Hyvinvointi

Onko läheiselläsi Alzheimer? Näin autat muistisairasta ja itseäsi

Teksti:
Anna.fi

Muistisairaudet, kuten Alzheimer, koskettavat tuhansia potilaita ja heidän läheisiään. Kokosimme kymmenen vinkkiä, joiden avulla helpotat sairastuneen omaisesi arkea. Neuvot auttavat myös sinua haastavassa ja uudenlaisessa tilanteessa.

Onko läheiselläsi Alzheimer? Näin autat muistisairasta ja itseäsi

Alzheimer muuttaa käytöstä, ei ihmistä

Vaikka läheiselläsi on muistisairaus, hän on yhä sama ihminen. Pyri kunnioittamaan läheistäsi kuten ennen, vaikka se sairastumisen myötä tuntuisi hankalalta. Pidä mielessäsi, että usein muistisairaus muuttaa käytöstä. Sairastunut ei loukkaa tai kerro sopimattomia vitsejä tahallaan.

Lue myös: Tunnista muistisairaus ajoissa

Älä häpeä Alzheimeria

Muistisairaus koetaan yhä häpeäksi, joka satuttaa sairastunutta ja omaista. Häpeälle ei ole syytä. Muistisairaus koskettaa yhä useampia. Tällä hetkellä arvioidaan, että Suomessa on noin 130 000 henkilöä, joilla on jonkinasteinen muistisairaus.

Yritä ymmärtää muistisairasta 

Jos sairastunut toimii epäloogisesti, unohtaa sanoja, paikkoja tai ihmisiä, yritä olla hermostumatta. Haasteet kuuluvat tautiin. Muistisairauksia kannattaa yrittää katsoa samalla tavalla kuin muitakin sairauksia. Joukossamme on astmaatikoita ja Alzheimer-potilaita. Sairaudet aiheuttavat tietynlaisia oireita.  

Lue myös: Alzheimerin tauti – Voiko sairautta ennaltaehkäistä?

Kohtele Alzheimeriin sairastunutta arvokkaasti

Jos sairastunut on nauttinut terveenä metsälenkeistä tai työstään, pyri huomioimaan lempiaiheita myöhemminkin. Pyydä sairastunut kävelylle tai kysy, mikä työssä oli parasta. Anna hänen edetä tahdillaan ja kertoa niin paljon kuin mahdollista. Kaikki, mikä oli mennessä tärkeää, on sitä nytkin.

Muistisairaskin voi harrastaa

Kannusta sairastunutta käymään harrastuksissaan tai tapaamaan ystäviään niin kauan, kun hän pystyy. Joskus häpeä diagnoosista voi olla niin suuri, että sairastunut luopuu tärkeistä tekemisistään. Yritä selittää, että tälle ei ole syytä. Painota, että ymmärrys muistisairauksista on parempi kuin kymmenen vuotta sitten.

Lue myös: Liiku muisti hyväksi

Kokoa tukiverkosto

Mieti, kenelle soitat, jos tarvitset apua. Tee uudenlainen tilanne selväksi myös sairastuneelle. Keneen hän voi ottaa yhteyttä hädän hetkellä? Jos mahdollista, käytä kotiapua.

Anna itsellesi aikaa

Sairastumisen hyväksyminen voi viedä yli vuoden. Ole armollinen, anna itsellesi aikaa. Tunne kaikkia tunteitasi: surua, pelkoa, suuttumusta. Hae apua Muistiliitolta tai lääkärin vastaanotolta. Erityisesti keskusteluapu voi tuntua tärkeältä.

Säilytä potilaalle tuttu päiväjärjestys

Kun sairaus etenee, rutiinit käyvät yhä tärkeämmiksi. Sairastunut saa turvaa siitä, että päiväjärjestys toistuu samanlaisena. Myös tuttu sisustus, valokuva ja omat vaatteet luovat turvaa. Voit laittaa esille esimerkiksi sukulaisten kuvia.

Tapaa lääkäriä säännöllisesti

On tärkeää, että sairastunut tapaa lääkäriä säännöllisesti. Alkuun tiheämmin ja taudin rauhallisessa vaiheessa muutaman kerran vuodessa. Näin esimerkiksi kokonaislääkitys pysyy oikeana. Tällä hetkellä Alzheimeriin ei ole parannuskeinoa. Oireita lievittävä lääkitys helpottaa arkea ja sairastuneen oloa.

Iloitse, kun se on mahdollista

Vaikka sairaus tuntuu epäreilulta, julmalta ja ikävältä, yritä iloita silloin, kun siihen on aihetta. Vaikka rakkaasi on sairas, se ei tarkoita, ettet voisi viettää hänen kanssaan hyviä hetkiä.

Keskustele: Alzheimerin tauti

Asiantuntijana: Lääketieteen tohtori, geriatri Minna Raivio, Terveystalo.

Teksti: Sanna Kekki
Kuva: Colourbox

X