Terveys

Näin vähennät kemikaalikuormaasi – 10 helppoa vinkkiä

Kosmetiikan kemikaalit ja ruoan lisäaineet voivat aiheuttaa allergioita. Kaikkien kemikaalien riskejä ei tunneta vielä riittävän hyvin, ja osa ihmisistä herkistyy myös turvalliseksi luokitelluille aineille. Listasimme vinkit, joiden avulla vähennät helposti arkista kemikaalikuormaasi.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
123Rf

Kosmetiikan kemikaalit ja ruoan lisäaineet voivat aiheuttaa allergioita. Kaikkien kemikaalien riskejä ei tunneta vielä riittävän hyvin, ja osa ihmisistä herkistyy myös turvalliseksi luokitelluille aineille. Listasimme vinkit, joiden avulla vähennät helposti arkista kemikaalikuormaasi.

Näin vähennät kosmetiikan kemikaaleja:

1. Karsi turhat kauneudenhoitoaineet

Aloita kemikaalien vähentäminen meikkipussin siivoamisesta. Tarvitsetko hiuksille sekä hoitoaineen, naamion että latvasuojan? Kirkastaisiko monipuolinen ruokavalio ihoa enemmän kuin seerumit ja valokynät?

Kosmetiikkaa voi tehdä itse luonnonaineksista. Rypsi- ja oliiviöljyllä voi puhdistaa meikin. Öljyt toimivat myös kasvo- ja hiusnaamioina, sheivausaineina ja kovettumien pehmentäjinä. Kasvokuorinta syntyy hunajasta ja kaurahiutaleista, vartalokuorinta sokerista ja öljystä.

Lue myös: Testissä MeineBase-mineraalisuola – onnistuuko kauneudenhoito kokonaan ilman kosteusvoidetta?

2. Syynää kynsilakkasi tuoteseloste

Kasvojen ja kaulan outo ihottuma voi johtua kynsilakasta. Lakoissa käytetään samaa formaldehydia kuin liimoissa ja huonekalujen pinnoitteissa. Formaldehydiä sisältävä kynsilakka voi aiheuttaa ihottumaa kasvoihin, koska koskettelemme tätä aluetta käsin. Markkinoilla on onneksi paljon lakkoja, joissa ei ole formaldehydiä, ja tämä mainitaan yleensä tuoteselosteessa.

Lue myös: Upeat kynnet kotikonstein – geelikynsilakat vertailussa

3. Älä ota rakennekynsiä tai ripsenpidennyksiä

Rakennekynsien ja ripsenpidennysten massassa ja liimassa käytetään akrylaatteja. Ne ovat muoveja, jotka voivat aiheuttaa ihottumaa ja ärsyttää hengitysteitä. Harkitse rakennekynsiä ja ripsenpidennyksiä tarkoin, jos olet astamaatikko tai sinulla on herkkä iho. Myös kynsien ja ripsien tekeminen voi aiheuttaa allergiaoireita.

Lue myös: Kynnet kuntoon sisäisin ja ulkoisin keinoin

4. Korvaa valkaistu pumpuli luomuvanulla

Pumpulin ja vanulappujen jalostuksessa ja valkaisussa käytetään useita kemikaaleja, kuten klooria. Valkaistut vanutuotteet voi korvata vähemmän käsitellyllä, ekologisesti viljellyllä luomupumpulilla. Ekokaupoista löytyy myös luomupuuvillasta tehtyjä tamponeja ja terveyssiteitä.

Lue myös: Koko meikki kahdella tuotteella – ja muut vinkit lomalle

Näin vähennät kodin kemikaaleja:

5. Raivaa koti turhasta tavarasta

Huonekaluissa, tekstiileissä ja toimistotarvikkeissa on haihtuvia orgaanisia yhdisteitä eli VOC-yhdisteitä. Suuret VOC-pitoisuudet voivat ärsyttää hengitysteitä ja aiheuttaa hajuhaittoja. Tekstiileissä ja elektroniikassa käytetään entistä enemmän pienistä nanohiukkasista tehtyjä materiaaleja. Nanohiukkasten kaikkia terveysriskejä ei vielä tunneta, ja suuret hiukkasmäärät voivat aiheuttaa allergiaoireita.

Kodin kemikaalikuormaa voi vähentää luopumalla turhasta tavarasta. Älä vuoraa asuntoa koriste-esineillä. Valitse luonnonmateriaaleista valmistettuja, vähän käsiteltyjä huonekaluja ja tekstiilejä. Kerskakulutuksen vähentäminen on tehokkain tapa vähentää myös kemikaalien käyttöä.

Lue myös: Allergisen kodissa kaikille tavaroille on oma paikkansa

6. Korvaa pesuaineet etikalla, soodalla ja sitruunalla

Vältä ammoniakkia ja klooria sisältäviä valkaisu- ja tehopuhdistusaineita, jotka voivat ärsyttää ihoa, silmiä ja hengitysteitä. Kokeile luonnollisia, yllättävän tehokkaita pesuaineita.

Ruokasooda tepsii jopa kaakeleiden saostumiin. Soodan ja sitruunamehun yhdistelmä kiillottaa tiskit ja irrottaa niistä rasvan. Sitruunamehu raikastaa tunkkaisen mikron, leikkuulaudat ja kylpyhuoneen. Etikka puolestaan on paras lasin, peilien ja ikkunoiden kiillotusaine.

Lue myös: Testissä Ecover-luomupesuaineet

7. Valitse täyspuu, älä lastulevyä

Lastulevyn ja muiden puupuristelevyjen liimassa on formaldehydiä. Se on kaasu, joka voi ärsyttää silmiä ja hengitysteitä jo pieninä annoksina. Varsinkin vanhan lastulevyn formaldehydipitoisuudet voivat olla korkeita.

Valitse vähän käsiteltyjä, täyspuisia huonekaluja ja rakennusmateriaaleja. Ne ovat kalliimpia kuin lastulevy, mutta kestävät paremmin ja allergisoivat vähemmän.

Lue myös: Atoopikon ihottumakierre voi olla kolikkoihottumaa

Näin vähennät ruoan kemikaaleja:

8. Kokkaa sesonkiruokaa

Mitä kauempaa ruoka on tuotu, sitä enemmän siinä on säilöntäaineita. Valitse sesongin mukaista, kotimaista ruokaa. Säilö kesän maut talteen pakastamalla, kuivaamalla, mehustamalla ja hilloamalla. Suosi lähellä tuotettuja raaka-aineita, joiden tuotanto- ja säilöntämenetelmät voit selvittää suoraan tuottajalta.

Lue myös: Ruokapiirissä herkutellaan luomulla

9. Älä säilö kuumaa ruokaa muovirasiaan

Muovipakkauksissa käytetään bisfenoli a -nimistä yhdistettä, joka saattaa häiritä hormonitoimintaa. Muoviastiasta voi liueta bisfenoli a:ta, jos siihen kaadetaan kuumaa ruokaa tai juomaa.

Jäähdytä ruoka hyvin ennen kuin pakkaat sen muovirasiaan. Myös happamat limonadit ja urheilujuomat saattavat liuottaa yhdistettä muovista. Suosi muovisten retki- ja urheilujuomapullojen sijaan lasipulloja.

Lue myös: Elintarvikkeiden lisäaineet – onko E-koodeista syytä huolestua?

10. Korvaa teflon valurautapannulla

Pinnoitetuista paistinpannuista, kuten teflon-pannuista, voi irrota pinnoitetta, jos pannu kuumenee liikaa. Nykytiedon mukaan pinnoitteista ei ole terveydelle haittaa, mutta ajatus ruokaan irtoavasta teflonista ei ole houkutteleva.

Pinnoite voi sulaa, jos pidät pannua täydellä teholla olevalla levyllä yli 10 minuuttia. Pannut ovat turvallisia, jos niitä käyttää oikein, joten noudata käyttöohjeita. Jos haluat pelata varman päälle, käytä perinteistä valurautapannua.

Keskustele: Hankinnassa uusi paistinpannu, millaisen ostan?

Lähteet: Breast Health Project, Guardian, Hengitysliitto, Tekniikka & Talous, THL, TTL, Tukes

X