Hyvinvointi

Silmien jännitys ja silmänpaine

Teksti:
Anna.fi

Olen terve 33-vuotias nainen. Minulla on ollut silmälasit 10-vuotiaasta, viime aikoina vahvuudet ovat pysynyeet suunnilleen samoina, hajataittoisuus vain vaihdellut.

Näöntarkastus

Viime toukokuussa ostin uudet lasit (s:-4.25 c:-0.50 a:175°, s:-5.75 c:-0.50 a:10°). Silmänpaineeksi mitattiin 16 ja 21. Parin kuukauden päästä optikko kontrolloi vasemman silmän paineen, ja se oli 23. Minulla on ollut jonkin verran päänsärkyä ja silmäkipuja molemmissa silmissä. Silmien väsyessä myös tuntuu, että esineiden muodon symmetrian näkeminen on hieman heikentynyt tai katseen kohdistaminen pitkäksi aikaa hankaloitunut.

Varasin ajan yksityiseltä silmälääkäriltä. Silmälääkäri tutki näön, puudutti silmät ja tutki paineet sekä laajensi pupillit ja tutki silmänpohjat. Hän sanoi, että minulla on piilokarsastusta ja silmien jännitystä, jonka johdosta minulla saattaa olla liian vahvat silmälasit. Mitä on silmien jännitys? Miten se eroaa silmänpaineesta?

Pöly, tuuli ja aurinko kuivattavat silmiäni, mutta vahvuuksilla olevilla aurinkolaseilla ongelma lähes poistuu. Joskus työpäivän lopussa silmiä saattaa kirvellä. Silmänpohjat ja näköhermopäät olivat ymmärtääkseni kunnossa. Näön lääkäri määritteli hieman eri tavalla kuin optikko. Koska suvussani on silmänpainetautia, lääkäri määräsi näkökenttätutkimuksen ja hermosäiekuvat. Ymmärsin, että nämä olisivat vertailukohdat tulevaisuutta varten.

Olen päätynyt siihen, että en tässä vaiheessa mene kalliisiin tutkimuksiin, enkä myöskään vaihda laseja. Olen jostain lukenut, että näön mittaus on aina arvio eli se vaihtelee jonkin verran tilanteen mukaan. Voinko luottaa siihen, että en ole menettämässä näköäni? Teen tarkkaa lähityötä. Olen menettänyt jo yhden ammatin iho-oireiden vuoksi ja joutunut vaihtamaan pienipalkkaisempaan työhön, joten en haluaisi menettää tätäkin toimeentuloa. Onko silmänkostutustipoissa eläinperäisiä ainesosia?

– OM

Lääkärin vastaus

Varsinkin likitaitteisilla (-lasit) nuorilla ihmisillä esiintyy usein silmien jännitystä. Tämä tarkoittaa sitä, että silmässä värikalvon (iriksen) takana olevassa mukauttajalihaksessa on jatkuva jännitystila. Mukauttajalihaksen avulla silmän mykiön (linssin) taittovoimaa muutetaan mukauttamalla tarkka näkö joko kauas tai lähipisteeseen. Jatkuva jännitys mukauttajalihaksessa aiheuttaa likitaitteisuuden lisääntymisen (liian vahvat miinuslasit).

Kun silmälääkäri laittaa pupilleja laajentavat tipat, lamaantuu niiden vaikutuksesta mukauttajalihas ja laajennuksen jälkeen tutkittu taittovoima paljastaa, onko silmissä ollut jännitystä. Näin vältetään liian vahvojen miinuslasien määritys.

Silmänpainetta mitattaessa määritetään silmän sisäinen paine. Jos paine on liian korkea silmälle, se aiheuttaa näköhermovaurion, joka voidaan todeta näköhermon pään kovertumana, hermosäiekimpun puutoksena tai erityisenä puutoksena näkökenttätutkimuksessa.

Koska suvussa on silmänpainetautia (vaikkakin omat silmänpainelukemat 17 ja terveet näköhermon päät viestivät, että kaikki on kunnossa) antavat näkökenttätutkimus ja hermosäiekuvaus tarkimpina tutkimusmenetelminä tietoa yksityisistä pienistä kohdista silmän verkkokalvolla, mitä ihmissilmä ei pysty toteamaan ja tallentamaan. Tässä tapauksessa tutkimus toimii varmentajana, että kaikki on kunnossa ja vertailukohtana jatkoa ajatellen.

Iltaa kohden silmät tavallisesti väsyvät. Usein kyseessä on liian pitkään tarkkaa työtä tehdessä tapahtuva kohdentaminen. Tällöin räpytysrefleksi on normaalia hitaampaa ja silmät kuivuvat. Kuivuminen aiheuttaa kuvavääristymää ja näkökyky tuntuu heikommalta.

Kun on todettu lisäksi piilokarsastusta, ei enää väsyessä välttämättä jaksa kohdentaa katsetta, ja tämä aistitaan myös näön heikkenemisenä. Silmän pintaa kostuttavat keinokyyneltipat auttavat usein vaivoihin, kun pinta kuivuu tarkassa lähityössä räpytyksen puutteesta. Kostutustippoja on paljon hyviä. Hyaluronidaattia sisältävät tipat koostuvat kukonhelttauutteesta tehdystä valmisteesta. Tosin aineen kemiallinenkin valmistus lienee nykyään mahdollista.

Eeva Linnolahti, Silmätautien erikoislääkäri

X