Hyvinvointi

UV-säteilyn vaarat – Näin suojaat silmäsi haitalliselta valolta

Teksti:
Anna.fi

Maapalloa suojaava ilmakehän otsonikerros ohenee koko ajan ja läpäisee lisääntyviä määriä terveydelle haitallista UV-säteilyä. Asiantuntijoiden mukaan sairastumisriski kohdistuu lähinnä ihoon, mutta pitkäaikaisella ja liiallisella UV-säteilylle altistumisella on todettu olevan haittavaikutuksia myös silmiin.

Auringossa piilee vaara – suojaa silmäsi haitalliselta valolta

UV-säteily ja silmät

Altistumme UV-säteilylle joka päivä, sisätiloissakin. Aurinkoisella säällä silmiin kohdistuu katseen suunnasta riippumatta suuri määrä UV-säteilyä, joka lisäksi heijastuu jopa ilman pöly- sekä hiekkahiukkasista. Myös pilvisellä säällä 80 % UV-säteilystä pääsee pilviverhon läpi. Erityisesti tuntureilla, hangilla, vesillä ja vaaleahiekkaisella aurinkoisella rannalla on erittäin runsaasti UV-säteilyä.

Pitkäaaltoinen UVA ruskettaa ihomme kauniisti, mutta myös vanhentaa. Sitä esiintyy läpi vuoden ja se on haitallista silmän eri osille pystyessään tunkeutumaan aina verkkokalvolle saakka. UVA saattaa pitkäaikaisen ja runsaan altistumisen tuloksena aiheuttaa verkkokalvon rappeutumista. Ulkoisista tekijöistä UVA-säteily on myös merkittävin harmaakaihin syntyyn vaikuttava tekijä.

Lyhytaaltoinen UVB-säteily saa puolestaan aikaan auringossa oleskeltaessa ihon palamisen. Ihon toistuva palaminen sekä tumma rusketus altistavat ihon ja silmät melanoomalle eli ihosyövälle. UVB suodattuu silmän etuosiin, sarveiskalvoon sekä mykiöön, jolloin mykiön kellertyminen ja vanheneminen nopeutuu. Silmien hyvä suojaaminen onkin hyvin tärkeää, koska mykiö ei uusiudu.

UVB-säteily voi aiheuttaa myös varsinkin kirkkaana talvipäivänä hangella ulkoiltaessa akuutin silmien uloimpien kerrosten, sarveis- ja sidekalvon kivuliaan tulehduksen eli ”lumisokeuden”. Oireet ilmestyvät muutaman tunnin kuluttua altistuksesta ja paranevat yleensä itsestään parissa päivässä. Oireita voi helpottaa levolla ja kipulääkityksellä.

Silmien suojaaminen ja aurinkolasit

Aurinkolasien valintaan vaikuttavat linssien tummuusaste ja väri sekä kehyksen muoto. Markkinoilla olevat lasit voidaan karkeasti jakaa kolmeen perusryhmään:

  • Tummalinssiset lasit, jotka suojaavat parhaiten häikäisyltä.
  • Vaalealinssisemmät tai liukuvärjätyt lasit eli ns. asustelasit, jotka parantavat näkömiellyttävyyttä, mutta eivät välttämättä suojaa häikäisyltä yhtä hyvin.
  • Urheilulasit, joissa on eri lajityyppeihin suunniteltuja, erilaisia näkemistä parantavia ja silmiä suojaavia ominaisuuksia.

Kaikki tummat lasit eivät suojaa silmiä UV-säteilyltä, sillä linssien laaduissa on suuria eroja. Eurooppalaisia laatu- ja suojausstandardeja vastaavissa aurinkolaseissa on CE-merkintä.

Millaiset ovat hyvät aurinkolasit?

Aurinkolasilinssien kyky suojata silmiä UV-säteiltä riippuu ensisijaisesti linssimateriaalista. Muovilinssi suodattaa UV:n lasista paremmin. UV 100 % tai UV 400 -merkinnät kehyksessä tarkoittavat, että edestä tuleva UV-säteily suodattuu kokonaan.

Tehostettu silmä- ja aurinkolasien UV-suoja, linssien heijastusten estokäsittely ja erityisesti tummalinssisissä aurinkolaseissa linssin sisäpuolen heijastuksenestopinnoite on suositeltava, sillä linssipintojen heijastukset häiritsevät näkemistä. Kehysten leveät sangat estävät myös sivulta tulevaa heijastusta.

Vaakasuoraan väreilevän, horisontaalisen valon aiheuttamat häikäisevät heijastukset, kuten veden pinnan välke, hohtava hanki tai märkä tie, rasittavat silmiä usein enemmän kuin suora auringonvalo. Tällaisiin olosuhteisiin sopivat polarisoivat linssit estävät tehokkaasti heijastuvaa valoa pääsemästä silmiin ja tehostavat myös ääriviivojen erottamiskykyä.

Ralliautoilija Jari-Matti Latvalan valinta on Orma Extreme Crizal Forte -aurinkolasit TAG Heuer Nightvision -kehyksillä. Kuva: Touko Hujanen

Kaikki linssit eivät estä takaa tulevaa säteilyä

Nykyiset linssi- ja kehysmateriaalit suodattavat linssin edestä tulevan haitallisen säteilyn lähes kokonaan. Kuitenkin suoraan kehyksen ohi, takaa tuleva ja linssin takapinnalta heijastuva UV-säteily voi olla jopa 50 % koko säteilyn määrästä. Uusin ja tällä hetkellä täydellisimmän suojan antava linssipinnoite on maailman suurimman silmälasilinssien valmistajan Essilorin kehittämä Crizal UV-pinnoite. Se estää UV-säteilyn heijastumisen silmiin takapinnan kautta lähes kokonaan.

Tämän myötä yritys on kehittänyt myös uuden linssin tarjoaman kokonaissuojasta kertovan E-SPF-arvon (Eye Sun Protection Factor) järjestelmän, joka on ikään kuin silmien suojaamisen vastine tutulle SPF-aurinkosuojakertoimelle. Muut käytössä olevat UV-suojamerkinnät huomioivat linssin antaman suojan ainoastaan suoraan edestä linssin läpi tulevaa säteilyä vastaan.

Lasten silmien suojaaminen

Lapsen ja teini-ikäisen silmän pupilli on suurempi ja mykiö kirkkaampi, jolloin se läpäisee säteilyä aikuisen silmää paremmin. Lapset myös viettävät enemmän aikaa ulkona ja heidän UV-altistumisensa on keskimäärin kolme kertaa suurempi kuin aikuisella.

Lapsen silmät tulisikin suojata häikäisyltä ja UV-säteiltä riittävän suodatuksen omaavilla aurinkolaseilla mahdollisimman varhain. Nykyisin myös vauvoille on omia aurinkolasimalleja. Silmälaseja käyttävä lapsi tarvitsee luonnollisesti omilla voimakkuuksillaan olevat aurinkolasit.

Näin valitset aurinkolasit

Valitse lasit käyttötarkoituksen mukaan ja huomioi myös seuraavat seikat:

Istuvuus: Tarkista aurinkolasien istuvuus, sillä epämukavia laseja on ikävä käyttää. Kasvoja myötäilevät kehykset tuntuvat mukavilta ja pysyvät päässä reippaassakin menossa. Hyvät kehykset ovat myös tarpeeksi suuret ja suojaavat sivuilta tulevalta säteilyltä. Optikko voi säätää lasit mahdollisimman hyvin päähän istuviksi.

Kestävyys: Kehysten kestävyys ja joustavuus ovat tärkeitä, jos lasit joutuvat käytössä joskus koville. Muoviset sangat kestävät kovaa kulutusta, niitä voi taivutella ja ne tuntuvat metallisia miellyttävämmiltä.

Linssit: Aurinkolasilinssien kyky suojata UV-säteiltä riippuu ensisijaisesti linssimateriaalista. Varmista, että aurinkolaseissa on UV-suojasta kertovat merkinnät UV 100 % tai UV 400. Optikkoliikkeestä saa laadukkaimmat linssit. Lapsille muoviset linssit ovat lasisia turvallisemmat.

Hinta: Hinta kertoo laadun. Edulliset marketlasit eivät tosin välttämättä ole huonot – useimmissa on riittävä UV-suoja. Linssien optinen laatu voi olla kuitenkin huonompi kuin optikkoliikkeiden laseissa, joissa on hiottu optinen linssi. Halpalaseissa olevat puristetut muovilinssit saattavat vääristää näkemistä ja aiheuttaa päänsärkyä silmien yrittäessä korjata epätarkkuutta.

Malli: Kiva ulkonäkö ja mieluisa väri lisäävät aurinkolasien houkuttelevuutta. Klassisen elegantti, pelkistetty tyyli näyttää aina hyvältä sekä miesten että naisten aurinkolaseissa.

Trendilaseista löytyy jokaiselle persoonallinen vaihtoehto; markkinoilla on lukuisia erilaisia kehyksiä ja linssejä. Muoti vaihtuu usein, mutta hyvin suuret 1970-luvun retromallit ovat pitäneet pintansa viime vuosina. Sangat ovat ohuen eleettömät ja jättävät tilaa suurille linsseille. Miehille on tarjolla pilottilaseja sekä uusimpana villityksenä 1990-luvun alun tyyliin pientä pyöreää linssiä.

Hyvät urheilulasit ovat mukavat, käytössä lähes huomaamattomat ja kestävät pieniä kolhuja paremmin kuin tavalliset aurinkolasit.

Lue lisää:
Essilor
Crizal
espf

Lähde: Suomen Optinen Toimiala

Asiantuntijana myös silmätautien erikoislääkäri Juha Holopainen sekä Essilorin maajohtaja Vesa Vaine

Teksti: Katja Tolvanen
Kuvat: Essilor ja Touko Hujanen

X