen, joten liiallista käyttöä on syytä välttää.

4. Kaneli

Kaneli tuo suomalaisille ­mieleen piparit ja glögin, ­mutta useissa Aasian alueen keittiöissä ­kanelia käytetään arkisena mausteena moniin ruokiin. Kaneli sisältää haihtuvaa öljyä, joka tuhoaa pahaa hajua ai­heuttavia bakteereja ja korvaa ikävät hajut omalla tuoksullaan. Kanelia voi ripotella ­aamupuuroon, viiliin tai jogurttiin, ja sitä on myös monissa maustetuissa teesekoituksissa. Tavallisen kanelin eli niin sanotun kassiakanelin sisältämä kumariini on kuitenkin suurina määrinä maksalle haitallista, joten jos hengitys ei raikastu puolella teelusikallisella, älä lisää annostusta vaan kokeile jotakin muuta keinoa. Erikoiskaupoista löytyy myös ceyloninkanelia eli niin sanottua aitoa kanelia, jossa kumariinia on huomattavasti vähemmän.

Lisätietoja: Hammaslääkäriliitto

Rohdosasiantuntijana Yvonne Holm, ­Farmaseuttisen biologian osasto, Helsingin yliopisto.

Teksti: Anu Holopainen

X