Hyvinvointi

Piinaavatko PMS-oireet? Näin saat niihin helpotusta!

Teksti:
Anna.fi

Moni nainen kokee keski-iän kynnyksellä, että PMS-oireet lähtevät lapasesta: yöpaita kastuu läpimäräksi ja naama kukkii kuin teinillä. Joko tässä kolkutellaan vaihdevuosien portteja? Ei hätää, pienet itkuraivarit kerran kuussa ovatkin ihan hyvä merkki.

Rintoja aristaa ja puolison väärään paikkaan jättämät kengät saavat aikaan kiukkupuuskan. Naisista liki 90 prosentilla on joitakin fyysisiä ja psyykkisiä vaivoja hieman ennen kuukautisia. Monilla PMS pahenee 35. syntymäpäivän jälkeen. Mistä oireet johtuvat ja miksi ne pahenevat juuri silloin, kun elämä on muutenkin ruuhkavuosien kuormittama?

– Osa kärsii PMS:stä teini-iästä lähtien, mutta useimmilla sen huippu sattuu noin 30–40-vuoden kohdalle, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Varpu Ranta HUS:stä.

Vaivat johtuvat munasarjojen toiminnasta ja siitä, kun normaalit hormonipitoisuudet aiheuttavat poikkeavan tilan keskushermostossa. Oireiden kirjo vaihtelee lievistä hankaliin. Yksi kärsii aroista rinnoista, toisen on mahdotonta laittaa housut kiinni turvotuksen takia, kolmas taas saa itkukohtauksen pienestäkin poikkipuoleisesta sanasta ja tuntee ahdistusta. Rannan mukaan yksittäisiä vaivoja on laskettu olevan yli sata, ja sen vuoksi niihin on vaikea tarjota täsmälääkettä.

Vaikka oireet pahentuisivat ja tuntuisivat kummallisilta, ei ole syytä pelätä sen tarkoittavan, että vaihdevuodet odottelisivat kulman takana. Ranta lohduttaa, että PMS-oireet kertovat kierron toimivan normaalisti. Niiden häviäminen taas voi olla merkki lähestyvästä menopaussista.

Mallikkaasti pyörivä kierto on tietenkin hyvä asia, mutta onko piinaviikosta pakko kärsiä?

Miten PMS-oireita voi hoitaa kotikonstein?

Ennen vanhaan oireille hymähdeltiin ja sanottiin, että kyllä se pitää kerran kuussa mies haukkua ja kaapit siivota. Nykypäivänä on onneksi toisin. Monia auttaa jo se, että tiedostaa oireiden johtuvan normaalista hormonitoiminnasta.

Ennen kuukautisia kannattaakin mahdollisuuksien mukaan ottaa pari päivää rennosti ja kertoa läheisille, mistä alakulo ja kiukuttelu johtuvat. Silloin ei tarvitse stressata, mitä muut ajattelevat.

Kahvi ja alkoholi pahentavat joidenkin vointia. Kovasta turvotuksesta kärsivän kannattaa vähentää suolan käyttöä.

Pehmeinä hoitokeinoina voi käyttää liikuntaa tai ihan mitä tahansa muuta itselle miellyttävää puuhaa. Seksin tehoa PMS:n häätämisessä ei ole tutkittu, mutta haittaa siitä ei ainakaan ole, sillä se lisää mielihyvää.

Kireistä hermoista tai alakulosta kärsivä saattaa saada helpotusta myös pienestä kalkkilisästä tai B6-vitamiinivalmisteesta. Niitä ei kuitenkaan tulisi popsia rajattomasti, vaan suositusten mukaan.

Millaista lääkehoitoa on tarjolla PMS-oireisiin?

Tutkimuksissa on havaittu, että keskushermoston välittäjäaine serotoniinilla on näppinsä pelissä PMS-oireiden synnyssä. Sen vuoksi masennuksen hoitoon käytetyt serotoniinin takaisinoton estäjät voivat pieninä annoksina auttaa psyykkisiin oireisiin. Ne eivät kuitenkaan tepsi kaikilla. Moni vieroksuu vakituista lääkitystä, mutta näitä lääkkeitä on mahdollista käyttää myös lyhyemmän aikaa, esimerkiksi kahden viikon jaksoissa.

Psyykkisiä oireita voi yrittää taltuttaa myös yhdistelmäehkäisyvalmisteilla. Ne eivät kuitenkaan toimi kaikilla, eikä niitä kannata aloittaa, jos ei ole muuten tarvetta ehkäisylle, tai jos niiden käytölle on jokin vasta-aihe kuten veritulppa-alttius. Hormonikierukankin on havaittu joillakin auttavan PMS:n hallinnassa, vaikka siitä ei olekaan vankkaa tutkimustietoa. Kierukka kannattaa tosin asentaa vain silloin, kun on samanaikaisesti tarve pitkäaikaiselle ehkäisylle tai kuukautisvuoto on hyvin runsasta.

Jos turvotus haittaa pahasti elämää, siihen voi kokeilla lieviä nesteenpoistolääkkeitä. Rintojen särkyä voi helpottaa käyttämällä tukevia rintaliivejä, ja joskus myös tulehduskipulääkkeestä voi olla apua. Päänsärky talttuu usein tavallisilla tulehduskipulääkkeillä, mutta jos niistä ei ole apua, kannattaa lääkärin kanssa selvittää, onko kyse kuukautismigreenistä. Siihen tepsivät parhaiten migreenin täsmälääkkeet.

Kovin keino on lamauttaa munasarjojen toiminta lääkityksen avulla. Sitä käytetään kuitenkin hyvin harvoin ja vain todella vaikeissa tapauksissa.

Onko keltarauhashormonista apua?

Vielä joitakin vuosia sitten keltarauhashormonia määrättiin usein vaikeiden PMS-oireiden hoitoon, koska silloin luultiin, että ne johtuvat kierron ongelmista. Nykytutkimusten valossa PMS-oireiden kannalta keltarauhashormonihoidosta ei ole hyötyä. Oireet itsessään kertovat, että kierto toimii ja keltarauhashormonia erittyy.

Onko pahoinvointikin PMS-oire?

Säännöllinen, juuri ennen kuukautisia tuleva pahoinvointi tai ripuli eivät ole PMS-oireita, vaan johtuvat siitä, että kohdussa muodostuu prostaglandiineja, jotka aiheuttavat sen supistelua kuukautisten aikana. Supistelu taas aiheuttaa kuukautiskipua. On tavallista, että prostaglandiinit vaikuttavat myös suolistoon ja saavat aikaan pahoinvointia tai ripulia. Tulehduskipulääkkeet estävät prostaglandiinien muodostusta.

Häviäisivätkö kiukkukohtaukset kohdunpoistolla?

Gynekologeilta kysytään usein, voisiko kohdun ja munasarjat poistaa vaikeiden PMS-oireiden vuoksi. Kohdunpoisto ei kuitenkaan auta mitään, sillä sen tehtävä on vain tuottaa vuoto. Munasarjojen poisto lopettaisi vaivat, mutta se on niin iso toimenpide kaikkine seurauksineen, että siihen tarvitaan itkuraivareiden lisäksi jokin todella painava perustelu.

Mistä tiedän, että kyse on PMS-oireista eikä jostain vakavasta?

Joidenkin sairauksien oireet pahenevat juuri ennen kuukautisia, jolloin ne sekoittuvat helposti PMS-oireisiin. Sen vuoksi olisi hyvä pitää oirepäiväkirjaa, johon merkitsee tuntemukset päivittäin. Sitä seuraamalla voi päätellä, mistä oireet johtuvat. PMS-oireet kulkevat käsikädessä kuukautiskierron kanssa. Ne alkavat muutama päivä tai viikko ennen kuukautisia ja loppuvat pian vuodon alettua. Sen jälkeen seuraa oireeton jakso. Jos kyse on sairaudesta, oireetonta jaksoa ei tule. Silloin oireet voivat olla merkki esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriöistä, anemiasta tai masennuksesta.

Milloin on syytä käydä tarkemmissa tutkimuksissa?

Jos oireet ovat hankalia, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Silloin on oleellista, että potilas on täyttänyt etukäteen oirepäiväkirjaa, jolloin lääkärin on helpompi miettiä oikeaa hoitoa. Jos päiväkirjaan merkityt oireet eivät täsmää kuukautiskiertoon, lääkäri voi määrätä jatkotutkimuksia. u

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Varpu Ranta HUS:stä.

Teksti: Elisa Hurtig
Kuva: Getty Images

 

Lue myös: 

Naisen vuosihuolto – Tarkista nämä asiat terveydestäsi säännöllisesti

Tiedätkö, mikä on nopein ja halvin rintojen ”kohotusleikkaus”? 

Ehkäisy – Mikä menetelmä sopii sinulle parhaiten?

X