Hyvinvointi

Näin hankit aurinkolasit

Teksti:
Anna.fi

Kesäiset vapaa-ajan harrasteet ja arkipuuhat vievät meidät ulos aurinkoon tuntikausiksi. Hyvät aurinkolasit suojaavat silmiä haitalliselta säteilyltä. Mutta mitä asioita kannattaa huomioida aurinkolaseja valitessa?

aurinkolasit

Näkymätöntä UV-säteilyä tulee silmiin sekä suoraan auringosta että heijastuksina hiekan tai veden pinnasta. Harmillista on, että silmät eivät aisti UV-säteilyä ennen kuin ne ovat jo altistuneet liialliselle säteilylle.

Yleisimpiä liiallisen altistumisen oireita ovat silmien arkuus, vetistely ja hiekan tunne, mutta pahimmillaan liiallinen UV säteily voi johtaa lumi-sokeuteen eli kivuliaaseen sarveiskalvon tulehdukseen.

Aurinkolasit suojaavat silmiä UV-säteilyltä ja erilaisilta pinnoilta heijastuvalta valolta, siksi kannattaa valita laadukkaat aurinkolasit, joissa on maksimaalinen UV-suoja. Aurinkolasien linssimateriaaleina käytetään muovia, lasia ja polykarbonaattia. Muovilinssit ovat kevyitä ja kestäviä, mutta naarmuuntuvat helpommin kuin lasilinssit.

Kovapinnoite antaa muovilinsseille tehokkaan suojan naarmuuntumista vastaan. Laadukkaat aurinkolasit valmistetaan yleensä massavärjätystä, karkaistusta lasista ja niissä on tehokas UV-suoja.

UV-suodatuksen teho riippuu linssin tuotantomenetelmästä. Halvin tapa on tehdä lasilinssiin pintavärjäys, mutta silloin UV-suoja jää huonoksi.

Suosi laatua

Aikuiset muistavat yleensä suojata omat silmänsä, mutta lasten silmät pääsevät helposti unohtumaan. Myös lapset tarvitsevat laadukkaat aurinkolasit. Pelkkä lippalakki ei riitä, kun leikitään veden läheisyydessä tai istutaan rattaissa.

Laadukkaiden aurinkolasien linssit tarjoavat optisesti virheettömän kuvan, jolloin kohde pysyy yhtä tarkkana niin lasien läpi kuin todellisuudessa. Huonolaatuiset linssit samentavat ja huonontavat kontrastien näkemistä.

Aurinkolasin linssien optinen laadukkuus on helppo testata optikkoliikkeissä niin sanotulla projektoritestillä.

Lasien tummuusaste osoittaa valon suodatuskyvyn. Tummien linssien (tummuusaste 70–90 prosenttia) takana pupillit suurentuvat, jolloin kyky arvioida etäisyyksiä saattaa vaikeutua.

Esimerkiksi autoilijoille sopiva linssien tummuusaste on noin 50 prosentin luokkaa, jolloin lasit ovat miellyttävät käyttää myös silloin, kun aurinko menee hetkeksi pilveen.

Joissakin merkkiaurinkolaseissa on heijastuksenestopinnoite linssien takapinnalla lisäämässä käyttömukavuutta.

Lisätietoa:
Säteilyturvakeskus
Optometria.fi

Teksti: Riikka Hollo

X