Hyvinvointi

Usein toistuva päänsärky – harmiton oire vai lääkärin paikka?

Päänsärky on yleinen vaiva, joka voi johtua monesta eri asiasta, esimerkiksi väsymyksestä, niskojen ja hartioiden jännitystilasta, huonosta ilmasta, huonosti nukutusta yöstä tai stressistä.

Teksti:
Anna.fi

Ayurvedan mukaan päänsärky juontaa juurensa ihmisen elämäntapoihin.

Päänsärky on yleinen vaiva, joka voi johtua monesta eri asiasta, esimerkiksi väsymyksestä, niskojen ja hartioiden jännitystilasta, huonosta ilmasta, huonosti nukutusta yöstä tai stressistä.

Varsinaisista päänsärkysairauksista yleisimpiä ovat jännityspäänsärky ja migreeni, muita kutsutaan ns. sekundäärisiksi eli päänsärky liittyy johonkin muuhun syyhyn kuten flunssaan, lääkkeihen haittavaikutuksiin tai vakaviin sairauksiin kuten aivokasvaimiin.

Lue myös:
Jännityspäänsärky hallintaan – 10 kysymystä
Migreeni – 20 kotikonstia

Voiko päänsärky olla oire vakavasta sairaudesta?

Vaikka päänsärky menee useimmiten ohi särkylääkkeellä, lepäämällä tai vaikkapa hieronnalla, joskus se voi olla oire jostain vakavammasta. Päänsärkyihin perehtynyt Terveystalon neurologian erikoislääkäri Petra Keski-Säntti listasi pyynnöstämme yleisimmät tilanteet, jolloin päänsärky antaa aihetta hakeutua lääkäriin.

Mene päänsäryn vuoksi lääkäriin, jos sinulla on näitä oireita:

  • Sinulla alkaa esiintyä aiemmasta poikkeavaa päänsärkyä tai päänsäryn tyyppi muuttuu.
  • Kova päänsärky alkaa äkillisesti, kuin salama kirkkaalta taivaalta.
  • Päänsärky alkaa kovan ponnistuksen, esimerkiksi orgasmin yhteydessä.
  • Päivittäinen päänsärky pahenee pahenemistaan.
  • Päänsärky herättää sinut yöllä, tai jos päänsärky pahenee makuuasennossa.
  • Päänsärky alkaa vanhemmalla iällä, eikä sinulla ole aikaisemmin juurikaan särkenyt päätä.
  • Päänsärkyyn liittyy muita neurologisia oireita, esimerkiksi jos alat nähdä maailman kahtena, saat halvausoireita tai käyttäydyt sekavasti.
  • Särkylääkkeet eivät tehoa ja/tai päänsärky kestää useamman päivän peräkkäin.
  • Päänsärkyä on viikoittain.
  • Päänsärky heikentää työkykyä tai elämänlaatua.

Käytänkö liikaa särkylääkkeitä?

Moni miettii, tuleeko särkylääkkeitä popsittua liikaa. Moniin päänsärkyihin, kuten migreeniin kuitenkin tarvitaan lääkettä.

Särkylääkkeet, samoin kuin migreenin täsmälääkkeet, ovat turvallisia, mutta jos niiden tarve on viikoittaista, on syytä hakeutua lääkäriin, selvittää päänsäryn syy ja aloittaa oikea hoito. Liikaa särkylääkkeitä ei kannata syödä siksikään, että niiden runsas käyttö voi johtaa lääkepäänsärkyyn.

Lue myös: Katkaise särkylääkepäänsärky

Lääkepäänsärystä puhutaan, jos tavallisia särkylääkkeitä käyttää yli kolmen kuukauden ajan useammin kuin 15 päivänä kuukaudessa tai migreenin täsmälääkkeitä useammin kuin kymmenenä päivänä kuukaudessa.

Lihaksien ja niskan jännitystilasta johtuva päänsärky on yleensä lievää ja siihen voi auttaa rentoutuminen, venyttely, liikunta tai hieronta.

Lue lisää:

Särkylääkkeiden turvallinen käyttö – Näin paljon voit ottaa kipulääkettä kerralla

Teksti: Iina Alanko Kuvat: Colourbox.com

X