Hyvinvointi

Probiootit – Anna hyvien pöpöjen parantaa

Teksti:
Anna.fi

Probiooteista on apua moneen vaivaan, mutta kaikkia ne eivät auta samalla tavoin. Ketkä voisivat hyötyä niiden käytöstä?

Probiootit

Moni tuntee probiootit lähinnä vatsavaivojen lieventäjinä. Probiootit eli terveysvaikutteiset mikrobit vaikuttavat kuitenkin terveyteen paljon moninaisemmin. Uusista vaikutuksista tulee jatkuvasti lisää tietoa.

Tutkimusten mukaan probiootit voivat esimerkiksi lieventää rajua ripulia, ehkäistä hengitystieinfektioita ja vähentää lasten atooppista ihottumaa. Lupaavia tuloksia on myös probioottien vaikutuksesta diabeteksen, nivelvaivojen ja jopa ylipainon hoidossa.

Pitäisikö probiootteja siis syödä jatkuvasti, tutkija ja dosentti Pirkka Kirjavainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta?

– Teoriassa probiooteilla voi olla vaikutusta kaikkeen, mihin suolistomikrobisto vaikuttaa, Kirjavainen sanoo.

Suolistossa on enemmän mikrobeja kuin ihmisillä on soluja. Tämän mikrobiarmeijan uskotaan vaikuttavan vatsan lisäksi esimerkiksi allergioihin, ylipainoon ja jopa mielenterveyteen.

Teoriassa probioottien lupaukset ovat siis valtavia. Käytännössä kattavimmin on osoitettu probioottien vaikutus ripuliin: turisti-, rota- ja antibioottiripulin ehkäisyyn ja kestoon.

– Probiootit voivat myös auttaa epämääräisissä vatsavaivoissa ja ummetuksessa. Niillä voidaan lievittää myös laktoosi-intoleranssin oireita.

Vaikuttavatko probiootit myös suoliston ulkopuolella? Tiedot ovat alustavia. Vaikutuksista esimerkiksi koliikkiin on saatu ristiriitaisia tuloksia, samoin painonhallintaan ja kakkostyypin diabeteksen ehkäisyyn.

Lapsilla ja vanhuksilla probioottien vaikutukset näkyvät, sillä heidän suolistomikrobistonsa on työikäisiä aikuisia epävakaampi. Lapset ja ikäihmiset saattaisivat siksi hyötyä jatkuvasta probioottien käytöstä.

Lähde Giulia Enders: Suoliston salaisuus (Otava 2015).

Muista probiootit…

1. Kun syöt antibiootteja

Probioottivalmiste tuo takaisin osan antibioottikuurin tuhoamista hyvistä bakteereista, mutta sekin on tyhjää parempi.

Osa probiooteista ehkäisee antibioottien aiheuttamaa ripulia. Probiootit kannattaa ottaa pari tuntia ennen tai jälkeen antibioottien.

2. Kun olet matkalla

Osasta probiootteja on tutkittua hyötyä turistiripulin ehkäisemisessä ja lyhenemisessä. Probioottien syöminen kannattaa aloittaa jo pari viikkoa ennen matkaa.

3. Kun päiväkoti kutsuu

Päiväkoti on monen taudin kierrätyskeskus. Joistakin probiooteista on selvää näyttöä lasten nuhakuumeen, influenssaoireiden ja korvatulehdusten ehkäisemisessä sekä oireiden lieventämisessä.

4. Kun vatsa oikuttelee

Ummetukseen, ilmavaivoihin ja vatsanväänteisiin voi löytää kokeilemalla itselle sopivan probioottivalmisteen. Yhtä valmistetta pitäisi kokeilla neljä viikkoa.

5. Kun on allergiariski

Probiootteja kannattaa harkita, jos lapsella on kohonnut allergiariski (perheessä on allergioita). Äidin loppuraskauden ja imetyksen aikana syömät probiootit voivat pienentää lapsen riskiä saada atooppinen ihottuma.

Lue lisää:

Hyvä olo bakteereista
Piimästä probioottiin

Teksti: Mari Valkonen
Kuva: Colourbox.com

Kotilääkäri 6/2015

X