Hyvinvointi

Millä tavoin peräpukamat oireilevat? + 9 muuta kysymystä yleensä harmittomasta, mutta ikävästä vaivasta

Paras tapa estää peräpukamat on syödä runsaasti kuitua. Jos pukamia kuitenkin ilmestyy, kotihoito yleensä auttaa. Hankalimmat vaivat hoidetaan kirurgisesti.

Teksti:
Hanna Vilo
Kuvat:
Istock

Jos peräpukamat ovat vähäoireisia kuidun lisääminen ruokavalioon yleensä riittää. Syö täysjyväviljavalmisteita, kasviksia ja marjoja.

Paras tapa estää peräpukamat on syödä runsaasti kuitua. Jos pukamia kuitenkin ilmestyy, kotihoito yleensä auttaa. Hankalimmat vaivat hoidetaan kirurgisesti.

1. Mitä peräpukamat ovat ja mistä ne johtuvat?

Peräpukamat ovat laajentuneita laskimosuonia, jotka kulkevat limakalvon alla anaalikanavassa eli peräaukon läpi kulkevassa kanavassa. Peräaukon sisäpinnalla on kolme limakalvon paksunnosta eli eräänlaista tyynykettä, jotka auttavat pitämään peräaukon tiiviinä. Näissä laskimokanavan tyynykkeissä on paljon verisuonia, jotka voivat laajeta tai mennä kokoon. Kun tyynykkeet laajenevat ja venyttyvät esimerkiksi ulostamiseen liittyvän pitkäaikaisen ponnistelun takia, puhutaan peräpukamista.

Laskimokudoksen laajenemisen tarkkaa syytä ei tiedetä. Yleensä taustalla on kuitenkin pitkäaikainen ummetus ja huonot vessassakäyntitavat. Pukamia syntyy helpommin, jos vessassa istuu pitkiä aikoja, sillä silloin peräaukon alueelle tulee helposti lisää painetta. Sisäiset pukamat sijaitsevat anaalikanavan sisällä näkymättömissä. Ponnistaessa ne voivat liukua ulos. Ulkoiset pukamat sijaitsevat peräaukon ulkosuulla näkyvissä.

2. Millä tavoin peräpukamat oireilevat?

Yleisin oire on kirkas verenvuoto peräaukosta. Vessapaperiin saattaa pyyhkimisen jälkeen jäädä verijälki, tai verta saattaa tippua pönttöön. Muita oireita ovat peräaukon kutina, kipu tai tunne siitä, että pyyhkiessä jotakin pullistaa ulospäin. Peräpukamat saattavat kuitenkin olla myös täysin oireettomia.

3. Miten peräpukamat diagnosoidaan?

Lääkäri tutkii peräaukon alueen silmämääräisesti ja tunnustelee sormella peräaukon kautta anaalikanavaa ja peräsuolen alaosaa. Peräpukamat eivät tunnu tunnustelemalla, mutta sillä tavalla suljetaan muut mahdolliset taudit pois. Sisäisten peräpukamien näkemiseksi lääkäri tekee myös anaalikanavan tähystyksen lyhyellä muovitähystimellä.

Usein potilaat itse ajattelevat, että mikä tahansa patti peräaukon lähettyvillä on peräpukama. Niin ei kuitenkaan ole, vaan kyse voi olla monesta muustakin asiasta.

4. Mihin muihin vaivoihin peräpukamat usein sekoitetaan?

Peräpukamien kanssa samanlaisia oireita, eli kipua ja verenvuotoa, liittyy esimerkiksi peräaukon haavaumaan, ärtyneisiin ihoulokkeisiin tai limakalvoprolapsiin, jossa peräsuolen limakalvo ärtyy työntyessään ulos. Kuten peräpukamat, nämäkään vaivat eivät ole kovin vaarallisia, mutta tuntuvat ikäviltä. Kuitenkin myös suolistokasvaimet voivat aiheuttaa verentuloa ulostettaessa.

Kotiliesi.fi: Kannattaako pieruja pidätellä? Lääkäri vastaa – ja paljastaa yhden ällistyttävän asian pierujen koostumuksesta

5. Miten peräpukamia voi hoitaa kotona?

Jos peräpukamat ovat oireettomat, niitä ei tarvitse hoitaa mitenkään. Jos pukamat ovat vähäoireisia, yleensä riittää, kun lisää ruokavalioon kuitupitoista ruokaa, kuten täysjyväviljavalmisteita, kasviksia ja marjoja. Apteekista saatavat kuituvalmisteet auttavat myös.

Kipuun ja kutinaan saa apteekista erilaisia paikallishoitovalmisteita, kuten peräpukamapuikkoja ja -voiteita. Ne eivät hoida pukamien syytä mutta voivat helpottaa oireita. Niitä ei kuitenkaan pidä käyttää pitkää aikaa yhtäjaksoisesti, sillä jos peräaukon iho on jatkuvasti voiteen peitossa, iho voi hautua ja mennä rikki. Pitkäaikainen kortisonipitoisten voiteiden käyttö voi myös ohentaa ihoa.

6. Miten peräpukamia hoidetaan lääkärissä?

Lääkäri voi hoitaa sisäisiä peräpukamia kumilenkkiligatuurahoidolla, jossa pukamat hirtetään pois. Lääkäri asettaa erityisinstrumentilla pienen kumilenkin sisäisen pukamakudoksen tyveen, jolloin pukaman verenkierto vähenee ja arpi kiinnittää alueen alustaansa estäen kudoksen liukumisen alaspäin ponnistaessa.

Hirttohoito tehdään sellaiselle suolen limakalvon alueelle, jossa ei ole tuntoaistia, jolloin toimenpide ei myöskään aiheuta kipua. Joskus, jos toimenpide vahingossa tehdään suolen limakalvon tuntorajan alapuolelle, pukaman hirttäminen saattaa tuntua kivuliaalta.

Ulkoisia pukamia voidaan hoitaa avoleikkauksella, joka tehdään joko selkäydinpuudutuksessa tai nukutuksessa. Sairausloman kesto vaihtelee toimenpiteestä ja potilaan ammatista riippuen muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Nykyään on kehitetty myös leikkausmenetelmiä, joissa pukamaan tuleva verisuoni suljetaan, jolloin avoleikkausta ja siihen liittyvää haavaa ei tarvita.

7. Miten yleisiä peräpukamat ovat?

Suomessa ei ole tehty arviota pukamien yleisyydestä, mutta Yhdysvalloissa arvellaan, että noin 4,5 prosentilla väestöstä olisi pukamia. Hoidetut pukamat saattavat myös uusiutua. Siksi esimerkiksi kumilenkkihoito voidaan joutua vuosien kuluessa uusimaan. Sen sijaan ulkoisten pukamien hoitoon tehdyn kirurgisen leikkauksen jälkeen pukamat harvoin uusiutuvat.

Lue myös: Kärsitkö ruoansulatuksen ongelmista? Nämä ovat yleisimmät syyt ruoansulatusvaivoihin – ja ratkaisut niihin

8. Mitkä tekijät lisäävät riskiä saada peräpukamia?

Monet suolen toiminnan ongelmat lisäävät riskiä saada peräpukamia. Erityisesti pitkäaikainen ummetus voi aiheuttaa pukamia, mutta samoin voi tehdä hankala ripulivaivakin. Jos on yhtään taipumusta pukamiin, kannattaa välttää lehtien lukemista vessassa ja pitää vessakäynnit mahdollisimman lyhyinä. Myös raskaus lisää pukamariskiä väliaikaisesti. Raskauden jälkeen pukamat usein katoavat.

9. Ovatko peräpukamat perinnöllisiä?

Kyllä, jossakin määrin, mutta asiasta ei ole tehty tutkimusta. Tiedetään kuitenkin, että jos äidillä tai isällä on ollut pukamavaivoja, myös lasten riski saada pukamia aikuisiässä kasvaa.

10. Missä vaiheessa kannattaa lähteä lääkäriin?

Jos ulostamisen yhteydessä peräsuolesta tulee toistuvasti kirkasta verta, kannattaa mennä lääkäriin. Hoitoon kannattaa hakeutua sitä herkemmin, mitä vanhempi on. Lääkäri arvioi suolen tähystyksen tarpeellisuuden, koska sillä voidaan sulkea pois monta muuta sairautta. Lääkäriin kannattaa myös mennä, jos pukamien kotihoito ei toimi eivätkä oireet helpota.

Asiantuntijana dosentti, kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Petri Aitola

X