Hyvinvointi

Miehen terveys – Huollettu mies ei hyydy

Teksti:
Anna.fi

Tosimieskin hyötyy säännöllisistä terveystarkastuksista. Hyvä mies, mitä jos varaisit itsellesi ajan määräaikaishuoltoon?

terveystarkastus

Lääkäriin? Vaikka sukat sujahtavat jalkaan omin voimin, suoli toimii, sydän sykkii ja seksi sujuu? Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto on monelle miehelle käsittämätön juttu: lääkäriin mennään, kun on vaivaa – jos sittenkään. Miten miehen saisi houkuteltua terveystarkastukseen?

– Järkipuhe kannattaa ja miksei houkuttelijan oman huolen ilmaiseminenkin: säännöllisessä tarkastuksessa paneudutaan miehen yksilöllisiin terveysriskeihin ja mietitään, miten niitä voidaan pienentää. Vaivoja on yleensä helpompi ehkäistä kuin hoitaa, ja mitä varhemmin vaiva löytyy, sitä vähemmällä hoidolla selvitään, työterveyshuollon erikoislääkäri Mika Huhtanen Pihlajalinnan lääkäriasemalta Tampereelta motivoi.

Terveystarkastus voi parhaimmillaan pelastaa miehen hengen, sillä ainakaan toistaiseksi ei esimerkiksi eturauhassyöpää seulota rutiinisti.

– On turha pelätä, että lääkäri saarnaisi elintavoista tai syyllistäisi liikakiloista. Terveydestä huolehtiminen lähtee siitä, että mies alkaa kuunnella kehoaan ja kunnioittaa sen viestejä elämäntavoillaan. Lääkäri auttaa tulkitsemaan näitä viestejä ja kertoo, miten niihin tulee kussakin iässä reagoida.

Kiire syö nelikymppistä

Työssä on kiirettä ja vapaa-aika kuluu monesti lasten harrastuksissa. Kun aika on kortilla ja oma hyvinvointi heitteillä, mies stressaantuu: verenpaine nousee, paino samoin ja uni kärsii. Mies saattaa hoitaa stressiään yömyssyllä: lasillinen rentouttaa ja helpottaa nukahtamista.

Katsasta kunto. Kohonnut verenpaine vaarantaa sydämen ja verisuonten terveyden. Se on pitkään oireeton ja selviää vain mittaamalla.  Jos suvussasi on perinnöllisiä sairauksia, selvitä oma sairausriskisi: esimerkiksi joka neljäs aivoverenkiertohäiriöön sairastunut on työikäinen. Tupakointi kasvattaa sen ja monen muun sairauden vaaraa, ja siksi siitä kannattaa pyrkiä eroon viimeistään nyt.

Tilaa tutkimus. Tärkeät arvot eli verenpaine ja veren rasva- ja sokeriarvot on hyvä mittauttaa. Kysy seuraavan mittauksen ajankohta lääkäriltä, sillä mittauksen tulos ja sukuriski vaikuttavat mittaustiheyteen. Jos suvussa on sydänsairauksia ja/tai itsellä niiden riskitekijöitä, otetaan sydänfilmi, EKG.

Tee itse. Säännöllinen liikunta korjaa mahdollista ylipainoa, sokeriaineenvaihduntaa, verenpainetta ja kolesteroli-arvoja. Onnistuisiko työmatkaliikunta tai lenkkeily lasten harrastusten aikana?

Ruokavalio on tehokkain tapa karkottaa ylimääräiset kilot. Tuttu lautasmalli tepsii. Jos verenpaine vaivaa, katsasta kauppareissulla pakkauksista vähäsuolainen-merkintä ja piilota suolapurkki kaapin perälle.

Pysähdy pohtimaan alkoholinkäyttöäsi. Se on yleensä harmitonta niin kauan kuin se liittyy iloisiin asioihin eikä ole päivittäistä – jokapäiväisenä se kasvattaa toleranssia ja siten alkoholin määrää. Kevyt liikunta pari tuntia ennen nukkumaanmenoa on tehokas ja turvallinen unilääke.

Vielä jaksaa viisikymppinen

Mies elää henkistä ylimenovaihetta: lapset ovat lentäneet pesästä, omien iäkkäiden vanhempien kunto saattaa huolestuttaa ja oma ikääntyminen pelottaa. Mies voi alkaa oireilla vastaavasti kuin nainen vaihdevuosissa: mielialat vaihtelevat, uni katkeilee ja väsymys vaivaa. Erektio ei välttämättä ole entisensä eikä vatsanympärysmittakaan.

Katsasta kunto. Syy mielialavaihteluun voi olla madaltuneissa testosteroniarvoissa ja jatkuvaan väsymykseen vaikka kakkostyypin diabeteksessa tai kilpirauhasen vajaatoiminnassa. Kuorsauksella kielivä uniapnea alkaa kiusata monesti tässä iässä.

Onnistuuko porrasnousu tai halonhakkuu vai tarvitsetko niiden lomassa toistuvasti lepotaukoja? Onko oma suorituskyky muuttunut nopeasti? Jos vastaat edellisiin kyllä, sydämesi tarvitsee tutkimuksia.
Selkeä vatsan toiminnan muutos on syy lisäselvityksiin. Paksusuolen syöpä on tässä iässä harvinainen, muttei kokonaan poissuljettu sairaus.

Joka toinen 50-vuotias mies kärsii jonkinasteisesta erektiohäiriöstä. Puhu siitä lääkärille, sillä suurin osa erektiohäiriöstä liittyy erilaisiin fyysisiin sairauksiin, tavallisimmin verisuonisairauteen. Diabetes, erilaiset keskushermostosairaudet ja jotkut lääkkeet vaikuttavat myös erektioon.

Tilaa tutkimus. Jos tärkeiden veriarvojen ja verenpaineen edellisestä mittauksesta on enemmän kuin viisi vuotta, ne kannattaa mittauttaa – vaikkei oireita olisi. Kilpirauhasen vajaatoiminta ja testosteronivaje selviävät tarvittaessa verikokeella. Mieshormonin normaali vaihteluväli on suuri ja siksi yhtä oikeaa viitearvoa ei ole. Sama pitoisuus saattaa aiheuttaa toiselle ongelmia, mutta toiselle siitä ei ole lainkaan haittaa. Ääreisverisuonten sykkeen tunnustelu voi paljastaa ääreisverisuonten ahtauden. EKG ja sydämen kuuntelu on tarpeen, jos sydämen kunto huolettaa. Uniapneadiagnoosi vaatii unirekisteröintiä, jota varten tullaan sairaalan unitutkimusyksikköön yöksi nukkumaan.

Tee itse. Itsestähuolehtimisen ohjeet ovat kaikenikäisille samat: terveellinen ravinto, riittävä uni, ihmissuhteiden ylläpito ja liikunta – kunhan aloitteleva liikkuja muistaa maltin ja nousujohteisen harjoittelun.
Ota mittanauha puntarin lisäksi mukaan painontarkkailuun. Vyötärölle kertyvä rasva on sisäelimiin kertyvää rasvaa, joka vaarantaa sydänterveyden. Painonpudotukseen motivoi tieto, että ensimmäiset kadotetut kilot lähtevät vatsaontelon rasvasta. Jo viiden–kymmenen prosentin painonpudotus saa aikaan tuloksia veren sokeri- ja rasva-arvoissa sekä verenpaineessa.

Kuusikymppisen mielessä eläkepäivät

Perinnölliset sairaudet alkavat paljastua. Viikonloppu saattaa tuntua liian lyhyeltä työstä palautumiseen. Muisti ei välttämättä ole entisensä eikä seksielämä. Vessakäynnit venyvät, kun pissa antaa odotuttaa tuloaan.

Katsasta kunto. Jos suvussa on sairauksia ja itsellä niihin viittaavia oireita, mars lääkäriin! Samoin, jos voimat vähenevät yllättäen tai rintakipu kiusaa: riski kuolla sepelvaltimotautiin kasvaa tässä iässä merkittävästi.

Yksi vessavisiitti yössä on normaalia, mutta useampi ei, eikä pissan tulon odottelu pytyn reunalla minuuttikaupalla. Jos erektiohäiriö heikentää elämänlaatuasi, avoin keskustelu lääkärin kanssa auttaa. Syy ja hoito selviävät yleensä jo ensimmäisellä vastaanottokerralla.

Mielialamuutokset ja väsymys saattavat kieliä masennuksesta, joka selviää keskusteluissa lääkärin kanssa. Muistisairaudet eivät ole vain vanhojen vaiva: jos asiat ja nimet katoavat muistista eivätkä palaudu sinne myöhemminkään, muistitutkimus voi olla paikallaan – samoin, jos uusien kodinkoneiden käyttöohjeet tuntuvat heprealta. Tämän ikäisen muistiongelmat voivat kertoa myös uupumuksesta.

Tilaa tutkimus. Verenrasva- ja sokeriarvojen sekä verenpaineen mittaus on tarpeen yleisten sydänvaivojen vuoksi. Jos pissavaivat kiusaavat, varaa aika eturauhasen kunnosta kertovaan PSA-tutkimukseen. Tässä verikokeessa kannattaa käydä aiemminkin, jos suvussa on eturauhassyöpää. Jos väsyttää ja mieli on maassa, kysy mieshormonitason mittausta.

Tee itse. Fyysistä kuntoa voi parantaa missä iässä tahansa: hyvä kestävyyskunto auttaa jaksamaan työssä ja vaikuttaa mieskuntoon ja mielialaan. Tässä iässä pieni ylipaino ei ole yhtä suuri haitta terveydelle kuin liikkumattomuus.

Varaudu tuleviin eläkepäiviin ja huolehdi, että sinulla on ystäviä muuallakin kuin työpaikalla. Uupumista ehkäiset, kun teet vapaalla erilaisia asioita kuin työssä. Aivojen käyttö suojaa muistiongelmilta – samoin yleensä terveelliset elämäntavat.

Voit selvittää diabetesriskisi osoitteessa www.diabetes.fi/diabetestietoa/diabeteksen_ehkaisy/riskitesti/
ja sydän- ja verisuonitautiriskisi osoitteessa www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/terveyden_riskitestit/finriski-laskuri

Asiantuntijana työterveyshuollon erikoislääkäri Mika Huhtanen, Pihlajalinnan lääkäriasema, Tampere.

Teksti: Virve Järvinen

X