Terveys

Näillä nikseillä pysyt terveenä – 10 vinkkiä flunssan ehkäisyyn ja hoitoon

Mitkä ovat parhaat tavat torjua flunssa? Listasimme arkiset niksit, joiden avulla vältät flunssakierteen.

Teksti:
Janica Brander

Mitkä ovat parhaat tavat torjua flunssa? Listasimme arkiset niksit, joiden avulla vältät flunssakierteen.

1. Älä syö samalla kädellä, jolla kättelet

Flunssavirukset leviävät talvella, koska vietämme paljon aikaa sisätiloissa toistemme lähellä. Virukset leviävät helposti etenkin pikkujouluissa ja cocktail-juhlissa, joissa ihmiset kättelevät toisiaan ja syövät sormiruokia.

Voit vältellä pöpöjä syömällä sormiruoan vasemmalla kädelläsi, joka on puhtaampi. Pese kädet usein ja huolellisesti, kun olet tilaisuudessa, jossa kättelet ihmisiä. Jos olet itse kipeä, kieltäydy kohteliaasti kättelystä ja selitä, ettet halua tartuttaa flunssaasi.

Lue myös: Flunssa ei ole syy käyttäytyä huonosti – Näin huomioit muut, kun olet kipeä

2. Välttele yskijöitä äläkä mene köhässä töihin

Virukset voivat lentää yskän ja aivastuksen mukana jopa 23,5 metrin päähän. Paras keino flunssan torjumiseen onkin köhijöiden ja suurten väkijoukkojen välttely. Tämä onnistuu käytännössä harvoin, mutta selvästi sairaiden ihmisten lähelle ei kannata hakeutua. Ei ole epäkohteliasta vaihtaa paikkaa bussissa, jos vieruskaverisi niiskuttaa ja yskii kovasti.

Mieti pisaratartunnan riskiä myös ollessasi itse sairas. Jos joudut työskentelemään muiden lähellä, on parempi olla pois töistä silloin, kun nuha ja yskä ovat pahimmillaan.

Lue myös: 5 vinkkiä, joilla lyhennät flunssaa

3. Älä edes koske muiden nenäliinoihin

Flunssavirukset viihtyvät etenkin nenän limassa. Älä koske toisten käytettyihin nenäliinoihin tai jätä omiasi pöydille pöpöjä levittämään, vaan heitä nenäliina roskiin heti, kun olet niistänyt.

Flunssapotilaan suuteleminen ei välttämättä tartuta tautia, sillä sylki ei ole viruksille yhtä otollinen elinympäristö kuin lima. Jos et pysty hillitsemään itseäsi ja suutelet flunssaista henkilöä, yritä välttää koskettamasta hänen nuhanenäänsä.

Lue myös: Totta vai tarua flunssasta

4. Pese vuodevaatteet ja lasten lelut, ettei virus leviä

Sitkeimmät influenssavirukset voivat elää tekstiileissä ja ovenkahvoissa parikin päivää. Puhtaudesta kannattaa huolehtia erityisen hyvin talvella, sillä virukset viihtyvät kuivassa ja kylmässä ympäristössä.

Flunssan leviämistä perheessä voi torjua pesemällä ne tekstiilit ja esineet, joihin voi tarttua yskänpisaroita ja limaa. Vuodevaatteet, kaulahuivit ja lasten pehmolelut kannattaa pestä mahdollisimman korkeassa lämpötilassa, mieluiten 60 asteessa. Vuodevaatteet on hyvä vaihtaa flunssakautena kerran viikossa.

Lue myös: Hyvä vastustuskyky – 10 vinkkiä virustorjuntaan

5. Tehosta käsihygieniaa desinfioivilla käsipyyhkeillä

Flunssavirukset leviävät kaikille pinnoille, joita koskettelemme: ovenkahvoihin, kuntosalilaitteisiin, tietotokoneiden näppäimistöihin ja puhelimiin. Käsienpesu on paras keino pöpöjen torjumiseen, mutta talvella käsihygieniaa kannattaa tehostaa desinfioivilla käsipyyhkeillä.

Jos lainaat työkaverisi tietokonetta, pyyhkäise näppäimistö liinalla ja pese kätesi hyvin jälkeenpäin. Myös kuntosalilaitteet ja painot kannattaa puhdistaa desinfioivalla liinalla ennen käyttöä ja treenin jälkeen.

Keskustele: Miten saan työkaverini pesemään kädet wc-käynnin jälkeen?

6. Nopeuta flunssasta toipumista sinkkitableteilla

Imeskeltävät sinkkitabletit voivat nopeuttaa parantumista, jos flunssa on jo päässyt iskemään. Helsingin ja Sydneyn yliopistojen tutkimuksen mukaan imeskeltävät sinkkiasetaattitabletit lyhentävät flunssan kestoa kolmanneksella. Sinkki lievittää myös lihaskipuja, yskää ja nenän tukkoisuutta.

Suomessa myytävät imeskelytabletit ovat sinkkiglukonaattia, joten ne eivät tehoa flunssaan välttämättä yhtä hyvin kuin tutkimuksessa käytetty sinkki. Tutkijat kehottavat kuitenkin kokeilemaan tätäkin sinkkilisää. Tärkeintä on se, että sinkkitabletit ovat imeskeltäviä, eivät nieltäviä. Turvallinen sinkkiannos flunssan hoitoon on 80 milligrammaa päivässä, ja kuuria voi jatkaa viikon ajan.

Lue myös: Selätä syysflunssa – Katso tuotteet flunssan ehkäisyyn ja hoitoon

7. Älä lämmitä vilunväreitä alkoholilla

Kuuma toti tai lämmittävä konjakkipaukku voi houkuttaa, kun olet vilustunut. Drinkki lämmittää kehoa hetkellisesti ja nostaa punan poskille, sillä alkoholi laajentaa pintaverisuonia. Sisäelimien verenkierto voi kuitenkin heikentyä, mikä pahentaa vilunväreitä.

Runsas alkoholinkäyttö heikentää immuniteettia ja altistaa flunssalle. Yömyssyt voivat häiritä myös unta, ja univaje alentaa vastustuskykyä. Alkoholinkäyttö kannattaa siis pitää flunssakautena maltillisena. Naisilla kohtuukäytön raja on 16 alkoholiannosta viikossa ja 5 annosta päivässä. Yksi annos vastaa pientä olutpulloa tai 12 sentin viinilasillista.

Lue myös: Tipaton tammikuu, entäs sitten?

8. Rakastele, sillä seksi parantaa vastustuskykyä

Seksi sekä lämmittää että parantaa vastustuskykyä. Wilkes-Barren yliopiston tutkimuksen mukaan viikoittain seksiä harrastavien elimistössä on jopa 30 prosenttia enemmän flunssaa torjuvaa vasta-ainetta kuin niillä, jotka rakastelevat harvemmin. Immunoglobuliini A torjuu hengitysteiden mikrobeja, ja 12 rakastelukertaa viikossa kasvattaa vasta-aineen määrää.

Tutkimuksen mukaan seksielämän tyydyttävyys ja parisuhteen pituus eivät vaikuta elimistön vasta-ainepitoisuuteen. Flunssan torjumisen kannalta tärkeintä on harrastaa seksiä viikoittain.

Lue myös: Rakastele itsesi terveeksi

9. Kevennä liikuntaa, ettet altistu viruksille

Liikuntaa kannattaa keventää flunssakaudella. Yli 90 minuutin rankka urheilusuoritus altistaa ihmisen sairastumiselle jopa 72 tunniksi. Kova treeni saa elimistön erittämään adrenaliinia ja kortisolia, jotka ovat stressihormoneja. Ne voivat heikentää vastustuskykyä ja nostaa verenpainetta ja kolesterolia.

Suosi flunssakaudella kevyesti kuormittavaa liikuntaa, kuten kävelyä, hölkkää ja uintia. Jos treenaat maratonille tai käyt monta kertaa viikossa rankassa jumpassa, pidä erityisen hyvää huolta ravitsemuksesta ja levosta.

Lue myös: Miten aloittaa liikunta flunssan jälkeen – 10 vinkkiä

10. Nuku tarpeeksi, sillä univaje altistaa sairauksille

Univaje heikentää vastustuskykyä huomattavasti. Alle 7 tuntia yössä nukkuva ihminen sairastuu flunssaan jopa kolme kertaa todennäköisemmin kuin 8 tuntia nukkuva. Myös heikko unenlaatu ja yöheräily heikentävät vastustuskykyä.

Rauhoita iltasi jo pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Älä juo kofeiinipitoisia juomia, ja sammuta virkistävät valonlähteet, kuten kirkkaat tietokoneenruudut, puhelimet ja lamput.

Lue myös: Flunssakierre, masennus ja perheriidat – Lue univajeen yllättävät oireet

Lähteet: Daily Mail, Health, Kohtuullisesti, Potilaan lääkärilehti, ResearchGate, Sports Medicine, Terveyskirjasto

X