Terveys

PMS, ovulaatio, kuukautiset - hyödynnä kuukautiskiertosi viikko viikolta

Milloin on paras aika palaveerata tai huonoin aika shoppailla? Jokaisen naisen - ja hänen puolisonsa - kannattaa opetella tuntemaan ja hyödyntämään kuukautiskiertonsa eri vaiheet viikko viikolta. Hormonitasojen vaihtelut vaikuttavat yllättävän moneen asiaan.

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Getty Images

Milloin on paras aika palaveerata tai huonoin aika shoppailla? Jokaisen naisen - ja hänen puolisonsa - kannattaa opetella tuntemaan ja hyödyntämään kuukautiskiertonsa eri vaiheet viikko viikolta. Hormonitasojen vaihtelut vaikuttavat yllättävän moneen asiaan.

LEPOVIIKKO Päivät 1–6

Jaksaminen nollassa? Kierron alkuvaiheessa eli kuukautisten aikaan sekä estrogeenin että progesteronin eli keltarauhashormonin tasot laskevat matalimmilleen. Muutos hormoneissa tapahtuu vain muutaman päivän sisällä ja laskee siksi myös energiatasoa. Nyt ei ole suurten projektien aika. Sohvalla köllöttely on sallittua.

Ja taas päänsärky. Joillakin hormonitasojen muutokset laukaisevat myös migreenioireita. Tähän vaikuttaa etenkin estrogeenitason nopea romahtaminen. Päänsäryt ajoittuvat yleensä kuukautisten muutamaan ensimmäiseen päivään, minkä jälkeen estrogeenitasot alkavat nousta.

Nauti zen-olosta. Tällä viikolla hormonitoiminta on rauhallisimmillaan. Olet tyyni ja leppoisa. Loistava aika rauhallisille ja syvällisille keskusteluille.

Lue lisää: 10 kysymystä kovista kuukautiskivuista

ENERGIAVIIKKO Päivät 7–14

Nyt riittää energiaa! Lenkille on helppo lähteä ja töissäkin sujuu. Viidennestä päivästä lähtien estrogeenitaso nousee jyrkästi. Huipussaan se on 12. tai 13. kiertopäivän kohdalla, jos kuukautiskierto on säännöllinen eli 28 vuorokautta. Myös lutropiinin taso on korkeimmillaan, mikä lisää voimavaroja. Nyt on hyvä aika hoitaa hommat, jotka odottavat tekemättöminä listalla.

Kivunsietokyky on huipussaan. Tämä on viikko, jolle kannattaa varata sokerointi tai hammaslääkäri. Kun sekä estrogeenitaso että energiataso ovat korkeimmillaan, nainen tuntee kipua vähemmän. Kierron loppuvaiheessa puolestaan pienikin kipu tuntuu haitallisemmalta.

Nyt ne kaapit kuntoon. Ehdottomasti siivousviikko. Käytä tarmo hyväksesi ja järjestä vihdoin vaatehuone tai edistä remonttia.

Lue lisää: Testaa, kammoatko hammaslääkäriä

HUIPPUVIIKKO Päivät 15–21

Kierron sosiaalisin vaihe. Ovulaatio on oiva aika järjestää juhlat! Sosiaalisuuden ja seurallisuuden kasvu liittyy hormonitason huippuihin. Ovulaation aikaan estrogeenitaso on edelleen korkealla, mutta ei enää huipussaan. Se alkaa laskea kierron kuudentenatoista tai seitsemäntenätoista päivänä. Näe ystäviä, nyt jaksat antaa heillekin energiastasi.

Paras aika palaveerata. Haluatko tahtosi läpi jossain asiassa? Järjestä palaveri tälle viikolle, jona myös itsevarmuus on kohdillaan. Sosiaalisuus lisää itsevarmuutta ja itsevarmuus sosiaalisuutta.

Huonoin aika shopata. Heräteostosten riski lisääntyy. Amerikkalaistutkimuksen mukaan nainen on sitä materialistisempi, mitä lähempänä ovulaatio on. Kiinnitä tällä viikolla huomio itsehillintääsi, ellet halua sortua uusiin vaatteisiin tai koruihin.

Tervetuloa treffit. Ovulaatioviikolla olet avoimempi kaikille sosiaaliselle kontakteille. Luonnon kiertokulku on varmistanut, että myös miehille. Moni kokee seksuaalisen halukkuutensa lisääntyvän ovulaation aikaan. Tällä viikolla sinulla on edelleen energiaa ja kaikki tuntuu paremmalta. Siksi orgasmin saaminenkin voi olla helpompaa.

Lue lisää: Opi tunnistamaan ovulaation oireet

STRESSIVIIKKO Päivät 22–28

Nyt kaikki ärsyttää… Viikko ennen kuukautisia on stressiherkin. Tällä viikolla kaikkien hormonien tasot alkavat laskea. Premenstruaalioireyhtymällä tarkoitetaan ennen kuukautisia esiintyviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita, jotka haittaavat normaalia elämää. Lähes 80 prosentilla naisista on jonkinlaisia PMS-oireita kuten ärtyneisyyttä, itkuherkkyyttä, alakuloa, päänsärkyä ja rintojen arkuutta. Oireiden alkuperää ei tiedetä, ja ne voivat vaihdella eri kierroissa. Joillakin oireisiin auttaa keltarauhashormonihoito, sillä hormonin taso elimistössä alkaa laskea kierron 22. päivänä. Toiset saavat apua psyykkisiin ongelmiin B6-vitamiinista. Lihassärkyihin ja päänsärkyyn voi käyttää tulehduskipulääkkeitä.

… ja itkettää. Vaikeaksi luokiteltu PMS on noin viidellä prosentilla naisista. Hankalissa tapauksissa PMS-oireita lääkitään pienillä annoksilla masennuslääkkeitä. Myös rauhoittavat lääkkeet saattavat olla tehokkaita mutta aiheuttavat herkästi riippuvuutta, joten niitä ei useinkaan tämän takia suositella. Lääkkeet ovat kuitenkin yleensä parempi vaihtoehto kuin sairausloma kerran kuussa.

Auts, mikä turvotus. PMS-oireita ovat myös rintojen ja ylipäätään elimistön turvotus. Nyt ei kannata ostaa uusia vaatteita. Sen sijaan kahvin ja alkoholin välttäminen voi vähentää turvotusta. Juo riittävästi ja tarkkaile suolan käyttöä.

Ei juhlia tähän, kiitos. Kun stressinsietokyky pienenee, muut ihmiset ja sosiaalinen elämä kiinnostavat vähiten. Tämä on kierron epäsosiaalisin viikko. Anna itsellesi armoa ja viihdy hyvällä omallatunnolla yksin. Valitse työtehtävistä ne, jotka voit hoitaa omassa rauhassa.

Missä olet, uni? Matalat hormonitasot voivat aiheuttaa myös uniongelmia, ja vähäinen keltarauhashormonin määrä saattaa vaikeuttaa nukahtamista. Ennen kuukautisia myös keskittymiskyky on heikoimmillaan. Jos mahdollista, tähän viikkoon ei kannata sopia jatkuvaa keskittymistä vaativia tehtäviä.

Jääkaappi tyhjäksi. Suklaata, jäätelöä, keksejä… Kun estrogeenitasot romahtavat, myös serotoniinin määrä vähenee. Se vaikuttaa mielihyvän kokemiseen, ja siksi alkaa tehdä mieli etenkin sokeria ja makeita herkkuja. Taltuta karkkihimo hedelmillä ja pähkinöillä.

Lue lisää: Vaivaako PMS? Näin voit helpottaa oloasi.

Jutun asiantuntija on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Pekka Taipale.

Lähteenä käytetty myös: terveyskirjasto.fi

X