Hyvinvointi

Naisen kohonnut verenpaine

Teksti:
Anna.fi

Naisen verenpaine viestii usein metabolisesta oireyhtymästä. Tutkimusten mukaan raskausajan kohonnut verenpaine ja raskausdiabetes lisäävät riskiä sairastua sepelvaltimotautiin.

1. Miesten kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin on selkeästi laskenut, mutta naisilla kuolleisuus on pysynyt ennallaan. Mistä tämä johtuu?

Naisten sepelvaltimotauti on hankalampi diagnosoida ja hoitaa. Erot selittyvät paitsi iällä myös erilaisella vaaratekijäkasaumalla. Nainen on sairastuessaan noin kymmenen vuotta vanhempi kuin mies, sillä luonnollinen estrogeeni suojaa hänen sydäntään vaihdevuosiin saakka.

Naisilla metabolinen oireyhtymä (MBO) näyttää olevan suurempi riskitekijä kuin miehillä. Sen tunnistaa keskivartalolihavuudesta. MBO:n oireita ovat myös korkea verenpaine, korkeat triglyseridiarvot, matala HDL-kolesterolipitoisuus sekä alkava tai jo kehittynyt tyypin 2 diabetes. Nainen sietää diabetesta miestä huonommin: naisdiabeetikkojen sydäninfarktikuolleisuus on kaksinkertainen miehiin verrattuna.

2. Lisääkö raskausajan kohonnut verenpaine sepelvaltimotaudin vaaraa?

Kyllä. Raskauden lopulla naisten insuliiniherkkyys alenee. Se voi laukaista raskausmyrkytyksen, josta nainen paranee synnytyksen jälkeen. Myrkytyksen taustalla on tilapäinen verisuonivaurio. Kun insuliiniherkkyys laskee uudelleen, esimerkiksi painon noustessa vaihdevuosi-iässä, verisuonivaurio uusiutuu ja voi johtaa sepelvaltimotautiin.

3. Liittyykö kohonnut verenpaine myös raskausdiabetekseen?

Kyllä. Yli 20 prosentilla raskausdiabetesta sairastavilla on kohonnut verenpaine. Raskausdiabetes lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen ja sitä kautta sepelvaltimotautiin. Tämän takia sokerirasituskoe tulisi uusia raskausdiabetesta sairastaneilla naisilla puolen vuoden kuluttua synnytyksestä. Tarvittaessa on aloitettava diabeteksen ehkäisy elintapamuutoksin.

4. Miksi verenpaine kohoaa vaihdevuosien jälkeen?

Kun estrogeenitasot tippuvat, alkaa paino nousta. Ylipainoon liittyy usein kohonnut verenpaine. Esimerkiksi kolmanneksella 65-vuotiaista naisista systolinen eli yläverenpaine on 140-160, kun sen pitäisi olla alle 140.

5. Miten verenpaine pysyisi suositustasolla?

Liikkumalla ja laihduttamalla. Etenkin aerobinen liikunta on tärkeää. Yksi parhaista lajeista on sauvakävely. Rankka punttiharjoittelu sen sijaan voi nostaa verenpainetta. Pienikin painonpudotus tuottaa tulosta: lihavalla ihmisellä 4-5 kilon laihtuminen laskee diabetesriskiä puolella. Lisäksi liikkuminen ja laihtuminen laskevat tulehdusarvoja, jotka ovat usein metabolista oireyhtymää sairastavilla naisilla koholla. Myös tupakoimattomuus on tärkeää, koska tupakointi aikaistaa vaihdevuosien alkamista kahdella vuodella.

6. Milloin tarvitaan lääkehoitoa?

Kun elintapamuutokset eivät riitä. Hormonikorvaushoidosta ei ole yksinään kohonneen verenpaineen hoitajaksi, sillä se ei alenna verenpainetta pitkällä aikavälillä, mutta saattaa viivyttää systolisen verenpainetaudin kehittymistä. Naisten kohdalla lääkityksessä on huomioitava myös sen vaikutus insuliiniherkkyyteen. Naisella on vaara sairastua metaboliseen oireyhtymään, jos hän on sairastanut raskausmyrkytyksen tai raskausdiabeteksen tai jos suvussa on tyypin 2 diabetesta. Tällöin hänen tulisi välttää pelkkää beetasalpaajalääkitystä. Yleensä tarvitaan useampia lääkkeitä: sivuvaikutukset vähenevät ja teho paranee.

Lue lisää: Sydänliitto

Asiantuntijana dosentti Risto Kaaja, Naistenklinikka, HUS.

Teksti: Maarit Vuoristo

X