Työ ja raha

Miten menestyä työelämässä? Näin onnistut uudessa työpaikassa

Teksti:
Anna.fi

Edessä ensimmäinen päivä uudessa työpaikassa? Olet kammannut tukkasi, tarkistanut ettei paidassa ole hammastahnaa ja lähtenyt kotoa tuntia aikaisemmin ollaksesi varmasti ajoissa. Hyvä! Ottamalla huomioon vielä muutaman muunkin seikan varmistat, että uusi urasi tulee olemaan menestys.

Näin onnistut uudessa työpaikassa

1. Hymyile ja näytä rennolta

Vaikka jännitys saisi polvesi tutisemaan, yritä näyttää mahdollisimman rennolta ja iloiselta. Uusi pomosi todennäköisesti antaa sinulle työtehtävän heti ensimmäisenä päivänäsi. Tehtävä voi olla hankalampi kuin odotit, sillä pomosi haluaa testata kuinka suhtaudut haasteisiin. Positiivinen asenne nostaa pisteitäsi.

Lue lisää: Itsensä brändääminen työelämässä – tärkeintä on olla aito

2. Pyydä apua

Tekisikö mielesi piiloutua sermien taakse? Älä hätäänny, vaikka työn aloittaminen tuntuisi vaikealta. Yritä ensin itse selvittää ongelmaa ja marssi sitten reippaasti pyytämään apua. Pomosi haluaa nähdä, että olet oma-aloitteinen, mutta pystyt myös tarvittaessa kääntymään konkareiden puoleen. Viivyttely tai asioiden hoitamatta jättäminen ei herätä esimiehesi luottamusta.

3. Kerro omat ideasi

Pyöriikö mielessäsi heti loistava idea tai kehitysehdotus? Älä turhaan kursaile, vaan kerro pomolle mitä olet ajatellut. Fiksu esimies arvostaa rohkeuttasi, vaikka ideasi ei juuri nyt olisikaan toteutuskelpoinen. Älä kuitenkaan sorru neuvomaan kollegoitasi heidän työssään. Kukaan ei pidä toisten reviirille tunkevasta besserwisseristä.

4. Pysy työasioissa

Työaikana keskitytään töihin – etenkin ensimmäisenä päivänä. Unohda Facebookissa seikkailu, äläkä edes uneksi soittavasi pitkin päivää henkilökohtaisia puheluita. Pomosi alkaa hyvin nopeasti katua palkkaustasi, mikäli hän näkee sinun notkuvan enemmän somessa kuin työn parissa.

Lue lisää: Miltä tuntuu olla esimies? Esimiesten kokemuksia alaisista

5. Lähde lounaalle työkavereiden kanssa

Saitko lounaskutsun? Työkavereiden kimppalounaalle kannattaa osallistua, vaikka työmaaruokalan pöperöt eivät sinulle normaalisti maistuisikaan. Lounaalla sinulla on mahdollisuus tutustua uusiin kollegoihisi ja näyttää heille, että olet hyvä tyyppi. Älä kuitenkaan ole ensimmäinen, joka kyselee, koska lounastunti alkaa. Ruoan ääressä on hyvä jutustella muistakin kuin työasioista. Jos keskustelu jännittää, mieti etukäteen muutamia hyviä jutunaiheita kuten televisio-ohjelmat tai harrastukset.

Lue lisää: Näin menestyt työelämässä – 5 helppoa ohjetta verkostoitumiseen

6. Keitä kahvia

Vaikka kahvinkeitto ei varsinaisesti kuuluisi hommiisi, kannattaa siihen ryhtyä, jos työpaikalla on kahvihuone. Kahvipannun lataaminen on pieni vaiva, mutta täysi pannu kerää pisteet työkavereiltasi. Myös pomosi arvostaa, ettet epäröi tarttua vaatimattomampiinkin töihin. Muista, että niin hyvä kuin huono kahvi muistetaan. Laske siis mittalusikat oikein!

7. Lähde drinkille

Onko työporukallasi tapana käydä silloin tällöin yhdessä drinkeillä työpäivän jälkeen? Jos sinut kutsutaan mukaan – mene! Kieltäytyminen vaikuttaa nirppanokkamaiselta, joten käy istumassa lähikuppilassa edes hetki. Osallistuminen osoittaa uusille työkavereillesi, että olet kiinnostunut heidän seurastaan. Hyvä yhteishenki on tärkeää myös työhyvinvoinnin kannalta.

Lue lisää: Firman kesäjuhlat – kokemuksia ja selviytymisopas

8. Lähde ajoissa kotiin

Ylitöiden pakertaminen ei tee sinusta parempaa työntekijää. Lähde siis kotiin, kun työaikasi päättyy, ja hommat ovat päivän osalta pulkassa. Töiden kahmiminen ja ylisuorittaminen saattaa näyttää pomosi silmissä siltä, ettet osaa aikatauluttaa töitäsi tai pitää huolta itsestäsi. Pahimmassa tapauksessa hän luulee, ettet suoriudu tehtävistäsi.

Lue lisää: Työssä jaksamisen perusta on omasta itsestä huolehtiminen

Teksti: Anna Nummisto
Kuva: Colourbox

Lähteet:
Salary.com
Chairoffice.co.uk
Forbes.com

Lue lisää:

Millainen on täydellinen CV? Lue ammattilaisen vinkit
Verkostoituminen auttaa työpaikan saannissa

X