Hyvinvointi

Piristystä päivään – Kananmuna, valkosipuli ja muut niksit kaamosmasennukseen

Teksti:
Anna.fi

Kevättalvella moni kärsii kaamoksen kasaamasta väsymyksestä. Etelänreissu virkistää, mutta myös lautasmatka voi auttaa.

Kaamoksen aikaan auringonvalo ei riitä tuottamaan tarpeeksi D-vitamiinia, ja jos D-lisä on unohtunut tai annostus on liian pieni, kevättalveen mennessä kropan varastot voivat olla varsin vähissä. Vaikka valon puute on yksi väsymyksen aiheuttaja, matalalta paistava kevätaurinko saattaa tuntua räikeän kirkkaalta tai suorastaan liian vaativalta – ja tekisi mieli vain kaivautua pimeään soppeen jatkamaan talviunia. Arjella on kuitenkin omat vaatimuksensa, vaikka kuinka väsyttäisi.

Talven pimeydessä on helppo sortua herkutteluun ja liikunnan vähentämiseen, ja myös väsymys itsessään lisää nopeiden hiilihydraattien houkutusta. Pitkällä tähtäimellä on kuitenkin piristävämpää, jos patistaa itsensä edes pienelle kävelylenkille päivän valoisana aikana ja täyttää puolet lautasesta keveillä kasviksilla. Lisäpotkua saa esimerkiksi rautapitoisista yrteistä ja pika-apuna toimii vanha tuttu konsti, kupillinen kahvia.

Kahvi

1. Kahvi

Kahvin terveysvaikutukset ovat jatkuvan kiistelyn kohde, mutta pikapiristäjänä se on edelleen ykkönen. Myös psykologia vaikuttaa, sillä ihminen on tapaeläin: hyvienkin yöunien jälkeen aamukahviin tottuneesta tuntuu, että silmät eivät ole kunnolla auki ennen kahvikupillista.

Kahvi on energiajuomia luonnollisempi piristäjä, varsinkin jos valitsee kahvipakettinsa luomuhyllystä ja pitää kahvimäärät kohtuudessa. Energiajuomiin verrattuna kahvin kanssa on myös helpompi säädellä valkoisen sokerin ja keinotekoisten makeutusaineiden saantia, karvasta kavahtava voi makeuttaa kahvin hunajalla. Kahvin sisältävä kofeiini nostaa vireystilaa nopeasti, mutta vaikutuksen kestossa on yksilöllisiä eroja – yksi touhuaa aamukupin voimalla koko työpäivän, toinen kaipaa iltapäivämukillista, kolmas voi nauttia vielä pienen kupin illallisen päälle. Kahvi ei tietenkään ole riittävän levon korvike, mutta väsymyksen pikaapuna se on tehokas.

2. Valkosipuli

Valkosipuli

Rosmariinin tapaan valkosipuli on vanhastaan tunnettu vahvistavana, elinvoimaa lisäävänä lääkekasvina. Valkosipulin tehoaineet vauhdittavat laiskaa verenkiertoa ja voivat siten virkistää yleistä olotilaa.

Valkosipulia kutsutaan luonnon antibiootiksi, joskin se on oikeastaan antibiootteja laajakirjoisempi, sillä se auttaa kukistamaan bakteerien lisäksi myös viruksia ja hiivoja.
Varsinkin flunssakauden jäljiltä kehossa voi jyllätä monenlaista pikkuvirusta, jotka eivät tee varsinaista tautia, mutta aiheuttavat nuutunutta oloa. Voit esimerkiksi sirotella päivittäisen lounassalaatin sekaan marinoituja valkosipulinkynsiä, niin saat hyödylliset aineet maukkaassa muodossa.

3. Rosmariini

Rosmariini

Perinteikäs rosmariini on tunnettu erityisesti elinvoimaa vahvistavana lääkekasvina, jolla on hoidettu toipilaita ja muuten uupuneita. Rosmariinin sisältämät ainesosat vaikuttavat suoraan keskushermostoon kohentaen vireystilaa, muistia sekä keskittymiskykyä, ja rosmariinin sanotaan kohentavan myös mielialaa. Aivojen lisäksi rosmariini virkistää verenkiertoa ja sopii
alhaisesta verenpaineesta kärsiville.

Tuoksuvaa rosmariinia voi käyttää kuivattuna mausteena tai tuoreyrttinä, ja se sopii erityisesti keitto- ja pataruokiin. Illan hämärtyessä voi sytyttää tuoksulyhdyn, jossa on muutama tippa eteeristä rosmariiniöljyä. Keskushermostovaikutuksen takia rosmariinin käyttö kannattaa pitää kohtuudessa.

4. Maksa, kananmuna ja rautaiset yrtit

Kananmuna

Varsinkin naiset kärsivät helposti anemiasta, kun verta poistuu kuukautisten mukana elimistöstä säännöllisesti. Anemian selkein oire on väsymys, ja jos kevätväsymyksen lisänä on lievääkin anemiaa, yhdistelmä vetää jaksamisen alamaihin.

Tablettimuotoinen lääkerauta voi aiheuttaa vatsavaivoja, mutta rautaa on helppo lisätä suoraan ruokavalioonkin. Lihansyöjille maksa- ja veriruuat ovat tehokkain tapa kohentaa raudansaantia, ovo-laktovegetaristille puolestaan kananmunat ovat oiva raudanlähde. Kokonaan eläinkunnan tuotteita välttävä saa rautaa esimerkiksi basilikasta, persiljasta, nokkosesta, pinaatista
ja merilevästä. Muista, että imeytyäkseen elimistöön rauta tarvitsee seurakseen C-vitamiinia. Monissa yrteissä C-vitamiini tulee samassa paketissa, maksan ja kananmunan kyytipojaksi voi siemaista vaikka lasillisen appelsiinimehua. 

Asiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmaseuttisen biologian osasto, Helsingin yliopisto.

Lue lisää
Heli Esker: Hyvän mielen ravintoa, Gummerus 2009
Kahvi.net
Garliclover.com

Teksti: Anu Holopainen

X