Hyvinvointi

Luteet – Petikaveri, josta haluat eroon

Teksti:
Anna.fi

Luteet olivat jo lähes kadonneet Suomesta. Nyt ludehavaintoja tehdään ympäri maata hotelleista kesämökkeihin. Voiko niitä olla meilläkin?

Luteet

Ällöttävämpää tapaa herätä ei kai ole olemassakaan. Heräät viheliäiseen kutinaan. Kun räväytät lampun päälle, lakanoissa mönkii joku pieni, pitkänomainen, litteä ja pahanhajuinen.
Siinä silmänräpäyksessä mieleen muistuvat mummon lapsuudestaan kertomat kauhutarinat. Täällä on lutikoita!

Havainnon vahvistavat pienet, mustat täplät lakanassa. Yäk. Lutikan kakkaa.

Eksoottista herätystä ei tarvitse mennä kokemaan etelän maille. Mitä enemmän ihmiset liikkuvat, sitä enemmän matkustavat myös luteet matkalaukkujen turvaisassa hämärässä.

Kesäasunnoissa luteet majailevat usein siellä, missä on lepakoita tai linnunpesiä. Lude on alkujaan lepakon loinen, jolle kelpaa mainiosti myös ihmisten ja lemmikkieläinten veri.

Iho-oireet tulkitaan usein väärin

Omituisia iho-oireita on usein vaikeaa yhdistää juuri luteisiin. Purema voi nostaa iholle joko punoittavan läiskän, pienen patin, nokkosihottuman, rakkuloita tai laaja-alaisemman turvotuksen. Puremat sekoitetaan helposti ruusuun tai bakteeritulehdukseen.

Oikean syyllisen löytymistä viivästyttää usein myös luteiden uskomaton kyky päätyä mitä kummallisimpiin osoitteisiin. Niitä voi olla miljoonan euron merimaisemalukaalissa siinä missä ränsistyneen hostellin patjassakin. Ludehavainto ei läheskään aina ole merkki puutteellisesta hygieniasta.

Tarkkana ulkomaanmatkoilla

Valtaosa luteista tuodaan ulkomaanmatkoilta. Matkalla onkin paras pitää aina matkalaukku suljettuna kaapissa, ei lattialla eikä sängyn päällä. Kotiin palattua huvittaisi huilata hetki, mutta viisas laittaa töpinäksi. Mahdolliset vapaamatkustajat ovat tiensä päässä, kun peset kaikki reissuvaatteet 60 asteessa ja jätät vielä matkalaukut saunaan vähintään kahdeksi tunniksi.

Käytettynä ostetut huonekalut ja tekstiilit kannattaa aina tarkistaa luteiden varalta.

Kesämökillä suositellaan pitämään välivuosia, jolloin mökkiä ei pidetä ympäri vuoden peruslämmöllä. Luteet etsiytyvät linnunpesistä ja lepakoiden majapaikoista talveksi lämpimään.

Luteiden häätäminen

Luteen purema ei ole vaarallinen, ja kutinaoireetkin talttuvat antihistamiinilla ja kortisonivoiteella. Varsinainen päänsärky alkaa vasta, kun on aika hankkiutua purevista alivuokralaisista eroon. Luteet ovat sitkeitä kuin umpihankihiihtäjät ja halveksuvat lähimarketin hyönteismyrkky-sprayn tuhovoimaa.

Kun lude asettuu taloksi, se piiloutuu taitavasti taulujen alle, tapetin rakoihin, lattialistojen väliin ja huonekalujen saumoihin.

Jos kotoasi löytyy kutsumattomia vieraita, ota käyttöön järeät aseet: kuumuus, pakkanen, ahkera siivoaminen ja ammattimainen hyönteistorjuja.

Lue lisää:

Tuholaiset – kodin kutsumattomat vieraat

Teksti: Nina Sarell
Kuva: Colourbox.com

Kotilääkäri 5/2015

X