Hyvinvointi

Särkylääkkeiden turvallinen käyttö – Näin paljon voit ottaa kipulääkettä kerralla

Teksti:
Anna.fi

Reseptivapaiden särkylääkkeiden syömisessä kannattaa olla varovainen, sillä ne voivat aiheuttaa vakavia terveysriskejä. Selvitimme, miten särkylääkkeitä syödään oikein.

Lääkkeet

Väite: Ei ole väliä, otanko kipuun parasetamolia, ibuprofeenia vai aspiriinia. Kaikki vaikuttavat samalla tavalla.

Totuus: Särkylääkkeillä on erilaisia käyttötarkoituksia ja haittavaikutuksia. On tärkeää selvittää, mikä on sopivin lääke kipuun, ja millaisia yhteisvaikutuksia lääkkeellä voi olla muiden lääkitysten kanssa.

Aspriini on yksi asetyylisalisyylihapon markkinointinimi. Asetyylisalisyylihappo on tulehduskipulääke, kuten ibuprofeeni. Nämä lääkkeet vähentävät tulehdusta synnyttäviä aineita ja sopivat esimerkiksi nivelkivun hoitoon. Tulehduksen oireita ovat usein turvotus, kuumotus ja punoitus.

Ibuprofeeni on suositellumpi tulehduskipulääke kuin asetyylisalisyylihappo, sillä asetyylisalisyylihappo estää veren hyytymistä. Tämä voi olla vaarallista, sillä seurauksena saattaa olla esimerkiksi ruoansulatuskanavan verenvuoto tai aivoverenvuoto.

Parasetamoli lievittää kipua, mutta ei tehoa tulehdukseen. Sen tarkkaa vaikutusmekanismia ei tunneta. Sekä parasetamoli että tulehduskipulääkkeet alentavat kuumetta. Molemmat sopivat kuumeen ja siihen liittyvän kivun hoitoon.

Väite: Asetyylisalisyylihapolla on terveysvaikutuksia. Sitä kannattaa käyttää, vaikka ei kärsisi kivusta.

Totuus: Asetyylisalisyylihappo voi ehkäistä sydän- ja aivoinfarktia. Ehkäisyyn riittää 50 milligramman päiväannos. Tällaista käyttöä suositellaan vain lääkärin ohjauksessa henkilöille, joilla on suurentunut riski sairastua sydän- tai aivoinfarktiin.

Annosta ei kannata ottaa joka päivä. Asetyylisalisyylihappo vaikeuttaa verihiutaleiden yhteen takertumista hiutaleiden koko elinajan eli neljä vuorokautta.

Keskustele: Poistaako aspiriini nestettä?

Särkylääkkeiden yliannostus voi aiheuttaa vakavia haittoja

Väite: Reseptivapaan särkylääkkeen yliannos voi aiheuttaa vakavia haittoja.

Totuus: Tulehduskipulääkkeiden jatkuva käyttö kasvattaa maha- ja pohjukassuolihaavan riskiä, vaikka annostus olisi itsehoidossa suositeltu 1500 milligrammaa päivässä. Jopa kolmanneksen mahahaavoista arvellaan johtuvan tulehduskipulääkkeistä. Pitkäaikaiselle käytölle ei ole määritelty tarkkaa rajaa. Satunnaista päänsärkyä voi hoitaa reseptivapailla tulehduskipulääkkeillä. Jos kipu kroonistuu, syy pitäisi tutkituttaa lääkärissä.

Tulehduskipulääkkeet voivat pahentaa astmaoireita, vaikka päiväannos olisi suositeltu 1500 milligrammaa. Asetyylisalisyylihappo estää myös veren hyytymistä ja altistaa esimerkiksi suolistoverenvuodolle, vaikka päiväannos olisi 1500 milligrammaa tai vähemmän.

Parasetamoli ei altista mahahaavalle eikä pahenna astma-oireita, mutta yli 3 gramman päiväannos altistaa vakavalle maksavauriolle. Vaurioon on vastalääke, jos ihminen hakeutuu lääkäriin heti yliannoksen otettuaan. Jos maksa ehtii vaurioitua, sitä ei voida parantaa. Vaurion oireet voivat vaihdella, eikä potilas osaa välttämättä yhdistää oireilua maksaan. Oireita ovat esimerkiksi pahoinvointi ja painon tunne ylävatsassa.

Sekä parasetamolin että tulehduskipulääkkeiden suositeltu kerta-annos on 500 milligrammaa. Lääke voidaan ottaa kolmesti päivässä kahdeksan tunnin välein. Reseptillä voidaan määrätä jopa 4 gramman parasetamoliannoksia, mutta tämä kasvattaa maksavaurion riskiä. 3 grammaa parasetamolia päivässä onkin suositeltava yläraja.

Lue: Katkaise särkylääkepäänsärky

Keskustele: Syönkö liikaa särkylääkkeitä?

Väite: Särkylääkkeitä voi turvallisesti syödä sekaisin. Kipu lievittyy nopeammin, kun otan sekä parasetamolia että ibuprofeenia.

Totuus: Tulehduskipulääkkeillä ja parasetamolilla on erilaiset vaikutusmekanismit. Molempia voi syödä saman päivän aikana, mutta suositusannoksia ei saa ylittää. Lääkkeiden syöminen yhtä aikaa ei voimista niiden tehoa tai nopeuta paranemista.

Reseptivapaiden ja reseptilääkkeiden syömisessä rinnakkain kannattaa olla tarkka. Jos syöt yhtä aikaa esimerkiksi mietoa ja voimakkaampaa parasetamolia, päivittäinen suositusraja saattaa ylittyä huomaamatta ja maksavaurion riski kasvaa.

Voinko syödä särkylääkettä ja juoda samaan aikaan alkoholia?

Väite: Mietoja särkylääkkeitä voi nauttia alkoholin kanssa, koska ne ovat puskuroituja.

Totuus: Termi puskurointi ei liity alkoholiin. Asetyylisalisyylihappoon on joskus lisätty lääkeainetta, jonka tarkoitus on vähentää mahahaavan riskiä. Näitä lääkkeitä kutsutaan puskuroiduiksi. Niiden ei ole todistettu vähentävän mahahaavan riskiä.

Reseptivapaiden särkylääkkeiden kanssa voi käyttää maltillisesti alkoholia. Lääkkeen annostuksessa on noudatettava suositusrajoja.

Keskustele: Särkylääke, alkoholi ja hedelmöittyminen

Väite: Särkylääke on nautittava ruoan kanssa, ettei vatsa tule kipeäksi.

Totuus: Ruoka saattaa vähentää vatsaoireita, jos niihin on taipumusta. Lääkkeen voi ottaa myös tyhjään vatsaan. Ateriointi voi hieman hidastaa lääkkeen vaikutuksen alkamista, mutta ei estä sitä.

Keskustele: Auttaako etukäteen otettu kipulääke?

Väite: Jos selkä on pahasti jumissa, hieronnasta ei ole hyötyä ennen kuin on syönyt tulehduskipulääkettä.

Totuus: Tulehduskipulääkkeistä voi olla apua. Jumitukseen voi liittyä tulehdusreaktio, joka pitää saada rauhoitettua ennen hierontaa.

Lääkkeet ja hieronta ovat kuitenkin vain oireiden lievittämistä. Jos kivut jatkuvat, kannattaa käydä lääkärissä tai fysioterapeutilla. Tärkeämpää on löytää oikea työasento ja korjata kehon virheasennot.

Lue: 20 faktaa päänsärystä

Vapautetaanko särkylääkkeiden myynti myös Suomessa?

Väite: Reseptivapaat särkylääkkeet ovat niin turvallisia, että ne voitaisiin ottaa Suomessakin markettimyyntiin, kuten Ruotsissa on tehty.

Totuus: Suomalaiset asiantuntijat eivät suosittele myynnin vapauttamista. Asiakas ei saa tavallisesta ruokakaupasta neuvoja esimerkiksi lääkkeiden yhteisvaikutuksista. Reseptivapaiden särkylääkkeiden aiheuttamat vauriot ovat kasvaneet Ruotsissa, Tanskassa ja Iso-Britanniassa, missä vapaata myyntiä on kokeiltu.

Itsehoitolääkkeitä ei kannata syödä pitkään, vaan kipu pitää tutkituttaa. Kroonista kipua ei kannata hoitaa reseptivapailla lääkkeillä siksikään, että niistä ei saa sairausvakuutuskorvausta.

Lue myös: Suuri lääkeopas – Käytä lääkkeitä oikein

Juttuun on haastateltu asiantuntijana ylilääkäri Marja-Leena Nurmista Fimean lääketurvallisuus- ja lääkeinformaatioyksiköstä. Lähteenä on käytetty myös Terveyskirjastoa. Lisätietoa reseptivapaiden särkylääkkeiden turvallisesta käytöstä löytyy Lääkeinfosta.

Lue lisää:

Usein toistuva päänsärky – harmiton oire vai lääkärin paikka?

Teksti: Janica Brander
Kuvat: Colourbox.com

X